Кредиторите пак ще "натискат" Ципрас за отстъпки

"Гардиън": Лагард и Меркел имали резерви към предложеното
24 юни 2015 11:17,
36
Кредиторите пак ще "натискат" Ципрас за отстъпки
Снимка: Архив Reuters

Предстоящата развръзка в драматичните преговори на Гърция с кредиторите и днес е централна тема на британския печат. "Гардиън" отбелязва, че след първоначалния оптимизъм, последвал срещата на лидерите на еврозоната с гръцкия премиер Алексис Ципрас в понеделник, настроенията отново са мрачни.

Днес Ципрас отново лети за Брюксел, където е повикан очевидно за натиск за допълнителни отстъпки към предложения от него в понеделник план, който тогава бе окачествен като първа сериозна оферта от страна на Атина от месеци насам.

Според "Гардиън" днешните разговори на Ципрас с шефа на Еврокомисията Юнкер за изглаждане на различията по предложенията на Гърция ще бъдат "критични" и не вещаят нищо добро. По-късно предстои и третата за тази седмица среща на финансовите министри от еврогрупата, която трябва да подготви споразумение с Атина, което на свой ред да бъде формално одобрено от поредна среща на лидерите на ЕС утре, за да се избегне фалит на Гърция и да се запази целостта на еврозоната.

Сега обаче се оказва, че за шефката на МВФ Кристин Лагард очертаващият се временен компромис е неприемлив. Резерви имала и германският канцлер госпожа Меркел, отбелязва "Гардиън". Юнкер и Еврокомисията искали да се постигне такова споразумение, каквото се очертало в понеделник, но не те всъщност разполагат с парите, които Гърция трябва да получи, за да избегне фалита, и затова се оказват само посредници в преговорите, без да имат решаващ глас.

Лагард, която по време на срещата на върха в понеделник изглеждала доста мълчалива, е изразила сериозни възражения срещу предложеното компромисно споразумение "по идеологически съображения спрямо левичарското правителство на Ципрас", но също и защото не вярвала, че това споразумение ще открие път към икономическо съживяване на Гърция.

Запознати с начина на мислене на Меркел пък казали, че тя е изправена пред възможен вътрешнопартиен бунт в Германия, ако предложи спасителен пояс на Гърция без увереност, че той ще донесе успех. В Германия и сред другите кредитори нямало доверие в Ципрас и неговия финансов министър Янис Варуфакис, пише "Гардиън" и добавя, че от вчера има нарастващи признаци, че кредиторите няма да допуснат да им бъде наложено едно прибързано споразумение, което смятат за неадекватно.

Освен нарастващите резерви сред кредиторите, правителството на Ципрас се оказва и под силен вътрешен политически натиск относно предложените от него отстъпки в преговорите. "Редица гръцки депутати - и леви, и други - са много скептични относно приемането на изложената от Ципрас програма за икономии, - казва Костас Лапавицас, професор по икономика от Лондонския университет, който сега е депутат от СИРИЗА, партията на Ципрас. - Как ще обяснят те това на своите избиратели, когато се върнат при тях?"

Според приближен на Ципрас, цитиран от "Гардиън", ако споразумението с кредиторите не събере мнозинство в парламента, може да се наложат предсрочни избори или референдум.

За новото затягане на преговорите пише и "Файненшъл таймс". Според авторите на вестника Берлин настоява всички реформи, които ще бъдат описани в бъдещото споразумение, да бъдат одобрени от гръцкия парламент до понеделник, което по същество е германски ултиматум към Атина. Някои експерти и висши длъжностни лица, ангажирани в преговорите, даже смятали, че дори ако се постигне споразумение, то ще бъде твърде късно и Гърция едва ли ще успее да плати дължимите на МВФ 1,5 млрд. евро до 30 юни.

Хора, запознати с мисленето в Берлин, смятат, че след многомесечните преговори, откакто на власт дойде правителството на СИРИЗА, доверието в способността на Гърция да изпълнява обещанията си е сериозно подкопано. Именно затова висши германски политици настояват гръцкият парламент да одобри евентуалното споразумение преди то да бъде представено на Бундестага и преди изтичането на действащото сега споразумение във вторник.

"Файненшъл таймс" също обръща внимание на надигащия се бунт сред по-радикалните депутати от СИРИЗА, както и на предстоящия масов протест на гръцки пенсионери в Атина заради предложените нови сурови мерки за икономии. Парламентарните бунтари напомнили на Ципрас, че мерките, които той сега е предложил на кредиторите, някога самият той в опозиция е окачествил като "варварски" и "неприемливи".

Това, че Ципрас има твърде малко време - буквално броени часове - за да защити в парламента своето предложение пред кредиторите, може да му коства бламиране с непредсказуеми последици, отбелязва вестникът.

