Русия почувства диханието на наближаващата война

Утро.ru: Изглежда, че ще настъпи крах на мира в Украйна
Обновена: 4 юни 2015 14:10 | 4 юни 2015 10:47, Елка Василева
471
Русия почувства диханието на наближаващата война
Снимка: архив, Reuters

Минският мир изглежда е близък до своя крах. Въпросът е само в това доколко продължителен и разрушителен ще се окаже новият етап от "украинската война", пише Утро.ru.

Възобновяването на бойните действия в Донбас върна руснаците към вече позабравената реалност, предшествала Минските споразумения. От лавината постъпваща информация вече не е възможно да се определи кой "се е пропукал" първи.

И двете страни в конфликта се сочат една друга, привеждайки "солидни" доводи в собствена полза. Както съобщава РБК, според версията на представители на самопровъзгласилата се Донецка народна република /ДНР/ украинската армия е започнала обстрел с използване на тежко въоръжение през нощта срещу сряда по цялата линия на фронта. Представителите пък на украинската армия отричат да са имали инициатива при подновяването на бойните действия, обвинявайки за това т.нар. опълченци.

На този фон с явно безпокойство в Русия и не само беше прието изявлението на председателя на Съвета на федерацията /горната камара на руския парламент/ Валентина Матвиенко. "Не изключвам да възникне необходимост от провеждане на допълнително, извънредно заседание на Съвета на федерацията, затова ви моля да не заминавате надалеч и да поддържане контакт", цитира "Комерсант" по материали на Интерфакс думите на Матвиенко.

Точно това изказване развълнува експертите и доведе до сериозен ръст на активността на валутния и фондовия пазар. В крайна сметка стойността на долара на Московската борса беше 54,18 рубли, а на еврото – 61 рубли.

Толкова остра реакция е напълно обяснима. През март 2014 г. на спешно заседание на Съвета на федерацията сенаторите подкрепиха обръщението на президента на Русия Владимир Путин за въвеждане на войски в Украйна до нормализиране на ситуацията в тази страна. Скоро след това стана ясно, че че след референдум Крим става част от Русия, а украинските власти предприеха армейска операция в югоизточната част на страната. През юни постановлението за използване на руски войски в Украйна беше отменено.

Аналогията, както се казва, е налице. При това не е трудно да се досетим, че в настоящата изключително сложна политическа ситуация всеки намек за възможност за вкарване на руски войски на територията на съседната държава може да има непредсказуеми и тежки последствия.

Това най-вероятно беше бързо разбрано и в самия Съвет на федерацията. „Такова изказване не е имало. Честно казано, не знам откъде те /Интерфакс/ са взели това изказване. Факт е, че такова не е имало и ние настоятелно молим всички да не разпространяват тази информация, защото това не е истина. В най-скоро време никакви извънредни събирания не се планират“, каза пред „Комерсант FM” Ирина Романчева, началник отдел за връзки с медиите към Съвета на федерацията.

Малко по-късно и самите членове на Съвета на федерацията побързаха да заявят, че няма нищо ужасно в забележката на Матвиенко. Използвайки обаче напълно различни обяснения. Така например шефът на комитета по конституционно законодателство към горната камара на руския парламент Андрей Клишас заяви, че няма интрига в евентуално събиране на Съвета на федерацията на извънредно заседание, тъй като това може да бъде свързано с промяна на графика на работата на Държавната дума /долната камара на парламента/.

Клишас отбеляза, че Съветът на федерацията обсъжда приетите закони в продължение на 14 дни. „Затова заседаваме веднъж на две седмици. Предвид това, че през юни ще има почивни дни, свързани с Деня на Русия, може да се получи не две седмици, а три седмици, тъй като в тази връзка може да се промени графикът на Държавната дума. Това е всичко, няма никаква интрига в това, че Съветът на федерацията може да се събере на такова извънредно заседание“, съобщава „Комерсант“.

