Гърция казва "да" или "не" на Европа с референдум

Ципрас свиква допитване за финансовата помощ на 5 юли
Обновена: 27 юни 2015 07:34 | 27 юни 2015 07:30, Александър Попов
210
Гърция казва "да" или "не" на Европа с референдум
Снимка: Reuters

Гръцкият премиер Алексис Ципрас обяви в телевизионно обръщение към нацията, че на 5 юли ще бъде произведен референдум, на който да се реши дали страната му да приеме или да отхвърли предложеното от кредиторите споразумение за финансова помощ, предаде Ройтерс.

"Тези предложения, които очевидно нарушават европейските правила и основните права на труд, равенство и достойнство показват, че целта на някои от партньорите и институциите не е била изпълнимо за всички страни споразумение, а може би унижението на цял един народ", каза той.

Ципрас заяви това броени часове, след като се прибра от Брюксел, където европейските кредитори, както и тези от
Международния валутен фонд предложиха на Гърция споразумение, отхвърлено от правителството му като незадоволително.

С оглед на предстоящия референдум Атина ще поиска с няколко дни да бъде удължено споразумението й за спрасителната програма, което изтича на 30 юни, стана ясно още от обръщението на гръцкия премиер.

Гръцкият държавен министър и високопоставен приближен на премиера Алексис Ципрас, Никос Папас, очаква гърците да отхвърлят на референдума на 5 юли предложеното от кредиторите споразумение за финансова помощ, предаде Ройтерс.

Говорителят на парламентарната група на СИРИЗА Никос Филис пък напаво призова избирателите да отхвърлят ултиматума на кредиторите на Гърция. "Казваме да на предложението на правителството и не на ултиматума на кредиторите", заяви Филис пред медиите.

Лидерът на дясната партия "Независими гърци" Панос Каменос заяви пред Гръцката телевизия, че неговата политическа сила също ще призове гърците да отхвърлят споразумението на референдума на 5 юли.

"Точно както през 1940 г. гръцкият народ реши да каже не на чуждите армии, като председател на Независимите гърци призовавам партията да участва в това голямо тържество на демокрацията, наречено референдум, и да гласува с не - не на отказа от независимостта ни", посочи той. "Независимите гърци" са по-малкият коалиционен партньор на премиера Ципрас.

Опозиционният лидер и председател на партия "Нова демокрация" Андонис Самарас атакува в изявление министър-председателя за решението му да свика референдум, като заяви, че по този начин Гърция на практика поема курс на
конфронтация с Европа. "Европейската идентичност е постижение на Гърция и Нова демокрация ясно е застанала на страната на демокрацията и Европа", посочи Самарас, който е и бивш премиер.
 
По думите му Ципрас е довел страната до тотална безизходица между неприемливо споразумение и излизане от еврозоната. Според Самарас въпросът на референдума на практика представлява "да" или "не" на Европа.

Общогръцкото социалистическо движение ПАСОК от своя страна призова Ципрас да си подаде оставката.

"Тъй като господин Ципрас е неспособен да взема отговорни решения, той трябва да се оттегли и да позволи на хората да гласуват за бъдещето си чрез избори", посочи в изявление председателят на политическата сила Фофи Генимата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
5
 
7
 
! Отговори
юбералес преди 8 години
Без Гърция в Еврозоната еврото ще се стабилизира, а драхмата ще девалвира и ще ходим на евтино море.
92
4
 
5
 
! Отговори
До 134 преди 8 години
Абе на теб някой да не ти е написал на листче какво да дращиш тук.Я си направи справка последните 30 години от кой е управлявана Гърция и кой е натрупал най-много дългове.После си разтягай теориите за леви и десни
91
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Платени ***, не я мислете Гърция. Това е горд народ Ние сме живите погребани.
90
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще преминат на драхми, ще олабят въжето на ЕС, но примката ще си на шията на гърция и така ще я карат на ръба на гордостта и авантата. А в християнството най-печалният грях е гордостта. Не че есовците не се дуят де. Отстъпки ще има и от двете страни на сеира, но засега го раздават с прекалено назландисване поради клатещото се домино. Страх лозе пази, но до време. Плашилото в един момент става атракция и който си може, пак си ръшне оз бостана.
89
1
 