Представители на еврозоната пък изказват опасения, че финансовият министър Варуфакис води задкулисна игра срещу очертаващия се компромис на Ципрас с кредиторите, опирайки се на някои по-умерени елементи в СИРИЗА чрез искания всяко споразумение да включва и ново опрощаване на част от гръцкия дълг. Те отбелязват, че Варуфакис е бил необичайно тих по време на спешната среща на еврогрупата в понеделник в Брюксел.

"Варуфакис има свой собствен дневен ред и ще се изкуши остро да критикува това споразумение. Това обаче не означава, че той ще напусне СИРИЗА", казва Аристидис Хацис, професор по икономика в Атинския университет, цитиран от "Файненшъл таймс".

Друг лондонски вестник - "Индипендънт", също отбелязва, че кредиторите, сред които МВФ и Германия - са дали да се разбере, че предложените отстъпки от Ципрас са недостатъчни и очакват още. Те не били развълнувани от това, че и в този си вид предложенията на Ципрас срещат сериозна опозиция в Атина.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
6
 
11
 
! Отговори
Запасен преди 8 години
До 9Едно от исканията на МВФ и Светомната банка към Гърция беше да приватизират важните пристанища, Електроразпределението и жп линиите - все печеливши отрасли за Гърция. Пита се - защо? Отговорът е очеваден. Печалбите от тях отиват в държавната, считай - обществената, хазна. Като са частни - нито стотинка няма да влезе там. Вместо това печалбите ще отидат в джобовете на западняците. Също като при нас - бедните българи храним заможните чехи, австрийци, германци, норвежци, кого ли не още...
9
5
 
13
 
! Отговори
Запасен преди 8 години
До 9Орязването на заплати, пенсии, социални придобивки на хората ,повишаване на пенсионна възраст - провеждането на такива мерки без икономическа необходимост се нарича ПОЛИТИКА. Политика на изкуствено дължане в по-ниско социално равнище т.е геноцид.
8
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Кредиторите пак ще "натискат" Ципрас за отстъпки", а той пак ще ги излъже че ще ги направи
7
8
 
13
 
! Отговори
Запасен преди 8 години
Гърция още не си е свалила козовете. Русия заяви, че е готова да отпусне заем на гърците. Ципрас като не се споразумее с алчинте банкери, ще вземе заем от Русия, ще си погаси временните задължения, и ще им покаже среден пръст. Евала му, че се опитва да защити социалните придобивки на хората - нали точно това е "препъни-камъка" в преговорите - орязването на парите на хората? А не като нашите д.у. п.е.д.авци - кой откъдето се зададе, и са готови да ни свалят по още една кожа от гърба !!
6
3
 
7
 
! Отговори
до 5 преди 8 години
Защо МВФ поставя ПОЛИТИЧЕСКИ искания-Уточни, какви политически искания поставя МВФ?
5
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този път византийските номера няма да минат и ще си сърбате попарата, космати гърци! Историята не забравя и сега ще бъдете наказани за мързела и лицемерието си! Най-после справедлив край за Зорбас!
4
5
 
11
 
! Отговори
до 3 преди 8 години
излизане на Гърция от ЕС ще доведе до незабавно разпадане на ЕС.-Това е твърдение за хумористичен вестник, нещо от рода на Стършел. Гърция е незначителна държавица с много стромна икономика, за да се отрази на най-голямата икономика в света, а именно ЕС. Все едно комар да ухапе слон и да твърдиш, че слонът ще умре от това.
3
4
 
12
 
! Отговори
Запасен преди 8 години
Главният въпрос е : Защо толкова т.н. "кредитори" държат да "спасят" Гърция от Еврозоната? Отговорът е: Защото ако това се случи, те губят контрола. Запитайте се: Защо МВФ поставя ПОЛИТИЧЕСКИ искания, когато тук става въпрос само и единствено за ПАРИ? Кристин Лагард мимоходом спомена нехаресването на плана на Ципрас поради "идеологически" ????, забележете, причини!!! И още един въпрос: "Като Гърция е постоянно нестабилна, защо и се отпускат "кредити"? Отговор: За да се държат юздите изкъсо!
2
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Алекс....с поста си,доказа че нищо не си разбрал и научил--даже прЪвописа.Защо ли ви плаща Сорос....
1
7
 
5
 
! Отговори
Алекс преди 8 години
Нормално да не вярват на лъжци повторно. Всъщност ми е много странно как Ципрас подходи към цялата ситуация. От позицията на на страна молеща за пари, при доказано неизпълнение на предишни обещания, той почти покровителствено ги уведомяваше клак ще им позволи да спасят Гърция да не излезе от ЕЗ. Разбирам популизма пред народа все пак това го държи на власт, но колко трябва да си отнесен от вихъра за да го правиш пред други политици. Странни хора странен свят. :)