От НАТО сигурни: Русия доставя оръжия на бунтовниците

Ситуацията не е толкова стабилна, обезпокоен е Щайнмайер
Обновена: 4 юни 2015 19:43 | 4 юни 2015 19:30,
382
От НАТО сигурни: Русия доставя оръжия на бунтовниците
Снимка: Архив Reuters

НАТО съобщи днес, че Русия доставя модерни оръжия на бунтовниците в Източна Украйна, предаде Ройтерс.

По-рано украинският президент Петро Порошенко нареди на армията си да бъде подготвена за пълномащабно нахлуване на Русия по цялото протежение на общата им граница.

"Имаме точна информация за руско присъствие в Източна Украйна и че Русия е доставила голямо количество тежки модерни оръжия на сепаратистите", каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Осло.

Още по темата

Той уточни, че са доставени 1000 единици артилерия, зенитни системи и други оръжия.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер изрази "дълбоката си загриженост" от избухналите в източната част на Украйна сблъсъци и призова да се попречи на нова военна ескалация, предаде Франс прес.

"Ситуацията не е толкова стабилна, че да се изключи възможността тя отново да излезе от контрол", подчерта германският външен министър. "Прекратяването на огъня е нестабилно, нарушенията могат да доведат до нова военна ескалация. Трябва да го избегнем", заяви Щайнмайер.

ЕС също разкритикува ескалацията на боевете в източната част на Украйна вчера, заявявайки, че това е най-тежкото нарушение на въведеното през февруари прекратяване на огъня, което може да доведе до "нова спирала на насилието".

При последните сблъсъци загинаха 26 души за 24 часа. Бунтовниците отрекоха да са замесени в това, което Киев определя като голяма офанзива от тяхна страна и заявява, че трябва да отвърне, за да може да задържи позициите си.

Русия, обвинявана от Украйна и Запада в подкрепа и въоръжаване на проруските сепаратисти, от своя страна разкритикува украинските "провокации".

Щайнмайер призова всички страни да се върнат към положението, описано в споразумението от Минск. Украинският му колега заяви, че сепаратистите грубо са нарушили прекратяването на огъня. "Те имаха танкове и тежка артилерия", добави той, подчертавайки че украинската армия не е отстъпила и на сантиметър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


382
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 195 за периода си могат данеби варягите в русия да са друго . Какво достойнство търсиш в народ който е бил роб васал ВИНАГИ като сърбите . ДАВАМ каса бира ако ми кажеш поне три *** владетели на рашка Сърбия който не са васали на някого . Кра4марско 4алгадджиския патриотизъм не е повод за гордост Ще дойдат мародерите Татари и МНОГО АМА МНОГО БОЛКА
116
2
 
3
 
! Отговори
Крьомълскеи тралялял преди 9 години
Путин е в пълното си право до ги въоръжава все пак той негласно си е анексирал цяла Украйна!
115
3
 
4
 
! Отговори
Генинженерство преди 9 години
Така Русия се разоръжава, за по-лесната промяна на името на страната. И без това средната продължителност на живота на днешните руснаци дойде до около 52 години. Междинната раса от първо поколение ще е рутаец, а идеологията "Рутайский мир". Ако румънците не се вземат у ръце, трябва да продължим изграждането на загражденията и по северната граница.
114
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Те и във ФИФА били корумпирани ама се видя, че не са и всичко е скалъпено от САЩ само и само да се очерни добрия Путин!
113
1
 
11
 
! Отговори
Кремълски трольольол преди 9 години
Новините, че са докарани подвижни крематориуми за войниците от Русия във Донбас и Луганск е чиста лъжа!!!
112
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Докато е на власт Путин ще е така !!!!А Путин е казал, че ще е на власт докато е жив все пак той брои изборните бюлетини :)
111
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до анонимен 190;Мародерите не могат да бъдат пример за национално достоинство.
110
1
 
8
 
! Отговори
Кремълски трольольол преди 9 години
САЩ и ЕС са виновни!!!!!!!!!!!!!!!!!Няма такава държава Украйна това всичкото си е на Путин!!!
109
1
 
11
 
! Отговори
Като две капки вода преди 9 години
И какво като доставя! И САЩ доставя на ИД !!!
108
1
 
2
 
! Отговори
генщаб преди 9 години
разликите между т 64 и т 72 са двигател първия е газотурбинен втория е дизел колелата на веригите и оборудването за преминаване на водни прегради това не се вижда никаде по снимката АКО МОЖЕ някой от изтока да каже друга разлика ок веднага ще се съглася танка е Украйнски но ако немогат да си траят не да пускат партенки
107
2
 
4
 
! Отговори
Мизерио Колев преди 9 години
Няма шанс за оправия! Това е ивицата Газа в славянски вариант! Жалко.
106
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 187 в сериозна грешка си виж например Василий 2 не е като да е фен на БГ какво е писъл за сърбите нещастен беден народ които Мизите още нари4ани Българи редовно ма4каха и взимаха дан в кожи и роби
105
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До циникадо началото на ХХ век латиноамериканските държави-Аржентина, Уругвай и много други са не по-малко богати от САЩ--------------- Това е пълна глупост.
104
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен182Сърбите за разлика от българите са войнствен народ с по-високо национално самочувствие.Като казвам това, не искам в никакъв случай да принизявам българите,но фактите в историята на двете славянски държави ме убеждават в твърдението.За това свидетелствуват много източници от средновековието пребивавали по нашите земи-можете да прочетете книгата "Пътуване из славянските провинций на Турция"на Джорджина Маккензи и Аделина Ърви-пожелавам успех на коментаторите.
103
2
 
3
 
! Отговори
генщаб преди 9 години
До Бойко не Борисов и по какво позна дали е т 64 2-4 или т 72 б не се вижда ни двигател ни нищо което да показва разликата
102
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А числата за 6 от 49 в неделя какви са?
101
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И тогава защо украйнските воиничета масово се предават на руснаците,май нещо е сбъркано...
100
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 163 Одисей 1 простенотие те сърбите когали ли не са се хвалили кой бил велик кой свят от тяхни те а РЕАЛНО ВИНАГИ СА били под 4ужда власт дори Душан също е ВАСАЛ НА ОРДАТА и роби сърби е пращатал като дан сяка година .
99
1
 
10
 
! Отговори
Веселяка преди 9 години
Ако урките продължават с фашистката си наглост, не на сантиметър, а ще отстъпят чак до Полша.
98
2
 
9
 
! Отговори
Бойко не Борисов преди 9 години
Пак фал. На снимката бремено Т- 64/ две черти/ при това украинско. Де са ви документалните доказателства за руско джапане.