Атентаторът от Сус - тунизийски студент

Нападателят от френския завод е обезглавил началника си
42
Атентаторът от Сус - тунизийски студент
Снимка: архив, Ройтерс

Предполагаемият извършител на кървавото нападение срещу хотел в тунизийския курорт Сус е студент, който не е бил известен на полицията, предаде Франс прес, като се позова на тунизийския държавен секретар по въпросите на сигурността Рафик Шели.

Още по темата
Нападателят е тунизиец, роден в района на Керуан, един от градовете смятани за свещени за исляма, намиращ се в централната част на Тунис, поясни Шели пред местно радио. Той добави, че засега както изглежда само един човек е отговорен за атаката в Сус.

"Той дойде до хотела откъм плажа, облечен като летовник, който ще се къпе в морето, и носеше плажен чадър със
скрито вътре оръжие", разказал държавният секретар по сигурността. Когато пристигнал на плажа в района на хотела Империал Мархаба, атентаторът открил огън по туристите, а после атакувал сградата.

Хотелът е собственост на испанската компания РИУ хотелс енд ризортс, предаде Асошиейтед прес. По последни данни жертвите са 28. Сред тях има и чужденци, в това число британци, германци и белгийци, допълва Ройтерс. Сред убитите е самият нападател и до трупа му лежал автомат Калашников, посочи Ройтерс.

Първоначално данните за броя на нападателите бяха противоречиви. Говореше се за няколко нападатели, пристигнали на плажната ивица между хотел Империал Мархаба и съседния хотел Совива по море с надуваема лодка. До последно говорителят на министерството на вътрешните работи на Тунис Мохамад Али Аруи пък говореше за двама нападатели, от които единият бил избягал, предаде Асошиейтед прес.

Агенции, телевизии и радиостанции излъчват разкази на ужасени чужди туристи, преживели нападението, намирали се на плажа в момента на атаката или в съседни хотели. Някои разказват, че са чули десетки изстрели. Други говорят и за експлозия в атакувания хотел Империал Мархаба. След нападението на плажа царяла гробна тишина, разказва британски турист. Противоречиви са данните за ранените. Различни източници говорят за между 20 и 36 ранени.

Шефът на френска транспортна фирма, който бе обезглавен днес при атентат в завода в град Сен Кантен Фалавие, е бил работодател на предполагаемия извършител на нападението, съобщи в. "Фигаро", като се позовава на запознат със случая източник.

Главата на директора беше намерена закачена на оградата до входа на завода с ислямистки знамена от двете й страни, а тялото - вътре в сградата. Това е първият случай във Франция на обезглавена жертва при терористичен атентат - често използвана практика в Сирия и Ирак от "Ислямска държава".

Убитият мъж е на около 45 години и е управлявал фирма с разрешително за влизане на територията на завода на
американската фирма "Еър продъктс", където бе извършена атаката.

Извършителят й бе задържан от дежурния пожарникар на обекта. Във френския регион Рона-Алпи, където се намира заводът, е обявено най-високо ниво на плана за борба с тероризма "Вижипират" за срок от три дни, съобщи президентът Франсоа Оланд, цитиран от ТАСС.

По последни данни най-малко 25 души са убити, а над 200 са ранени в атентата, извършен от камикадзе в шиитска джамия в Кувейт, предаде Ройтерс.

Отговорност за нападението пое групировката Ислямска държава, която неотдавна извърши атаки в храмове в Саудитска Арабия.

Няколко души се водят за изчезнали и се очаква броят на убитите да нарасне. Атентаторът се взриви по време на обедната петъчна молитва в джамията. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хак да му е на французина-началник
22
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименBokluk....ISLAMA e Mir...Lubov..Istinata!! Duhay go....2 miliarda sme....gordi sme!!
21
0
 
4
 
! Отговори
GENERAL GADORIAN преди 8 години
Франция най много го отнася! А защо ли?
20
1
 
15
 
! Отговори
Европейци преди 8 години
Толерастията ще ви погуби ! Лошото е че заради вас, ще изгорим и ние.
19
0
 
29
 
! Отговори
Х преди 8 години
Добре са интегрирали арабите,браво на французите!
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Na zionistcetata koito sazdadoha multikulturalizama i go nalojiha na sila na evropa triabva da im pusnat edno jako magarenze s 50santa da gi nastarji edno hubavo drugiat pat da znaiat
17
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хе..я чакай те ..ама на тия Французи никой не им е виновен, да не се оплакват,те както и други европейски държавици,им дават помощи посрещат ги като сватове,работа им дават а след това и им подаряват поданство,е каквото са надробили това ще сърбат,но и тук ще стане същата работа както се вижда.
16
0
 
21
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
То да не бяха предупредени,та да се правят на изненадани....От години се говори за тоя проблем,той ескалира,а адекватни мерки не се вземат!Накрая ще има етнически войни в Европа и милиони ще загинат!Ако правилните мерки бяха взети преди 15-20 години,въобще нямаше да има жертви!Ако необходимото се направи сега-загубите ще са в рамките на десетки хиляди!Не се ли предприеме нищо-милиони,а континентът ще бъде опустошен!
15
5
 
14
 
! Отговори
UNHCR Bulgaria преди 8 години
Погледни бежанците с други очи.
14
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
само като прочета "гурбетчия" - ръката сама посяга към минуса. И още нещо - изобщо, ама ИЗОБЩО не съм русофил.
13
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е някакъв гурбетчия ментак! В изложението му се наблюдава малко зърно рационалност! При оригинала това е изключено!
12
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Айде пускайте нещо за Путин и затваряйте темата! Инак плебса се обезверява и разочарова хептен от евро атлантическите ценности. Напишете примерно, как на руснаците им се налага да ядат сельодката с главите! Да разбере тоя народ колко е зле в Русия положението! Инак си мисли: бе за кво ми е тая пуста демокрация, като може всеки момент някой шантав арабин да ме попилее с бомба.
11
3
 
22
 
! Отговори
Астронавт преди 8 години
Всички *** на Марс. С летящи магарета като пророка им Мохамед.
10
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сус, бре! Това е част от Арабската пролет, дето я НАТОриха.
9
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Малцинствата са на път да интегрират французите: по оградите...
8
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Европейски ценности. Шарлитата ебдосаха колониите си.
7
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Французите сами си го причиниха, сега колониите ще завладеят колонистите. Ето ви солидарност и толерантност и интеграция. Да се забрани исляма на територията на ЕС и да се преследва с всички възможни ресурси или край на утопията. Меки китки бюрократи. Как някой от тях не го хванаха в Ирак или Сирия в плен!
6
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А ония мачо Саркози ни върна триста броя от малцинството! Да ги беше оставил там, вместо изперкалите араби! Бг индииците поне не ползват фишеци и не забождат глави на ограда. Засега!
5
0
 
25
 
! Отговори
дебелогъз депутат преди 8 години
Eвроинтеграция и смиреност,още 1млн араби от северна Африка да се настанят в Франция.
4
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ми това е пример за интеграция на каквато ни учи свръхразвития запад!