Кредиторите пак ще "натискат" Ципрас за отстъпки

"Гардиън": Лагард и Меркел имали резерви към предложеното
24 юни 2015 11:17,
36
Кредиторите пак ще "натискат" Ципрас за отстъпки
Снимка: Архив Reuters

Предстоящата развръзка в драматичните преговори на Гърция с кредиторите и днес е централна тема на британския печат. "Гардиън" отбелязва, че след първоначалния оптимизъм, последвал срещата на лидерите на еврозоната с гръцкия премиер Алексис Ципрас в понеделник, настроенията отново са мрачни.

Днес Ципрас отново лети за Брюксел, където е повикан очевидно за натиск за допълнителни отстъпки към предложения от него в понеделник план, който тогава бе окачествен като първа сериозна оферта от страна на Атина от месеци насам.

Според "Гардиън" днешните разговори на Ципрас с шефа на Еврокомисията Юнкер за изглаждане на различията по предложенията на Гърция ще бъдат "критични" и не вещаят нищо добро. По-късно предстои и третата за тази седмица среща на финансовите министри от еврогрупата, която трябва да подготви споразумение с Атина, което на свой ред да бъде формално одобрено от поредна среща на лидерите на ЕС утре, за да се избегне фалит на Гърция и да се запази целостта на еврозоната.

Сега обаче се оказва, че за шефката на МВФ Кристин Лагард очертаващият се временен компромис е неприемлив. Резерви имала и германският канцлер госпожа Меркел, отбелязва "Гардиън". Юнкер и Еврокомисията искали да се постигне такова споразумение, каквото се очертало в понеделник, но не те всъщност разполагат с парите, които Гърция трябва да получи, за да избегне фалита, и затова се оказват само посредници в преговорите, без да имат решаващ глас.

Лагард, която по време на срещата на върха в понеделник изглеждала доста мълчалива, е изразила сериозни възражения срещу предложеното компромисно споразумение "по идеологически съображения спрямо левичарското правителство на Ципрас", но също и защото не вярвала, че това споразумение ще открие път към икономическо съживяване на Гърция.

Запознати с начина на мислене на Меркел пък казали, че тя е изправена пред възможен вътрешнопартиен бунт в Германия, ако предложи спасителен пояс на Гърция без увереност, че той ще донесе успех. В Германия и сред другите кредитори нямало доверие в Ципрас и неговия финансов министър Янис Варуфакис, пише "Гардиън" и добавя, че от вчера има нарастващи признаци, че кредиторите няма да допуснат да им бъде наложено едно прибързано споразумение, което смятат за неадекватно.

Освен нарастващите резерви сред кредиторите, правителството на Ципрас се оказва и под силен вътрешен политически натиск относно предложените от него отстъпки в преговорите. "Редица гръцки депутати - и леви, и други - са много скептични относно приемането на изложената от Ципрас програма за икономии, - казва Костас Лапавицас, професор по икономика от Лондонския университет, който сега е депутат от СИРИЗА, партията на Ципрас. - Как ще обяснят те това на своите избиратели, когато се върнат при тях?"

Според приближен на Ципрас, цитиран от "Гардиън", ако споразумението с кредиторите не събере мнозинство в парламента, може да се наложат предсрочни избори или референдум.

За новото затягане на преговорите пише и "Файненшъл таймс". Според авторите на вестника Берлин настоява всички реформи, които ще бъдат описани в бъдещото споразумение, да бъдат одобрени от гръцкия парламент до понеделник, което по същество е германски ултиматум към Атина. Някои експерти и висши длъжностни лица, ангажирани в преговорите, даже смятали, че дори ако се постигне споразумение, то ще бъде твърде късно и Гърция едва ли ще успее да плати дължимите на МВФ 1,5 млрд. евро до 30 юни.

Хора, запознати с мисленето в Берлин, смятат, че след многомесечните преговори, откакто на власт дойде правителството на СИРИЗА, доверието в способността на Гърция да изпълнява обещанията си е сериозно подкопано. Именно затова висши германски политици настояват гръцкият парламент да одобри евентуалното споразумение преди то да бъде представено на Бундестага и преди изтичането на действащото сега споразумение във вторник.

"Файненшъл таймс" също обръща внимание на надигащия се бунт сред по-радикалните депутати от СИРИЗА, както и на предстоящия масов протест на гръцки пенсионери в Атина заради предложените нови сурови мерки за икономии. Парламентарните бунтари напомнили на Ципрас, че мерките, които той сега е предложил на кредиторите, някога самият той в опозиция е окачествил като "варварски" и "неприемливи".

