Европа ни даде 1,98 млн. евро за наводненията от 2014 г

С Румъния и Италия ще си делим 66 млн. евро, за бежанците
Обновена: 24 юни 2015 18:17 | 24 юни 2015 18:10,
13
Европа ни даде 1,98 млн. евро за наводненията от 2014 г
Снимка: Reuters, архив

Бюджетната комисия към Европейския парламент (ЕП) одобри отпускането на 1,98 млн. евро за спешни възстановителни дейности в България, свързани с наводненията през миналата година.

Финансовата помощ ще бъде предоставена от Фонд "Солидарност" на ЕС като част от пакет от 66,5 млн. евро за трите най-засегнати страни от наводнения през 2014 година в Европейския съюз – България, Италия и Румъния, става ясно от съобщение на пресцентъра на ЕП.

Общо за преодоляване на щетите от наводненията през миналото лято България получи към 20,6 млн. лева от Фонд "Солидарност".

Средствата от целия пакет, гласуван днес от парламентарната комисия, ще отидат за възстановяване на щети върху публична и частна инфраструктура, частни домове, предприятия, селски стопанства, околната среда и паметници на културата при наводненията през пролетта и лятото в Румъния, през лятото в България и през есента в Италия.

В Италия наводненията взеха 11 жертви и причиниха щети за 2,2 млрд. евро. В Румъния щетите бяха за 340 млн. евро, а в България – за 80 млн. евро.

Решението за предоставяне на помощта трябва да бъде потвърдено на пленарното заседание на ЕП през юли. Съветът на ЕС вече одобри помощта.

От Европарламента припомнят, че Фонд "Солидарност“ на ЕС е основан през ноември 2002 година, за да помага на пострадалите от природни бедствия в райони, нуждаещи се от финансова подкрепа. Днешното решение е първото за разпределяне на средства от фонда за 2015 година.

По време на гласуването на коригиращия бюджет за 2015 година бюджетната комисия предложи също и да отпусне и 69,9 млн. евро за справяне с повишения приток на бежанци към страните от ЕС. Бюджетните увеличения трябва да бъдат гласувани от парламента на пленарна сесия и от Съвета на министрите. 

Още новини за европроектите четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
но фона на 16 милиарден кредит си е живаМизерия
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Super davidim koi pirv ste gi sloje v joba si
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
GOLEMZITE OT GERB VECE SA SI GI PODELILI,ZA POSTRADALITE PROSTO NE IM TRIABVAT,NE SA IM NUGNI.
8
1
 
2
 
! Отговори
Герб преди 8 години
ОХААА ! Да ви припомним само че ви казахме предизборно че ПАРИ НЯМА, НЯМА И ДА ИМА ! Да няма после ама тука къщата ми ама тука тва тука онова !
7
0
 
3
 
! Отговори
Смях в залата преди 8 години
Бюджетната комисия към Европейския парламент (ЕП) ОДОБРИ ОТПУСКАНЕТО на 1,98 млн. евро за СПЕШНИ възстановителни дейности в България, свързани с наводненията през МИНАЛАТА година..............................................................................................................................................А ще ги получим евентуално през следващата година.И най-вероятно някой тарикат ще ги прибере самасиндикално, тъй като е минало давност и на хората не им трябват вече .....
6
1
 
2
 
! Отговори
Втрещен преди 8 години
Пак някой *** да си възстанви язовира!
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И сега ще настане едно стрителствоедно вътановяване от хубаво по-пота чак the best пей сърце изстрадалоДали ама надали????
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бреййй, че добра тая Европа, ларж.Как само дава щедро.А защо не напишете колко пъти по колко сме ги дали ние тези 1.98 млн
3
0
 
5
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 8 години
Само за информация - това е сумата, която Сеньор Берлускони трябва да плаща на съпругата си МЕСЕЧНО.Щото като прочетат милиони, хората си мислят че това е един кораб с пари. А то по-скоро е куфарче.
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да живее еврогейскиятсъюз.Имаме щети за 80 милиона евро,отпускат ни 2 милиона евро....Що не мога да се сетя каква ни е ползата от членството в този съюз...
1
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нека краденето започне....сега!!