По малко по-различен начин обясни възможната причина за извънредна среща на сенаторите пред радио „Ехото на Москва“ шефът на комитета по отбрана и сигурност Виктор Озеров. „Аз като председател на комитета по отбрана и сигурност бях ориентиран, че е възможен такъв вариант на събитията. Нищо такова, не съм имал разговори нито на ниво Валентина Матвиенко, нито на ниво Администрация на президента“, обясни сенаторът. 

Озеров предположи, че спешното заседание може да бъде свързано с необходимостта от ратификация на законопроекти, които ще бъдат гледани по спешност в Държавната дума, или с влизането на Киргизстан в Митническия съюз.

Подобна реакция на сенаторите на последните събития и възможното извънредно заседание на Съвета на федерацията не толкова успокои обществеността, която следи събитията, но породи нови въпроси. Това се потвърждава от ситуацията във финансовата търговия и коментарите на водещи анализатори.

Практически никой от тях не се съмнява, че мирът, установил се след „Минск 2“, е близък до своя крах. И въпросът по-скоро е доколко продължителен и разрушителен ще се окаже новият етап от „украинската война“, каква роля ще бъде отредена на Русия в нея и на кого предстои да спечели от нея политически точки, а кой ще се окаже в политически нокаут, пише Утро.ru.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


471
Още по темата: войнаукрайнаРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
186
8
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво на пишещите най-после във фантазиите Русия е вкарана във война.Каква радост и какъв кеф за янките и ,,еврогейците" за нещастие и ние спадаме към тях и нас няма да ни подмине. Накрая кой ще носи отговорността за нея?Нима си мислите,че като викате по-силно народите ще ви повярват на вас.А за последствията не ми се мисли.
185
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само дето и аз я гледах тази рускиня по NOVA TV. Ааа, сигурно пак американците им правят правокация, или вече са марсианците...:)))
184
3
 
15
 
! Отговори
ha ha преди 8 години
До МиленаВярно така казала една жена на пазара,рускинята де,доста се посмях на жалката и смешна пропаганда.Ти знаеш какво е хасбара нали?
183
14
 
3
 
! Отговори
, преди 8 години
Първата задача на болшевизма бе да обяви"антисемитизма"за престъпление наказуемо със смърт.Сталин бе чичо Джо,а "запада" в лицето на продалите душите си се съюзи с най-кървавия режим(а за Мао никога даже не се споменава,защо ли,кой не дава?)избил повече от 20 милиона руски християни,който стана"лош"само когато скъса отношения с терористичния ционистки режим етнически прочистил Палестина.
182
7
 
22
 
! Отговори
юбералес преди 8 години
Странна статия. Тя войната вчера започна, те ми говорят, че ще започва война. Какво- подготвят ли ни? 1000 руснаци с 20 танка са нахлули вчера в Украйна и са завзели Мариинка- близо до Донецк. Кога ще прочетем в този вестник нещо за вчерашните боеве?
181
27
 
10
 
! Отговори
Милена преди 8 години
Има цяла правителствена структура, която се занимава с дезинформация. Една рускиня се спасила от машината на Путин и разказа какво представляват интернет троловете. Намирало се в една безлична сграда в Санкт Петрбург, вътре разделена по държави, и тя трябвало да следи чешката он-лайн преса и да се вписва с различни имена и да хвали Путин и политиката му. За България каза, че има две стаи с 9 човека, които непрекъснато следят нашите издания и тролят. Какво да говорим повече!
180
3
 
29
 
! Отговори
До Милена преди 8 години
Да, да, Русия е големи яйца, голяма работа! Така е ,Миленче. Работех в Либия при мрачния тото-литаризъм. Либийци влезли в германски камп и пребили жестоко шефа на фирмата за връзка с местна девойка /там държат на честта на жените/, откараха го с хеликантер в италианска болница. Никой от германците не го защити.След време полицаи влязоха в руски камп заради алкохол. Че влязоха, да - но имаше спор как са излезли. Едни говореха , че са били трудни за рисуване , други че са им наврели Ак-47 в г.
179
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
287 тик так тик так бръм куку , чия агресия бе , къде се водят военните действия НА ТЕРИТОРИЯТА НА УКРАЙНА ИЛИ НА РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ оДИСЕЙ 1
178
20
 