Това, че Ципрас има твърде малко време - буквално броени часове - за да защити в парламента своето предложение пред кредиторите, може да му коства бламиране с непредсказуеми последици, отбелязва вестникът.

Представители на еврозоната пък изказват опасения, че финансовият министър Варуфакис води задкулисна игра срещу очертаващия се компромис на Ципрас с кредиторите, опирайки се на някои по-умерени елементи в СИРИЗА чрез искания всяко споразумение да включва и ново опрощаване на част от гръцкия дълг. Те отбелязват, че Варуфакис е бил необичайно тих по време на спешната среща на еврогрупата в понеделник в Брюксел.

"Варуфакис има свой собствен дневен ред и ще се изкуши остро да критикува това споразумение. Това обаче не означава, че той ще напусне СИРИЗА", казва Аристидис Хацис, професор по икономика в Атинския университет, цитиран от "Файненшъл таймс".

Друг лондонски вестник - "Индипендънт", също отбелязва, че кредиторите, сред които МВФ и Германия - са дали да се разбере, че предложените отстъпки от Ципрас са недостатъчни и очакват още. Те не били развълнувани от това, че и в този си вид предложенията на Ципрас срещат сериозна опозиция в Атина.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
1
 
! Отговори
Rukada преди 8 години
Господин Ципрас е поставен в трудно положение,"Зунг-званг",но ще победи.МВФ е мат,понеже са мишки.Чао !
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Запасен"Печелившите сектори" са в минус и Държавата трябва да додава. Условия трябва да има,защото иначе парите се трансферират веднага в Швейцария. Реформи се проведоха на всякъде.В Германия се работи отдавна до 67г., а има и пенсионери които събират шишета,за да изкарат докрай на месеца. Който не вярва да дойде да види. Даване заеми постоянно и без реформи не функционира на практика. Изхода е "GREXIT"
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ЗапасенЕ тогава за какво псуват кредиторите, да псуват тия които са взели дълговете. Съд запор на имущество и изплащане и без това повечето политици са милиардери. А исканията са си разумни, увеличаване на данъците и намаляване на държавния апарат, т.е. свиване на разходи и увеличаване на печалби, това че ще ги удари в стандарта на живот не е проблем на кредиторите, а на демагозите които кърпят 30 години балон който просто няма как да съществува.
27
2
 
1
 
! Отговори
Запасен преди 8 години
До Анонимен 30Ако кредиторите на Гърция искаха само пари, защо тогава искат приватизация на печеливши сектори, от които държавата генерира същата печалба, за която говориш, че от нея ще се изплати дългът? Това си обясни!
26
2
 
1
 
! Отговори
Запасен преди 8 години
До Анонимен 30С това съм съгласен - никой не е длъжен да храни чужди хора. Но точно там е играта - като си закъсал, те тупат по рамото и ти викат - не бой се, ето ти пари! Само че:1.С тези пари ще си купиш неща от нас2.С тези пари ще направиш точно, каквото ти кажемИ като не ги върнеш навреме, защото, следвайки съветите им, си потънал още по-здраво, те ти казват:Ами ето сега, понеже ни дължиш много,сега ще ти изкупим активите по цени, които определят нашите консултанти. А те ще стоиш мирно!
25
1
 
3
 
! Отговори
Запасен преди 8 години
Нещо повече. Дори и да има шанс за измъкване, те гледат да ти го отнемат. Затова са всички искания за приватизация. Така хем "приватизират" (на практика - кепеват на безценица) всичко читаво в държавата - защото няма кой местен да им се мери на парите и на мощта, хем завинаги загробват държавата и народа да създават продукт за без пари. Ами погледнете нашата държавица - от крупен износител на продукти станахме вносител на зеленчуци при цялата плодородна земя, която имаме! Срам за нас :((
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ЗапасенКакви искания бе човек? Единственото което искат е парите си. Ако си плащат вноските с пръст няма да ги пипнат. Ама ти като вземаш кредит и кажеш че е за развитие на бизнеса си и ще го връщаш с печалбата. а после го дадеш на баба ти и дядо. Кредитора е нормално да ти каже стига дава на тия хора а го влагай в нещо което ще генерира печалба иначе няма да ти дам повече. Никой не е длъжен да храни чужди хора, особено измамници като гърците.
23
3
 
