Западът не може да влияе на Русия, Меркел и Обама в шах

Руската преса за лутанията на западните умове
Обновена: 8 юни 2015 12:16 | 8 юни 2015 09:58, Александър Попов
253
Западът не може да влияе на Русия, Меркел и Обама в шах
Снимка: Reuters

"Голямата седморка" запазва статуквото в политиката си на санкции срещу Москва от страх за репутацията си, пише руският в. "Независимая газета".

Вестникът изтъква украинската криза като основно предизвикателство за страните от Г-7. Президентът на САЩ Барак Обама и германската канцлерка Ангела Меркел - основни вдъхновители на икономическия натиск върху Русия, според него са "в доста трудно положение".

Още по темата

Обама предизвика съмнения в твърдата линия на своята администрация, изпращайки своя държавен секретар Джон Кери да разговаря в Сочи с руския президент Владимир Путин. Видни представители на германската общественост пък все по-силно притискат Меркел с искания да върне "Осморката" - Г-8. Тези два факта породиха множество спекулации, а с оглед предстоящото посещение на Путин в Италия и телефонния му разговор в петък с гръцкия премиер Алексис Ципрас някои наблюдатели се изкушават дори да съзрат разногласия и лутания в западните умове.

Затова "Голямата седморка" ще трябва недвусмислено да потвърди единството си и верността си към избрания курс, който ще се втвърдява, ако ескалира конфликтът в Източна Украйна.

Берлин, Лондон и Вашингтон дори готвят инициатива в подкрепа на онези страни от ЕС, които понасят болезнени удари от ответните санкции на Москва и от които плъзва пукнатина в общността, отбелязва "Независимая газета".

Санкциите на ЕС срещу Русия "не са еднократно наказание, ще променим нещата само ако има промени на място" - в Украйна, цитира "Утро" източник, близък до ръководството на ЕС, говорил пред РИА Новости. Не се очаква обаче разширяване на икономическите санкции, уточнява този източник.

"Ведомости" вижда "все повече истина в шегата, че никой не е сторил повече за сближаването между САЩ и Европа, отколкото Москва с действията си в Украйна". Водещите западни медии и мозъчни центрове обсъждат нова стратегия спрямо Русия, посочва изданието, посочвайки като един от елементите й "засилването на военнното сътрудничество между САЩ и ЕС, по-тясното взаимодействие със страните от руската сфера на влияние - по-специално помощта в борбата с корупцията, която позволява на Москва "да купува" лоялността им, и ограничаването на възможностите на Москва да влияе върху политиката на Европа чрез доставки на горива".

"Ведомости" цитира американски политолог Стивън Сестанович, заявил през април пред военната комисия в Сената, че Русия трябва да бъде възпирана, тъй като нови нейни успехи в Украйна биха направили Кремъл по-опасен и за съседните страни, и за САЩ.

Санкциите целят Русия да осъзнае грешките си и да се върне в правия път - международната общност ясно настоя федерацията да спре да нажежава обстановката в Украйна. В края на май обаче Барак Обама отбеляза, че се засилва агресивната позиция на Москва. Реакцията й кара Запада да прави извод, че не става дума за случайно отклонение, а за съзнателна и упорита позиция - и трябва да разработи ответна стратегия с оглед на тази нова реалност.

Западът вече не може да повлияе на вътрешната политика на Русия, човешките права, свободата на изборите и т. н. В новите условия Русия го тревожи, доколкото излиза извън границите си. Затова са толкова важни сценариите за развитие на украинската криза. Проблемът е, че Русия претендира най-вече да разпростира своето влияние извън държавните граници, добавя "Ведомости".

Западът брани своята идентичност и вече не кани Русия да дискутира с нея в предишния формат Г-8, защото не му е до дискусии - Западът гледа само да събере силите си в юмрук, заявява "Известия". Ето какво трябва да схване Русия и съответно да гради своята политика. Светът се мени, засилва се конфронтацията между развитите и развиващите се страни. Русия трябва да осъзнае себе си в този контекст - да не се стреми към онези, за които отново стана чужда, но и да не подценява "седморката", която се сплотява срещу целия останал свят, пише вестникът.

Новата реалност за Русия е такава, че макар донейде да е слаба в икономически план и без решаващ глас в световните финанси, федерацията може де факто да се превърне в политически лидер на развиващите се страни в противопоставянето срещу сплотения Запад, твърди "Известия".

"Лидерите на т. нар. водещи страни в света се събират вече над сто години и готвят поредните войни" - "тъкмо те извършиха държавния преврат в Украйна" и ако той стихне, "ще направят нещо в Далечния изток, Афганистан, в Централна Азия - така ще бъде през целия 21-и век", коментира лидерът на руските либералдемократи Владимир Жириновски, цитиран в "Комсомолская правда".

