САЩ праща военна техника у нас и към Европа

Ще успокояват съюзниците от НАТО заради Русия
23 юни 2015 20:15,
126
САЩ праща военна техника у нас и към Европа
Снимка: Reuters, архив

Съединените щати ще прехвърлят общо 250 танка, артилерийски установки, БТР-и и други военни съоръжения в шест страни от Източна Европа, сред които и България, заяви днес в естонската столица Талин американският министър на отбраната Аштън Картър, цитиран от Асошиейтед прес и Ройтерс.

Целта е да бъдат успокоени съюзниците по НАТО, разтревожени от заплахи от Русия и от терористични групировки.

Още по темата

Шефът на Пентагона каза, че трите балтийски държави - Литва, Латвия и Естония, както и България, Румъния и Полша, са се съгласили да приемат това военно оборудване. Част от техниката ще бъде разположена и в Германия.

Всеки комплект от тези оръжия ще бъде достатъчен да се въоръжи бойна рота или батальон и "ще отиде най-малко на временна основа в една от тези страни". Според Картър този "подвижен" арсенал ще обикаля из региона за обучение и военни маневри и ще включва бойни машини "Брадли" и самоходни артилерийски оръдия.

По този начин НАТО ще получи възможност да отговаря по-бързо на всяка военна криза, възникнала в региона, отбелязва АП. Страните, в които ще бъде разположено американското оръжие, са избрани заради своето близко местоположение до тренировъчни полигони с цел да се намали времето и цената за транспортирането му при военни маневри.

Русия реагира остро на американските планове. Високопоставен служител на руското министерство на отбраната каза малко преди началото на европейската обиколка на Картър, че разполагането на танкове и тежки оръжия в страни от НАТО край границите на Русия ще бъде най-агресивният ход на САЩ след края на Студената война.

Американският министър на отбраната каза днес пред колегите си от трите балтийски страни, че Съединените щати ще работят с натовския киберцентър в Естония, за да помогнат на съюзниците да разработят отбранителни киберстратегии и други защитни механизми срещу компютърни атаки.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Tiq utrepaha naroda ot glad i bolesti sega she ni dokarat i voina ... traite si , gledaite vseki sebe si.
14
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
аз лично се радвам, че пращат техника..само с едно леко уточнение - да ни я оставят на нас, а не да ни ползват като база, т.е. техника да, но не и американски войници. може и някое самолетче да оставят, че всичко нарязахме..а иначе не знам какво се филмирате - вчера бях във варна, ами чух повече руска, отколкото българска реч. нали не си мислите, че руснаците ще тръгнат да си обстрелват своите, те са над 500.000 само по Черноморието..:)
13
2
 
20
 
! Отговори
Русофил преди 8 години
Когато сме били против Русия ВИНАГИ сме стигали до НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА!Балканската война я почваме от лакомия напук на Русия и стигаме до Първа национална катастрофа!Първата световна директно воюваме с Русия и стигаме до Втора национална катастрофа.Втората световна официално пак сме срещу братушките, добре че Съпротивата ни отсрамва и братушките даже ни връщат Северна Добруджа от Румъния!И затова сега съм за Русия, дори съм готов за бой с НАТОвските ***, ако се наложи!
12
2
 
0
 
! Отговори
bebok преди 8 години
Kupuvajte kovchezi sega, dokato oshte ima.Za deca,za zena i za sebe si.Kupuvajte i mesto na grobishta,za da ne fyrliat kovchega vi v kanavka.Pogrebalni agencii shte se namazat!
11
0
 
12
 
! Отговори
Ноком преди 8 години
Шефът на Пентагона каза, че трите балтийски държави - Литва, Латвия и Естония, както и България, Румъния и Полша, са се съгласили да приемат това военно оборудване?Да, ама не! В дузина вестници,т.нар. отбанителен министър Ненчев се кълне, че янките не са го питали.Не че се налага,ама може и да си е забравил,толкова дертове има с Русията!?Откакто осигуригръцки?? самолети да ни пазят небето, е по-спокоен,ама и това си е затишие пред приятелскабуря.Те тия играчки не ги разнасят за във кашониге.
10
2
 
17
 
! Отговори
Русофил преди 8 години
Едно време националните предатели така помагаха на Хитлер, а българският народ се бореше с тях. Пак идват дни на изпитание, но България няма да се посрами.Всеки американски войник ще получи 3,6 кубични метра ЖИЗНЕНО ПРОСТРАНСТВО в българската земя - гроб 2х1х1,8 метра!
9
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всеки комплект от тези оръжия ще бъде достатъчен да се въоръжи бойна рота или батальонЕХААААА ЦЯЛА РОТААА ЕХААААА ПЪК АКО СТЕ И ПОСЛУШНИ И БАТАЛЬОНСЕГА САМО ОСТАВА ДА НИ СПРЕТНАТ И ЕДИН ТЕРОРИСТИЧЕН АКТ НА ТЕРИТОРИЯТА ЧЕ ДА СЕ ПОЧНЕ С РАЗЧИСТВАНЕТО НА СМЕТКИ ВЪВ ВСИЧКИ НИВА ДА НИ РАЗДЕЛЯТ НА БУНТОВНИЦИ И РЕВОЛЮЦИОНЕРИ И ДА СТАВА ЕКШЪНЪТ
8
0
 
16
 
! Отговори
Стария Туч преди 8 години
Даа , казвах Ви аз - нищо добро не идва от САЩ !
7
1
 
17
 
! Отговори
до 7 преди 8 години
Политическата класа и гражданите са две различни категории в днешно време.Политическата класа,за да запази статуквото си приема "заплахата на Русия" от САЩ и съдейства на "американското НАТО"(друго НАТО просто не съществува) в ЕС.Докато повечето мислещи граждани на ЕС искат американското НАТО да си стои в САЩ,а гражданите ще се оправят все някак с "лошите руснаци",които за разлика от американското НАТО за последните 20 години не са извършили нито една военна инвазия за "налагане на ценности
6
1
 
7
 
! Отговори
bebok преди 8 години
Idva vojna,glad, zaraza i smyrt.Pokajte se,shtoto smytrta veche e tuka.Vreme e da platim za vsichko/
5
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ха сега де, как да разбирам. С танкове ли ще ни пазят от евентуални ракетни удари. Това нещо май не е вярно ми се струва. Няма ли тези танкове да се използват за други цели, като недоволство срещу високи цени или друго подобно. Преди 1878 година е имало чужди войски тук и сега отново- ДА НИ Е ЧЕСТИТО
4
3
 
18
 
! Отговори
Българин преди 8 години
В България не са добре дошли!Много няма да приемем, а малкото, които дойдат, няма да изпратим със здраве!НАТОвските фашисти да си спомнят как си тръгнаха от България войниците на Хитлер през 1944 - на части!
3
0
 
14
 
! Отговори
bebok преди 8 години
Texnika e veche tuk.Ostava da dokarat samo soldati.Tova stava za 12 chasa.Vojna e veche 100% gotova.
2
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
българия е заплаха за самата себе си с политиката на американския агент б.б и слугите му
1
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А пък нашият военен министър каза днес, че не бил информиран. Или лъже, или американците вече ни броят само като територия, на която могат да си правят каквото искат, а не като суверенна държава.