От НАТО сигурни: Русия доставя оръжия на бунтовниците

Ситуацията не е толкова стабилна, обезпокоен е Щайнмайер
Обновена: 4 юни 2015 19:43 | 4 юни 2015 19:30,
382
От НАТО сигурни: Русия доставя оръжия на бунтовниците
Снимка: Архив Reuters

НАТО съобщи днес, че Русия доставя модерни оръжия на бунтовниците в Източна Украйна, предаде Ройтерс.

По-рано украинският президент Петро Порошенко нареди на армията си да бъде подготвена за пълномащабно нахлуване на Русия по цялото протежение на общата им граница.

"Имаме точна информация за руско присъствие в Източна Украйна и че Русия е доставила голямо количество тежки модерни оръжия на сепаратистите", каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Осло.

Още по темата

Той уточни, че са доставени 1000 единици артилерия, зенитни системи и други оръжия.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер изрази "дълбоката си загриженост" от избухналите в източната част на Украйна сблъсъци и призова да се попречи на нова военна ескалация, предаде Франс прес.

"Ситуацията не е толкова стабилна, че да се изключи възможността тя отново да излезе от контрол", подчерта германският външен министър. "Прекратяването на огъня е нестабилно, нарушенията могат да доведат до нова военна ескалация. Трябва да го избегнем", заяви Щайнмайер.

ЕС също разкритикува ескалацията на боевете в източната част на Украйна вчера, заявявайки, че това е най-тежкото нарушение на въведеното през февруари прекратяване на огъня, което може да доведе до "нова спирала на насилието".

При последните сблъсъци загинаха 26 души за 24 часа. Бунтовниците отрекоха да са замесени в това, което Киев определя като голяма офанзива от тяхна страна и заявява, че трябва да отвърне, за да може да задържи позициите си.

Русия, обвинявана от Украйна и Запада в подкрепа и въоръжаване на проруските сепаратисти, от своя страна разкритикува украинските "провокации".

Щайнмайер призова всички страни да се върнат към положението, описано в споразумението от Минск. Украинският му колега заяви, че сепаратистите грубо са нарушили прекратяването на огъня. "Те имаха танкове и тежка артилерия", добави той, подчертавайки че украинската армия не е отстъпила и на сантиметър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


382
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
15
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
До Дидо пижаматаИди пийни малко студена вода и пак ела...
16
2
 
12
 
! Отговори
междунар. журналист преди 8 години
Само за един месец могат да спрат войните в света . Затова обаче САЩ и Русия трябва да поведат хорото. Оръжие се произвежда само в развитите страни . Например т.н. Ислямска държава от къде има пари и оръжие . Така , че на всички им е ясно , но всеки мисли , че ще прекара другия . Е резултата го виждате .
15
4
 
2
 
! Отговори
sas преди 8 години
До SDnikade ne e otbelqzano 4e tanka ne e ili e ukrainski.lqgay si ve4e
14
5
 
21
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
До АнонименТя Украйна щеше от 2015 да е и в ЕС... :))
13
2
 
12
 
! Отговори
Той е преди 8 години
До Анонимен Ами може,да го направят на реципрочен принцип - войски по границата на Русия,и същия брой войски,по границите на САЩ!Те също не воюват,що не си сложат един кейфор по границата,да не правят зулуми по света!Или по границите на Франция,Великобритания,Германия,какво пречи?
12
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
абе Украйна нали щеше да си връща Крим, кво стана
11
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ха, ха, ха, самочакам да видя как един хохолски бос крак ще стъпи на руска територия и как ще ампутират този крайник, заедно с главата на прасенко!
10
7
 
38
 
! Отговори
до 10 преди 8 години
Всички до един от фашистката хунта в Киев, са *** и фашисти и подкрепят нацистите от Десен сектор наследници на Бандера. Знаеш ли, че Бандера е бил съюзник на Хитлер и е избил над 700 000 хиляди руснаци, еврей, украйнци, и други по време на ВСВ. Нямало фашизъм в Украйна, прочети историята пубер небесен и се образовай и не пиши глупости. Тези западни похвати да се отрича очевадното не минават тук. Ние знаем историята.
9
3
 
24
 
! Отговори
SD преди 8 години
На снимката е украински Т-64 . Пак гаф на Ройтерс и Днес.бг
8
4
 
17
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
Ох Боко, Боко... виж си избирателите (5 номер например)... мен щеше да ме е срам ако такива хора гласуват за мен.... :)))
7
7
 
37
 
! Отговори
Той е преди 8 години
Нека някои хора,най-сетне да разберат едно - Русия ще помага на своите сънародници,каквото и да се опитват да плещят гейовете!Тя не страда от синдрома на измислен глобализъм,където нациите се размиват!Тя припознава руснаците в Украйна,и прави най-логичното и човешкото - помага на сънародници!Въпросът е,защо хунтата не направи нищо преди година,за да гарантира правата на тия руснаци?Тогава нямаше да има този конфликт,мински, и други споразумения!
6
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НАТО-то не разбира, че с подклаждането на войната в Украйна си подписа смъртната присъда. Опитът да се измакне от кризата и 18 000 млрд дълг за сметка на необятните руски ресурси е игра ва банк - не и на "руска рулетка", а чисто и просто самоубийство.ЕС е сбирщина на всякакви ***, управлявани от корумпирани политици и патологично алчни банкери - тръгнали на бабамеца калташки номера да правят.И кой ще ги змащити от сибирските войни и другите азиатски пълчища?Кончита Вурст, прецедента ***
5
4
 
51
 
! Отговори
Нату преди 8 години
От една седмица украинската армия обстрелва цивилни райони точно с целта да предизвика отговор. Тежкото оръжие продължава да е там, където не трябва. Четете докладите на ОССЕ, а не опорните точки на Белия дом :)
4
4
 
52
 
! Отговори
SD преди 8 години
А НАТО снабдява Урайна .
3
4
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само глупости дрънкат гейовете от Нато. Кой нарушава примирието бе *** ненормални, Киевската хунта не е изтегляла изобщо тежкото си въоръжение от зоната на конфликта и всеки ден обстрелва жилищни квартали в Донбас. Абе вие за луди ли ни мислите бе, ние гледаме и други телевизии, не сме ***, като западняците. Ако започне за трети път войната няма кой да спаси фашистката хунта в Киев от украйнския народ.
2
5
 
38
 
! Отговори
Той е преди 8 години
Защо да иска Русия мироопазващи сили?Тя не води война,това е вътрешен,украински конфликт!Воюващите страни ако искат,тогава да се пратят,но ВЪТРЕ в Украйна,а не по границите на суверенна страна!Пък и всички знаят,че тия "мироопазващи",нищо не опазват,и са изцяло креатури на САЩ,гъчкано е с техни шпиони!
1
6
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"По добре оръжие на бунтовниците от ДНР,ако е вярно твърдението на НАТО(още чакаме несъмнените доказателства за сваления Боинг от миналата година),отколкото да снабдяваш с оръжие и да обучаваш "революционерите-джихадисти" от ИДИЛ"