Русия трябва "отново да осъди дейността на тая "седморка", да предприеме срещу нея ответни, а и превантивни мерки, включително "повечко черни списъци", и "да не се поддава на никакво придумване и заплахи", приканва водачът на Либерално-демократическата партия - една от четирите, представени в Държавната дума.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
0
 
6
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 179За чернобил вземи отвори Википедията и попрочети. Обяснено е много добре. Правят се безумни експерименти по заповед на незнам кой си украински ***. И то на реактор с механика като нашия но с уранови пръти от стария вид дето имат сумата ти и недостатъци. Ако прътите бях от новия вид дето и ние ги ползваме Чернобил нямаше да гръмне. За ликвидация на аварията са мобилизирани общо 600000 човека. Операцията не струва толкова скъпо 18 Милярда долара всичко.
140
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Западът не може да влияе на Русия но тримата ненормалници, който драскат против нея в чатовете мислят ,че могат. Да им се сменят лекарствата.
139
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НЕЗАВИСИМАЯ ГАЗЕТА !!!!
138
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БобиДа бе .. русия има и лаптоп - 10 кила тежи и работи цял час на батерии!
137
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БобиКакво правят суверенни държави си е тяхна работа. Не е работа на Империята на Злото.За чЕРНОБИЛ Помогна целия свят - русия беше почти фалирала. Измряха стотици хиляди руски граждани заради безхаберието на скапаната СССР.
136
1
 
8
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До ДЯДО *** 177Умнико САЩ телевизори правят ли? На тяхан територия? Колко то страните от западна Европа произвеждат електрониката си на собствена територия? ААА БББ ...Не е проблем да направиш телевизор или ГСМ или кавото и да е в 100 бройки - трябва да е икономически изгодно да го правиш в 100 бройки на час и да имаш пазар за него.Ето руска фирма има ГСМ с 2 екрана единия е Еинк другия нормален лед с всички Екстри, струва повече от Айплатих 5. Е и какво от това? Само 20000 броки е
135
0
 
10
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 171От 89 до сега прибалтийските републики са загубили 1/2 от населението си и практически разчитат на НАТО за своя суверенитед и са в постоянна икономическа криза. Евала на про западното управление.Чернобил беше ЛИКВИДИРАН като опасност за 3 месеца а след година и съркофага беше готов - Катастрофата с ядрените реактори в Япония стана 2011г Ядрената катастрофа е в АКТИВНА ФАЗА ДОРИ СЕГА т.е. ИЗТИЧА РАДИАЦИЯ Мерките са *** Там има хиляди складирани варели готови да паднат в море
134
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 178Жизненият минимум - прага на бедноста в момента в Русия е оценен на 10000 рубли и то от руските държавни служби. Тест, реално е поне 13000 рубли. Повечето пенсионери са около 10-12 хил рубли пенсия.
133
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БобиГлупости. Точно 89 г, при онази цена на петрола, Русия беше в бедствено положение. Особено след Чернобил. Много интересно човече си.. лъжеш или просто не знаеш, но си ги ръсиш без дори да проверяваш. Прибалтийските страни бяха ОКУПИРАНИ от СССР и не са се отцепили а си получиха свободата.
132
1
 
1
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До петър 161Камъко СССР не фалира защото икономиката и се срина. СССР 80 и 90 години само с 1-5% от износа на петрол и газ можеше да си купи цялата необходима храна. Националистическите движения в местните кланове на компартията разкъсаха СССР. Елцин склони най-накрая СЛЕД ОТЦЕПВАНЕТО НА ПРИБАЛТИЙСКИТЕ СТРАНИ и РАЗКЪСА СЪЮЗА. От там на сетне всяк астрана играе на националистическа карта частично и Руската федерация също. Изявление на Путин ако искате да сте при нас Учи Руски език и православие
131
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това, което правят на Запад дори не е трагикомедия, а секч за ***. Такава пошла пропаганда не е имало и по време на Червенков.
130
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 145ХОХОЛ-МЕЧТАТЕЛ!
129
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До А "България, пълноправен член на ЕС и НАТО!!!"........ И НИЩО!
128
12
 
3
 
! Отговори
петър преди 8 години
И понеже не знаят какво да правят , полека лека ще засилват санкциите, докато русия фалира. Видяхме как става през 1980 - 1990 г.Нещата вървят натам и сега.Руските *** тръбят колко кофти е в Европа, колко сме бедни ние. Но фактите сочат нещо съвършенно различно - например в бедна България средната пенсия е 360 лв. Не е много - само 200 долара, но в богатата и велика държава управлявана от сатрапа путин средната пенсия е под 120 долара при 3 пъти по- високи цени.Така де,просто сатистика
127
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 159: Много си "як", но анонимен !...няма как да ти се връчи медала.
126
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В 21 век Запада не може да влияе на Русия от 19 век !
125
2
 
12
 
! Отговори
до 141 преди 8 години
Да, време е Западът да зареже Окрайна като загубена кауза, пък на смелия Пор и Яйцето ако им се воюва толкова с Русия....В момента е едно безкрайно врякане под полата на майка им и просия по цял свят.
124
2
 
11
 
! Отговори
сс do 150 преди 8 години
Kakкво напротив имаш да чуем и друго мнение освен англосаксонското? Правото на информация, демокрация, гей-бракове и прочее ценности ;)
123
4
 
18
 
! Отговори
rty преди 8 години
Ха-ха - пълноправен член, по скоро марионетка, вкарана в НАТО с измама и без референдум.
122
4
 
18
 
! Отговори
карагъч преди 8 години
ЕС и САЩ са в криза. За да излязат от тази криза им трябва война. Войните в Ирак Афганистан не ги удовлетворяват, трябва им противник като Иран и Русия.Всичко което говорят на запад знаят че е лъжа,но народите трябва да се манипулират. Трябва да се измисля основен противник.