13
 
! Отговори
до №2 преди 8 години
До Анонимен: Гърция дори и да фалира, Ципрас сигурно си е подсигурил и внуците със сметки в чужбина.==============================================================Бъркаш се. Ципрас е грък, а не българин.
88
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Народът да гласува с СМС на цена от 1 евро, така хем ще съберат пари за заема, хем ще кажат не :-) Понеже и без това стана голяма ТВ драма с Гърция, по-добре да го направят ТВ формат и всяка година да го разиграват гръцкия сценарий по различен начин.
87
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо народът да няма право да гласува за собствената си съдба!?......Защото е по-модерно да гласуваме само на Евровизия и на Денсинг старс!?......ДА на демокрацията!!!!!!!!!!
86
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
утре фалирват до 5 юли една банка нема да работи закривай грацкия катун правят си тънки сметки и накрая изядоха дървото отпреки да хващат метлите и да идват да чистят улиците 10 драхми 1 лев
85
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Nie trabva da posledvame primera im i u nas referendum za EC i NATO
84
4
 
2
 
! Отговори
Бай Иван преди 8 години
До 124Защо да няма какво да му мислят.Кредиторите винаги си взимат парите, единствения начин е с военни действия което в днешно време няма как да стане.Ако Гърция не се съгласи с МВФ и обяви фалит заемите ще им излязат през ***.
83
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много е модерно да се ругае МВФ, но поне за момента това е механизма за справяне с подобни икономически ситуации. И не случайно не искат да взимат пари, там нема лабаво, защото в него участват куп дьржави, Русия, Китай.... , нама как да не връщаш. Друго си е да си длъжник на кекавите и лабави европейци
82
0
 
8
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
До TPE3BEH ДА МУ МИСЛЯТ БЬЛГАРИТЕ НАКЬДЕ НИ ВОДИ ЕС.----ГЬРЦИТЕ НЕМА КАКВО ДА МИСЛЯТ
81
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бре,бре,бре,тия от МВФ са си глътнали езиците ли!? До момента никакво изявление от Лагард...Мисията на МВФ е да спасява държави, а не валути...Лагард, ще береш ядове ми се струва...........Обама, къде си!?
80
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
120, също така фондовете им може да бъдат спрени, още една прилика с нас. Освен това пазарите никога вече няма да им дават пари, а без заеми никоя държава не може да съществува, освен ако не е много богата. За такива като нас и Гърция излизането от съюзи никога не е било полезно. Ние не сме нито Швейцария нито Норвегия.
79
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не чакайте от популисти да вземат важни решения. Те имат програма пълна с лъжи, ако случайно дойдат на власт не могат да я изпълнят и когато стигнат задънена улица понеже тяхната наглост не се приема навън, те прибягват до референдума. Питам се, какъв е смисъла от този премиер след като решенията се взимат от суверена, за какво той е на този пост и получава пари? Аз се надявам, че след издънката СИРИЗА никога повече в Европа няма да изберат популисти за управляващи. Те не стават за нищо.
78
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нито маслините, нито морето им ще изсъхнат. Само кранчето ще им врътнат и няма мамбо, няма хранилка. Комунизъм, с повишена консумация на маслини. После Ципрас (и жена му) ще намерят подслон в Москва, и т. н.. Позната история.
77
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този юнк дойде на власт с неизпълними обещания. Сега ще иска да си измие ръцете с народа, прехвърлайки отговорността към хората. Лично аз мисля, че ще гласуват ЗА оставането, но независимо от всичко Ципрас и компания ще бъдат прогонени с камъни.
76
3
 
4
 
! Отговори
TPE3BEH преди 8 години
Путин Винс!!! Отличная победа!Фаталитье!Да му мислят гърците, дето не си взеха поука от най-близкия до тях пример в продължение на 45 години - България!
75
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ОТ ЕС няма как да излязат, нали благодарение на него живяха толкова години повече от царски.Къде ще ходят след тва? В измисления несъществуващ евразийски съюс на хора с доходи 1/10 от тези на ЕС ли?
74
14
 
10
 
! Отговори
българина преди 8 години
дано гърците не се поддадат на психо атаките, че ако излязат щяло да стане по зле, напротив ако излязат ще покажат че има живот след смъртта извън този пагубен съюз. ЕС е съюз между агнетата и в 2, 3 вълка, и той ще съществува докато агнетата свършат. което агне избяга първо то печели!!!! дао да излязат ние сме следващите и съюза го няма. съюз само икономически не политически или етнически и движение на хора по строги правила. сега е една американска ***