Спецслужби проверяват за връзка между атентатите

Има ли общо между нападенията в Кувейт, Франция, Тунис, Сомалия?
22
Спецслужби проверяват за връзка между атентатите
Нападението в Кувейт взе 25 жертви. Снимка: Ройтерс

Специалните служби на САЩ и на Великобритания се опитват да установят дали има връзка между терористичните нападения във Франция, Кувейт и Тунис и атаката на ислямистите от "Аш Шабаб" срещу база на Африканския съюз в Сомалия, предаде ТАСС.

Още по темата
Според източник от разузнавателните служби засега няма никакви потвърждения за връзка между четирите нападение.

Според служител на разузнаването на САЩ обаче тези атаки може да свидетелстват за това, че бойците на "Ислямска държава" успешно използват интернет и други средства, за да нанасят удари по противниците, които се намират вън от контролираните от тях територии в Сирия и Ирак. Източникът припомни, че по-рано тази седмица ИД отново призоваха привържениците си по целия свят да извършват атаки по време на свещения за мюсюлманите месец рамазан.

В Тунис 37 души загинаха, по най-нови данни, а десетки бяха ранени, когато местен студент откри огън по плаж и хотел в курортния град Сус. Нападателят беше ликвидиран от силите за сигурност.

Във Франция в град Сен Кантен Фалавие 35-годишният Ясин Сали, познат на специалните служби като радикализиран и като човек с връзки със салафитски движения, атакува завод за промишлен газ. Първо той обаче уби шефа си, собственик на транспортна фирма и го обезглави. После постави главата на убития мъж на оградата на атакуваното от него предприятие, а трупа сложи наблизо. Според различни източници край главата
били закачени ислямистки знамена, а според други източници на самата глава били изписани арабски послания.

После според различни източници Сали е врязал автомобил в бутилки с газ и е предизвикал огромна експлозия. След това се опитал да отвори няколко газови бутилки, но пожарникар от завода го задържал.

Арестуван е съучастник на Сали, за който се предполага, че е бил шофьор на автомобила, както и негови приближени и съпругата му. Твърди се, че по време на нападението Сали е носел ислямистко знаме и е крещял, че е от "Ислямска държава", предаде ДПА. Сали работел като доставчик във фирма, която имала разрешително за достъп до атакувания завод, в който имало специален пропускателен режим.

За първи път във Франция се извършва обезглавяване, което е типично за нападения в Сирия, Ирак и на други места, контролирани от ислямистите, отбелязва агенцията.

В Кувейт в шиитска джамия терорист от ИД се взриви по време на обедната молитва и уби 25 души, а рани 202 души. В Сомалия при нападение на ислямистите от Аш Шабаб срещу база на Африканския съюз, бяха убити десетки военни.

Европа осъди "жестокостта" и "сляпата омраза" след серията от атентати, при които в рамките на няколко часа загинаха десетки цивилни във Франция, Тунис и Кувейт, съобщи Франс прес.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поради факта , че Европа обърна гръб на Бог и захвърли Словото Му сега се изправя пред логичен развой на нещата - като обръщаш гръб на Този, който единствен може да те пази и учи как да живееш добре, няма от къде да дойде помощ... Ако се отваря широко вратата за греха (гей паради, порнографии, разводи и т.н.) и хората не се отделят от него чрез жяра в Христос, логичното осъждане за греха идва и помита всичко...За това отделете се, хора от греха в този свят, обърнете се към Бог и приемете Христос
16
3
 
2
 
! Отговори
Гаврил преди 8 години
Не мога да повярвам сред какви *** и слепи хора живея, и то в световен мащаб. Общото между всички атентати се вижда от космоса и се казва салафизъм, или радикален ислям. И прогнозата е лоша, защото от всеки обикновен мюсюлманин може да стане радикален. Това учение, на което вярват, в прав текст им казва, че имат право да убиват немюсюлманите, че немюсюлманите са просто плячка за тях. Европа забрави Христос, и сега като й се налага да се срещне с Мохамед се чуди какво да прави.
15
1
 
2
 
! Отговори
Клатев преди 8 години
За всичко е виновна АМЕРИКА и чудесният им президент ОБАМА
14
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"мирната религия" на зурлите е общото
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 12Не боята а религията стои зад проблема.Вярата че само ти трябва да съществуваш и че само на теб ти се полага сбънце под небето е страшна. При всеки случай най страдаща остава толерантността към по-нишата класа. Не всички могат и не всички трябва да са еднакви.
12
2
 
0
 
! Отговори
Андерш Брейвик преди 8 години
Така ще е, свиквайте.
11
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да. Вече провериха , джиажските суни стоят зад тероа. Прави ли ви впечатление че последните години атентатите в русия намаляха ?
10
2
 
2
 
! Отговори
до 7 преди 8 години
Въпрос на време е да се появяват все повече като оня норвежец, който изби сума ти народ цветнокожи и не всичките мюсюлмани. И оня дето изби чернокожите в църквата в сащ и т. н. Не религията, а противопоставянето и на останалите. Избиването на невинни хора по света, глада ,мизерията, ограбването на едни държави от другите-силните и алчните.
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
8-те натовски танка ,разположени по два на четирите ни граници ще ни пазят от лошите. Урррааа!
8
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
абе не знам щатите дали са причина за атентатите, ама е добре, че разполагат у нас 80 танка.
7
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като чета и направо ми се повръща каква простотия се лее в този форум. Тук са се събрали някакви недоразумения, които по някаква извратена житейска ирония живеят в сърпо-чуковстката каменна ера, но имат достъо до Интернет. Недоразумения, които са явно същите по манталитент като тези, които правят атентати - прости, злобни, фанатизирани, тотално некадърни за водят нормален живот. И не са станали касапи поради простата причина, че са страхливи подлеци и не им стиска.
6
1
 
14
 
! Отговори
защо? преди 8 години
Защо ИД разполага с повече американско оръжие, отколкото Ирак, кюрдите и сирийците, взети заедно?
5
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако някой не знае какво е ислям нека да прочете историята. А не да чете конспирации. Защо ЦРУ не превърне немци и холандци в джихадисти? Или примерно норвежци да отидат и да режат глави някъде? Акъл имате ли в главата изобщо? Проблемът се нарича исляма. Ислямът е общото между всичко това. И стига елементарни оправдания с ЦРУ. Явно тези оправдания с ЦРУ идват от хора, които за пет лева са готови да убият майка си и да станат маймуни. Роди ме мамо *** - аз русофил сам ще стана.
4
3
 
18
 
! Отговори
без заблуда преди 8 години
Според списание Шпигел, Израел поддържа джихадистите от т.н. Нусра-Фронт, известни с кланетата на друзи в Сирия.
3
0
 
15
 
! Отговори
пардон преди 8 години
Пардон 638 неуспешни атентата на Цру да убие Фидел Кастро! С такава бройка не могат да се похвалят Ал-Кайда, ИД и Педро Пороченко, взети заедно!
2
0
 
22
 
! Отговори
вие питате преди 8 години
Вие питате: Има ли общо между нападенията в Кувейт, Франция, Тунис, Сомалия?Ние отговаряме: Да има! Всички кадри, участвали в атентатите, са били на някакъв етап, подготвяни от Цру. Цру е най-голямата терористична организация в света. С 132 неуспешни атентата срещу Фидел Кастро!
1
1
 
15
 
! Отговори
вера преди 8 години
"Във Франция в град Сен Кантен Фалавие 35-годишният Ясин Сали, познат на специалните служби като радикализиран и като човек с връзки със салафитски движения, атакува завод за промишлен газ."Браво на службите, явно са много специални.