8
 
! Отговори
Турист преди 8 години
Голямо чудо, че няма да ходим до Красная площадь на екскурзия. По света има много места, дето човек не е бил - само пари и време да имаш. В Москва е по-скъпо и по-опасно.
177
6
 
18
 
! Отговори
, преди 8 години
Истинските платени ***,които служат на сатанизма не могат да оборят истината за агресията срещу Русия затова говорят само за времето на комунизма като развалени грамофони,това го казва човек който е антикомунист на идеологията на Мордехай Леви под менторството на един от бащите на ционизма,масона Мойсей Хес ,който написва Комунистическо кредо първи след което става ментор на Леви да напише комунистически манифест.
176
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Фили и фоби тук си чешат езиците.Диханието на войната ще усетим ние много по-зле, отколкото руснаци и американци, защото *адникса ни е оголен откъм оръжия, армия, подготовка на населението за оцеляване при бедствия, та камо ли при война!С нетърпение чакам средата на юни. Казват, тогава има шанс да се поразтресат нещата, та дано да се понаместят след това.
175
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След като на времето социалистическа България им се е струвала Запад на *** , представете си какво е било там по онова време Одисей 1
174
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия НИКОГА ПРЕЗ СВОЯТА ИСТОРИЯ НЕ Е НОСИЛА НАПРЕДЪК БЛАГОДЕНСТВИЕ И ПРОСПЕРИТЕТ НА НИКОГО , най-малко на своя народ , нито на онези които са имали нещастието да попаднат под нейното влияние, в общия случай насилствено.
173
16
 
6
 
! Отговори
Емо преди 8 години
Щяло да има визи за българите в Европа... Ле ле, руското *** издивя от безсилна злоба! Издаде се, че е платен руснак, хвалещ Путин. Момче нещастно, са за вас. Стойте си в мизерията и правете паради на Путин. Баси сдуханата нация!
172
5
 
10
 
! Отговори
, преди 8 години
Нова офанзива на полезните зомбита в Киев,целта е Крим и елиминиране на Русия като морска сила ,защото пречи на изтриване от картата на Сирия,Иран и Палестинската кауза.Русия разкри името на украински механик от украинската армия свидетелствал,че Украйна сваля самолета на Малайзия избягал в Русия,Русия обявява,че до 2016 ще достави ракетите за самоотбрана на Иран и 30 юни е датата за ядрената програма за мирни цели на Иран и големите,следователно е време на война и вероятни лъжи и фалшиви флагове,които са нечие верую.
171
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Честно казано не мога да разбера тези които подкрепят Русия , ако са на средна възраст би трябвало да знаят в какво зло живяхме , ако са по-малки би трябвало да им е разказано , разберете Русия НИКОГА ПРЕЗ СВОЯТА ИСТОРИЯ НЕ Е НОСИЛА НАПРЕДЪК БЛАГОДЕНСТВИЕ И ПРОСПЕРИТЕТ НА НИКОГО , нито на своя народ , нито на онези които са имали нещастието да попаднат под нейното влияние било то пряко или косвено. Одисей 1
170
17
 
8
 
! Отговори
Teto преди 8 години
А бе щом всичко живо бяга на Запад, а не към Русия, не ми я хвалете!
169
12
 
7
 
! Отговори
Aleksei преди 8 години
Така е. В Русия всичко е Гулаг. Всички медии в един глас хвалят Путин, който реши да мисли различно, го разстрелват по мостовете от камиони за ***, умират някак във ваните си, тровят ги с плутоний.... Всичко това обаче вече се е случвало и не е завършвало добре. Добре, че не сме част от него!
168
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
273 Ходи се гръмни някъде , най-добре ще направиш
167
12
 
7
 
! Отговори
Милена преди 8 години
Да, да, Русия е големи яйца, голяма работа! Повтори го още 1000 пъти и дано да се повярваш. Май убеждаваш себе си, а не нас. Ние знаем грозното лице на руската външна политика. Не откриваме топлата вода.