САЩ праща военна техника у нас и към Европа

Ще успокояват съюзниците от НАТО заради Русия
23 юни 2015 20:15,
126
САЩ праща военна техника у нас и към Европа
Снимка: Reuters, архив

Съединените щати ще прехвърлят общо 250 танка, артилерийски установки, БТР-и и други военни съоръжения в шест страни от Източна Европа, сред които и България, заяви днес в естонската столица Талин американският министър на отбраната Аштън Картър, цитиран от Асошиейтед прес и Ройтерс.

Целта е да бъдат успокоени съюзниците по НАТО, разтревожени от заплахи от Русия и от терористични групировки.

Още по темата

Шефът на Пентагона каза, че трите балтийски държави - Литва, Латвия и Естония, както и България, Румъния и Полша, са се съгласили да приемат това военно оборудване. Част от техниката ще бъде разположена и в Германия.

Всеки комплект от тези оръжия ще бъде достатъчен да се въоръжи бойна рота или батальон и "ще отиде най-малко на временна основа в една от тези страни". Според Картър този "подвижен" арсенал ще обикаля из региона за обучение и военни маневри и ще включва бойни машини "Брадли" и самоходни артилерийски оръдия.

По този начин НАТО ще получи възможност да отговаря по-бързо на всяка военна криза, възникнала в региона, отбелязва АП. Страните, в които ще бъде разположено американското оръжие, са избрани заради своето близко местоположение до тренировъчни полигони с цел да се намали времето и цената за транспортирането му при военни маневри.

Русия реагира остро на американските планове. Високопоставен служител на руското министерство на отбраната каза малко преди началото на европейската обиколка на Картър, че разполагането на танкове и тежки оръжия в страни от НАТО край границите на Русия ще бъде най-агресивният ход на САЩ след края на Студената война.

Американският министър на отбраната каза днес пред колегите си от трите балтийски страни, че Съединените щати ще работят с натовския киберцентър в Естония, за да помогнат на съюзниците да разработят отбранителни киберстратегии и други защитни механизми срещу компютърни атаки.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Целта е да бъдат успокоени съюзниците по НАТО, разтревожени от заплахи от Русия"Изобщо не съм успокоена като съюзник на НАТО,а още по малко заплашена от Русия!!!
34
0
 
10
 
! Отговори
иван преди 8 години
икато стане ядрена война системата мъртва ръка както е известна на запад или както е по руски документи периметър ще ни заличи заедно със запада та даже и по-рано че сме по близо дори в кремъл да няма оцеляли ракетите сами излитат и не сме мишена!
33
2
 
19
 
! Отговори
до 75 преди 8 години
"До 73Мне, не е имало никакъв законен референдум..."Референдумът в Крим беше законен дори повече от законен в сравнение с избирането на Турчинов за президент на Украйна.В Афганистан,Ирак всички избори са под дулата на американските войници,но след това САЩ ги считат за законни и "демократични".
32
4
 
21
 
! Отговори
до 61 преди 8 години
"До 51Естествено, че Русия нападна Украйна, всеки видя как откраднаха Крим.")))Краде се кола,пари,протмоне и т.н.В Крим не живеят овци,та да ги откраднат барабар с територията им.Гражданите на Крим законно проведоха референдум и се присъединиха към Русия по собствена воля,което е непознато явление за много "цивилизовани географски ширини",където е нормално "цивилизована държава" с военна агресия да избие 1-2 млн. мирни жители за да "наложи своите цивилизациони ценности на "свободата" ".
31
0
 
5
 
! Отговори
окси жен&#128513 преди 8 години
Ще ги утилизираме.
30
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не ни трябва долната американска *** в Европа, трябват ни европейски въоръжени сили. Но точно янките са тези, които държат васалите си в слабост.
29
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Историята за България в годините 1938-1944 се повтаря едно към едно в момента-единствената разлика е,че сега сме 2015.
28
0
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
До одисей тези танкове са добре дошли за римляните които в момента са без,,работа---НУЖНИ ИМ СА 24 ЧАСА И КРАЙ НА ТЕЖКОТО ВЬОРЬЖЕНИЕ НА АМИРИКАНЦИТЕ ХАХАХАХАХА
27
0
 
8
 
! Отговори
Do Odisei преди 8 години
Ti balgarin li si? Ili ti plachat za da obslugvach amerikanski interesi u nas?
26
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Одисей 1 е винаги на пост"Ако се беше родил преди 100 години най-вероятно щеше да е член на НПО организацията "Ратник".
25
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Che koi e kazal na USA che v Balgaria ni e strah ot Rusia? Nas ni e strah ot licemernata zagrigenost na USA za nas..po skoro slagat tankove zachoto tah gi e strah ot Rusia
24
0
 
15
 
! Отговори
кубадън преди 8 години
Навират ни между шамарите.Пак.Кога ще си помним историята.Дядовците ни за какво сагинали през войните
23
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
вън руските бази то европаей те били американски - верно бе
22
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ами защо са ни премиер и президенттам някакъв чиновник от американското посолсво да казва каквото трябва и няма нужда да плащаме премиерска и президентска заплата на радиотчки
21
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
САЩ искат военни конфликти по всички точки на планетата.САЩ затова разполагат военни бази по всички континенти на планетата.Военните бази на САЩ са заплаха за мира в останалите държави.Така САЩ искат да си гарантират империалистическа доминация,контрол над ресурсите и търговията им,запазване на хартишния долар като световна валута за търговия,което пък им осигурява прогресивно печатане на хартишни долари и големи военни бюджети.
20
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да спасим Европа от Путин
19
1
 
12
 
! Отговори
Бардак Ибряма преди 8 години
Предлагам Одисейчо 1 за Главнокомандващ на НАТО
18
2
 
16
 
! Отговори
до 52 преди 8 години
"Това е добре защото Русия ще ни нападне както нападна Украйна"Русия нападна ли Украйна вече?Кога се случи?По коя телевизия го съобщиха или лична информация от НПО-то ти спуснаха.
17
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ВСВ бяхме второстепенен съюзник на главния съюзник.Тогава имаше войници и военни съветници на главния съюзник в България.Оръжието на българската армия беше закупено от главния съюзник.Сега също сме треторазряден съюзник на главния съюзник.Има негов войници и военни съветници в България също."Българската армия"(кавички,щото армията е колкото агитка на мач на националния ни по футбол) е натискана да закупи оръжие от главния съюзник.Знаем как завърши ВСВ и съюзничеството ни.И сега ще е същото.
16
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е добре защото Русия ще ни нападне както нападна Украйна