Белгийските джихадисти са около 440

Над 100 от тях са се върнали от фронта, твърди наблюдател
5 юни 2015 13:07, Елка Василева
4
Белгийските джихадисти са около 440
Снимка: архив, Reuters

Белгийските джихадисти са около 440, 126 от тях са се завърнали в Белгия, а около 60 са загинали на бойното поле. Това съобщават местни медии, като се позовават на свидетелствата на белгиец от йордански произход, прекарал две седмици на фронта в Сирия.

Свидетелят заминал за Сирия в рамките на проучване, което прави покрай защитата на доктората си в университета в Антверпен. Сега той издава книга, в която се опитва да обясни мотивите на белгийските джихадисти и предлага какво да се прави с тях.

Според него заминалите за Сирия заявяват, че там се чувстват свободни, защото желаят да живеят по правилата на шериата, а това не е възможно в Белгия. Често те живеят в Сирия нормално, дори с децата и съпругите си, но същевременно са готови на най-големи жестокости в преследването на целта да отстранят президента Башар Асад. По думите на свидетеля онези, които се завръщат в Белгия, са разбрали, че са неспособни на зверства.

Авторът на книгата е открил център за дерадикализация на джихадисти в Мехелен и обяснява, че е важно с тези хора да се разговаря. Според него е от полза причините за тяхното отношение към белгийското общество, каквото е, да бъдат разбрани и взети предвид.

В други информации днес белгийските медии съобщават, че министерството на отбраната предлага удължаване до края на годината на мисията в Ирак, насочена към отблъскване на Ислямска държава (ИД). В момента в Багдад са 20 белгийски военни инструктори, които в последните три месеца са обучили 1500 свои иракски колеги. Отчита се, че Холандия и Норвегия, които също са изпратили инструктори там, са удължили престоя им.

Белгия участва и в ударите по въздух срещу ИД в Ирак, но за постиженията на изтребителната авиация от няколко месеца няма достъпни сведения.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: белгияджихадисти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Може и с бомбони да ги почерпят