Путин спря със закон "нежелателни" чужди НПО

Затвор грози служителите на организациите
24 май 2015 08:37,
280
Путин спря със закон "нежелателни" чужди НПО
Снимка: Reuters, архив

Руският президент Владимир Путин подписа и обнародва закон, позволяващ на властите да забраняват чуждестранни организации в Русия, считани за "нежелателни" от страната, предаде вчера Франс прес, позовавайки се на изявление на Кремъл.

Законът, критикуван от защитниците на правата на човека, беше приет от двете камари на руския парламент във вторник и сряда. Той "предвижда, че дейността на чуждестранна или международна неправителствена организация може да бъде призната за нежелателна, ако представлява заплаха за конституционните основи на Руската федерация, отбранителните способности на страната или сигурността на правителството", се казва в изявление на руското президентство. Защитниците на закона го описват като "превантивна мярка", необходима след въвеждането на безпрецедентни санкции срещу Русия от страна на Запада заради украинската криза.

Чуждестранните неправителствени организации могат да бъдат забранени, а служителите им да получат затвор до шест години, или да им бъде забранено влизането на територията на Русия.

Законът позволява и блокирането на банкови сметки на тези структури. Руските организации, получаващи средства от сметнати за "нежелателни" организации, ще трябва да дават отчет за дейността си.

Правозащитните организации от своя страна подложиха на критика закона. "Амнести интернешънъл" го обяви за "последната глава в безпрецедентната репресия срещу неправителствените организации". Според тях формулировките са прекалено общи и позволяват злоупотреби.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


280
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
16
 
4
 
! Отговори
Анонимният преди 9 години
Да пазиш страната си от собствения си народ! Да се грижиш за това кой какво мисли и кой как му влияе. Скоро ще се погрижат за това хората да не излизат от страната си, за да ги предпазят от грешни чужди мисли.Най-големият ти страх да е какво мислят и какво биха могли да си помислят собствените ти хора!Боже, колко ми е познато! И колко жалко свършва!
23
3
 
16
 
! Отговори
Bubbles преди 9 години
До Анонимен(37)Соросоидска *** ти ли ще говориш за акъл бре?Бягай да държиш оная работа на дедо ти Сорос, че явно за друго те не бива!
22
2
 
23
 
! Отговори
(-_-) преди 9 години
Много правилно! Огромна част от тези организации работят против интересите на страната, в която се намират. При нас това никога няма да стане, защото самите политици вършат поразиите, а НПО-тата седят просто за всеки случай, ако някой вземе да 'сбърка' започват да ***..
21
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Минджев, това Чудовище го създадоха твоите господари от ФАЩ и това Чудовище- Раша и Хина ще ви унищожи до крак, *** с *** и ***. Куче, което не знае да лае, само вика вълка в кошарата. Заради една шепа ояли се с пари и власт хазари и тяхната Хазария, вие пожертвахте цялото чонечество, защото тези, които превърнахте зорлем във свои врагове, не знаят милост и милост няма да има!
20
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 41 Русия за пореден път доказа пред света, че има велик управник в лицето на Владимир Путин, който отстоява националните интереси на страната си.
19
2
 
25
 
! Отговори
! преди 9 години
Те тука нашите НПО-та си просят друг вид затваряне.....в Русия юридически, в България народа може да реши начина да е физически. Какво беше казал другаря Сталин за човека и проблемите......Едно от първите желания на българите е мощен шут в *** на НПО-тата.....
18
24
 
4
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 9 години
До АТАКИСТДнес е 24 май,ден на Славянската писменост и култура.Най малко ме вълнува БЛЯДоликото джудже, какво бил и не бил направил.
17
19
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Китай потрива доволно ръце! Ах, как им трябва тази земя! Само така, самоунищожавайте се!
16
27
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
РУСИЯ ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ДЕМОНСТРИРА ТОТАЛИТАРИЗМА НА ПУТИН !
15
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е-е-е-е-е, и замириса на рубле.
14
6
 
24
 
! Отговори
кристина преди 9 години
браво Путин, може да са алкохолици руснаците, да живеят бедно, Но си имат ПРЕЗИДЕНТ, който защищава страната от набезите на всякаква алчна и деградирала *** от запад. Хаха, нека се пукат всички от яд, никой не може да му стъпи на малкия пръст на Путин, дай Боже на всяка държава такъв президент!!!
13
3
 
15
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
Пост 24 на тоя болен мозък Одисей ме накара наистина да повярвам чак сега, че човешката глупост е безгранична!Прочетете му внимателно простотията!
12
4
 
14
 
! Отговори
В памет на героя преди 9 години
Вчера укро-диверсанти извършиха нападение край Михайловка и убиха един от лидерите на луганското опълчение Алексей Мозговой.Новината
11
3
 
19
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
за 24 ОдисеяВикайте линейка за тоя ***!
10
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
и тук такива нпо-та, като бхк и други такива трябва да бъдат забранени, а служителите им да бъдат съдени, като национални предатели!
9
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е един велик държавник, но е много добродушен. На негово място веднага бих изпратил всички НПО та в сибир за храна на мечките . Седерастката *** заслужава най коварната смърт
8
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво ! Ред е на нас да изгоним нашите американски НПО *** !
7
4
 
24
 
! Отговори
CC преди 9 години
БРАВО!
6
3
 
25
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
до 12Как ли? Както му помогна целият свят на това общество 1941-ва година, когато Хитлер ги нападна. Демек сами се оправяха срещу фашистите, а другите гледаха сеир! Русия винаги е била сама, папагал!
5
4
 
30
 
! Отговори
БоСимеонов преди 9 години
Не е трудно да прозрем превантивната мярка на Путин. Евромайдана в съседна Украйна бе разпален от НПО-та.