ООН: Рекорден брой бежанци по света

Всеки 122-ри жител на планетата е напуснал родното си място
18 юни 2015 13:06, Елка Василева
6
ООН: Рекорден брой бежанци по света
Снимка: архив, Reuters

Броят на бежанците и вътрешно разселените лица е достигнал през 2014 г. рекордно ниво - 59,5 милиона души, с 8,3 милиона повече в сравнение с 2013 г. Това се казва в доклад на Върховния комисариат на ООН за бежанците.

Миналата година всеки ден средно 42 500 души са били принудени да напуснат родните си места - ставали са бежанци, вътрешно разселени лица или са търсили убежище.

Днес всеки 122-ри жител на планетата принадлежи към една от тези групи.

Ако всички те бяха събрани в една държава, тя би заела 24-а позиция в света по брой на населението. При това почти половината бежанци са деца, обобщава ТАСС данни от доклада.

Русия е на първо място в света по адресирани до властите на страната молби за убежище - близо 275 000 през 2014 г., се посочва в документа.

Върховният комисар на ООН за бежанците Антониу Гутериш изтъкна пред журналисти, че хуманитарните организации са безсилни да се справят със ситуацията. "Нямаме възможности, ресурси за всички жертви на конфликтите", цитира негови думи Франс прес.

"Очакваме пиково покачване на броя разселени лица и бежанци в края на годината", предупреди Гутериш.

Броят им нараства особено след 2011 г. заради сирийския конфликт, станал причина за безпрецедентно движение на човешки маси по света.

Трите страни, чието население е най-силно засегнато от конфликтите, са Сирия (7,6 милиона вътрешно разселени и 3,88 милиона бежанци към края на 2014 г.), Афганистан (общо 2,59 милиона души) и Сомалия с общо 1,1 милиона.

През 2014 г. едва 126 800 бежанци са успели да се завърнат в собствените си региони - най-нисък резултат, регистриран от 31 години насам, добавя АФП.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: ООНбежанци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
4
 
! Отговори
ТРАКИЕЦ преди 8 години
ДО 1:БЕЛИТЕ ХОРА ЩЕ СЕ ЗАСЕЛЯТ В ИЗТОЧНА АЗИЯ И ЩЕ СЕ СМЕСЯТ С МЕСТНИТЕ НАРОДИ:КИТАЙЦИ,КОРЕЙЦИ,ЯПОНЦИ И Т.Н СЛЕД ТОВА ЩЕ СЕ ПОЯВИ НОВА УЛТРА РАСА КОЯТО ЩЕ ВЛАДЕЕ СВЕТА А ***,АРАБИТЕ,***,ЛАТИНОСИТЕ И Т.Н ЩЕ ИМ БЪДАТ РОБИ
1
0
 
8
 
! Отговори
ОФ преди 8 години
На глобалния е нужно да забърка коктейл от множество етнически ингредиенти, за да елиминира културната идентичност на основната народност.