3
 
! Отговори
Запасен преди 8 години
На никое правителство не му пука за народа, защото заемите, които са взели, обикновено са дългосрочни и се плащат от следващите правителства и поколения. Докато няма осъдени заради подобна практика, ще епотъваме в блатото на заемите все по-дълбоко и едва ли ще си поемем дъх някога. Ципрас го е разбрал, и затова се бори да се откачи, както се откачи и Орбан. А това не се харесва никак даже на "рибарите".
22
3
 
2
 
! Отговори
Запасен преди 8 години
До Анонимен 27Не бъркай проституцията с любовта. МВФ, СБ и останалите лапачи това им е схемата: Дават ти лесно парите, без да питат много -много как ще ги връщаш - печатницата е у тях и могат да раздават хартийки колкото си щат. Въпреки че са наясно още отначало, че после ще ти е трудно да ги върнеш. И като дойде този момент, ти вече си налапал въдицата и се почва с исканията. И няма къде да ходиш, защото вече им висиш на куката. Само че Ципрас се оказа зъбат и - аха!- да скъса влакното!
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до АнонименСтранно, обикновено проститутките увещават клиентите да ги оправят. А и никой не принуждава гърците да приемат помощ. Свободни са да не искат пари от ЕЦБ и от МВФ. Да продъжа метафората ти, не ги увещават да се дупят, а им казват "я да ти видя здравния картон ако ще те оправям че предишния път се оказа с проблем".
20
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лагард изказала "сериозни възражения срещу предложеното компромисно споразумение по идеологически съображения спрямо левичарското правителство на Ципрас"...Ха такаа... дойдохме ли си на думата? Искат просто да затрият по политически причини едно няистина ляво правителство, за да не се появят и други такива в Европа. За да могат и в бъдеще да пробутват т.нар. "социалдемократи" за "леви".
19
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще натискат я. Гърците с право се оплакват, че от тях се очаква коленопреклонно поведение. И им го пробутват, че едва ли не било в интерес на гръцкия народ.Също като да уверяваш простутутката, че е в неин интерес да я оправяш, защото все пак й подхвърляш някоя пара за това.
18
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нормално е, в коментарите по тази тема да преобладава симпатията към позицията на Гърция, защото повечето хора са от нейна страна - на кредитополучателя!Все се надяват да им се опростят дълговете!
17
7
 
7
 
! Отговори
Дженъри преди 8 години
В реэултат на лъжите и на водения от хора като Юнкер, катастрофален неолиберален курс, эакъсалите страни от южната периферия иэпаднаха в тежка хуманитарна криэа!!!
16
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гърчолята ще ядат салама на МВФ и ЕЦБ!
15
2
 
8
 
! Отговори
мини анкета преди 8 години
Ако вие дадете пари на заем на някого , ще искате ли да ви ги върне ДА +НЕ - / изцяло подкрепям дивиза на Ципрас - Взимай , кради , и извивай ръце /
14
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до АнонименСамо за информация Ципрас вече проси от Москва и Пекин, но му казаха НЕ!!!!Така че ще реже и ще са съгласява с исканията, защото иначе ще стане много по-лошо!!!!+++Можеш да бъдеш сигурен, че ЕС ще клекне пред Гърцция и всички, включително и ти ще плащаш от джоба си на лихварите дълговете които Гърция натрупа. Иначе ЕС отива на кино.
13
5
 
6
 
! Отговори
Дженъри преди 8 години
Каква демагогия и циниэъм в поведението!!! Пълна беэкруполност и непукиэъм!!! Благодарение на рестриктивните мерки налагани от хора като Юнкер отговорни эа раэраэилата се европейска дългова криэа, сме стигнали до това дередже !!! АЛКОХОЛИК!!!
12
5
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 8 години
Леле боже какво ви бръкна отзад, че Гърция не е в позицията на силата в тая ситуация, бе тролчета? :)Нали ако не се разберат с европейските банки ще се наложи да се обръщат към други источници - може би Русия, попадайки в сферата и на влияние. И ако излязат от еврозоната и (дай боже) от ЕС последния ще започне да се разпада. Всичко което ще ви докара мокри сънища, а вие пак недоволни. Нещо шизофренясвате ли или и вие незнаете какво искате? :)
11
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 14Пише се "САНКТ" а не "Санк". По неграмотността ще ги познаеш...***.