Путин спря със закон "нежелателни" чужди НПО

Затвор грози служителите на организациите
24 май 2015 08:37,
280
Путин спря със закон "нежелателни" чужди НПО
Снимка: Reuters, архив

Руският президент Владимир Путин подписа и обнародва закон, позволяващ на властите да забраняват чуждестранни организации в Русия, считани за "нежелателни" от страната, предаде вчера Франс прес, позовавайки се на изявление на Кремъл.

Законът, критикуван от защитниците на правата на човека, беше приет от двете камари на руския парламент във вторник и сряда. Той "предвижда, че дейността на чуждестранна или международна неправителствена организация може да бъде призната за нежелателна, ако представлява заплаха за конституционните основи на Руската федерация, отбранителните способности на страната или сигурността на правителството", се казва в изявление на руското президентство. Защитниците на закона го описват като "превантивна мярка", необходима след въвеждането на безпрецедентни санкции срещу Русия от страна на Запада заради украинската криза.

Чуждестранните неправителствени организации могат да бъдат забранени, а служителите им да получат затвор до шест години, или да им бъде забранено влизането на територията на Русия.

Законът позволява и блокирането на банкови сметки на тези структури. Руските организации, получаващи средства от сметнати за "нежелателни" организации, ще трябва да дават отчет за дейността си.

Правозащитните организации от своя страна подложиха на критика закона. "Амнести интернешънъл" го обяви за "последната глава в безпрецедентната репресия срещу неправителствените организации". Според тях формулировките са прекалено общи и позволяват злоупотреби.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


280
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
3
 
10
 
! Отговори
До Анонимен 72 преди 9 години
Да, спомням си че, този закон за НПОтата го бяха преписали дословно, дума по дума от американския за чуждите огранизации! Беше много комично когато американците роптаеха срещу него...
43
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Lili Marlene....Гулаг е затворен преди 50 години .....ама тайните затвори на ЦРУ ги има сега......
42
4
 
18
 
! Отговори
haha преди 9 години
Дьржавния Департамент на САЩ има програма по която плаща на НПОта... Добре де който плаща той порьчва музиката. Защо тогава Русия да не забрани тия НПОта???
41
16
 
5
 
! Отговори
По случай преди 9 години
По случай 24-май Путин е наредил да не се използва повече българската вражеска азбука , щеозползват приятелската - китайската
40
5
 
24
 
! Отговори
хххххххххххххххххххх преди 9 години
КАКВО ревете бе сороси-----в САЩ такъв закон има вече 50 години....
39
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само да ви предупредя, от ФСБ са започнали работа по троловете дето ги маскарят. Ако видите някоя баба дето вади от пазарската чанта с киселото мляко някой патлак, не се чудете...
38
3
 
18
 
! Отговори
ххххххххххххххххх преди 9 години
БРАВО....БРАВО---така се съхраняват национални интереси--БРАВО
37
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Подполковникът от КГБ това може, това прави. Така е учил. 85% подкрепа са много, но 15% за Русия идват в повече и са реална заплаха за управлението. За комунизма гласуваха 99% и пак каква стана. В Северна Корея стигнаха до 100%, и все пак наскоро разстреляха предатели, гледали южнокорейски сериали...
36
2
 
15
 
! Отговори
! преди 9 години
Сметките на световните началници пак ще излязат криви....на Балканите живеят корави хора и реално това са народи с хилядолетна история и местоположение. Серви (сърби), българи, илири(албанци), гърци.....нямат затриване. Доказано е през вековете. Говори се, че Аспарухова България е седма поред....съществувала заедно с други две по едно и също време. Не знам какво са смятали световните началници, ама 240 кукли и няколко НПО-та няма как да спрат българския нрав.
35
3
 
25
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 години
Огромна държава не се консолидира с...помоща на чужди неправителствени организации,щъкащи като въшки нагоре...надолу и мътещи главите на доверчивите руски граждани.Поздравявам Путин и руския народ,с деня на славянската писменост и култура.Западните...Данайци,не поднасят...даровете си случайно.
34
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
браво на Путин , а у нас кога или ще бадем принудени да открием ловния сезон за членове на НПО-та
33
18
 
3
 
! Отговори
Ами да преди 9 години
Еврейчето Путин все повече заприличва на еврейчето Хитлер.
32
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То може да се каже , че цяла русия прави кекс с негери. Нали Обама им го подава!
31
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бъкси е женен за украинка и тя го изхратва, като прави секс с ***, пфу!
30
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поредния руски лидер извършващ геноцид срещу собствения си народ. След него ще дойде друг, ще заплюят Вагин....ааа, Путин де и до пълното им изчезване.
29
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всъщност хазарите управляват не само Украйна, управляват и България, но тук се крият зад една голяма Тиква и ни морят с глад и мизерия, докато в Украйна ги мобилизират и изпращат да се избиват един други.
28
2
 
13
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
до 60 Старбъкске, я кажи кой те изхранва в Хамерика? Твоят приятел горкият още ли се извинява на хората заради простотиите ти?
27
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Do ATAKIST - Ei atakist4e , Muzei na Gei ima samo v Moskva , poniatno.
26
20
 
3
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 9 години
До АТАКИСТСтой си там на село и от време на време с ножижата си подрязвай рошкулите на аналния отвор.
25
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ей Бъкси, ако те хванат рашките, заради глупостите дето ги пишеш, ще ти скъсат прашките!