Ципрас с молба за удължаване на финансовата помощ

Обама и Меркел: Трябва да се намери начин Гърция да остане в еврозоната
Обновена: 28 юни 2015 22:55 | 28 юни 2015 22:53,
156
Ципрас с молба за удължаване на финансовата помощ
Снимка: БТА

Гръцкото правителство гарантира защитата на банковите депозити, а също така заплатите и пенсиите на населението, заяви премиерът Алексис Ципрас днес в обръщение към населението на страната.

Той потвърди обявеното малко по-рано решение на правителството за затваряне на банките и на атинската фондова борса от утре.

Ципрас каза, че решението на кредиторите да отхвърлят гръцкото искане за кратко удължаване на програмата за спасително финансиране е "безпрецедентен акт", който поставя под съмнение способността на една страна да решава въпрос, засягащ суверенните й права.

Още по темата

"Това решение доведе дотам, че днес Европейската централна банка реши да ограничи ликвидността на гръцките банки и принуди Гръцката централна банка да обяви "банкова ваканция" и ограничения върху тегленето на парични суми", каза Ципрас в телевизионното си обръщение. Така той потвърди, че драматичното решение за затварянето на банките е резултат от решението на ЕЦБ във Франкфурт да ограничи т.нар. "спешно финансиране" на ГЦБ.

Ципрас каза, че е изпратил обръщение до лидерите на европейските институции и на страните от еврозоната с молба да отменят решението на еврогрупата за прекратяване на помощната програма за Гърция.

"Само те могат да отменят решението на еврогрупата и да позволят на ЕЦБ да възобнови снабдяването на гръцките банки", посочи премиерът.

Днес ЕЦБ съобщи, че ще поддържа спешното финансиране на нивата от петък, въпреки многократно нарасналите тегления. Тя посочи, че внимателно следи ситуацията и е готова "да преразгледа решението си".

Същевременно президентът на САЩ Барак Обама и германският канцлер Ангела Меркел се съгласиха в телефонен разговор тази вечер, че е "критично важно" да се намери начин Гърция да остане в еврозоната, предаде Ройтерс, цитирайки съобщение на Белия дом.

"Двамата лидери потвърдиха, че техните икономически екипи внимателно следят ситуацията и остават в тясна връзка", се казва в съобщението. Трябва "да се положат всички усилия за връщане към път, който ще позволи на Гърция да поднови реформите и растежа си в рамките на еврозоната", констатирали Обама и Меркел.

Американският финансов министър Джак Лю призова финансовите министри на главните страни от ЕС да продължат да работят заедно за "трайно решение" за реформи в Гърция и за нейното икономическо възстановяване в рамките на еврозоната.

Лю е провел серия от телефонни разговори днес с висши политици, включително с финансовите министри на Германия и Франция и с шефката на МВФ Кристин Лагард. Той подчертал, че "е важно всички страни в преговорите да продължат да търсят решение, включително и да обсъждат възможно облекчаване на дълговото бреме на Гърция, в периода до референдума на 5 юли", се посочва в съобщението от финансовото министерство на САЩ.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
11
 
19
 
! Отговори
Веско преди 8 години
Гледат да задържат Гърция в ЕС, защото другия вариант е Брикс, и руски бази по островите...и тогава става една...краварите май ще ходят в Средиземно море, само с круизни кораби на почивка...ха ха ха
92
15
 
30
 
! Отговори
Спеца преди 8 години
Гърция е хванала Обама за топките , или оправя лошите им кредити или отиват при БРИКС , при новия валутен съюз и вероятно ще напуснат и НАТО!Хитрия грък не трепна и ще си проведе референдума , защото за него мисълта е да се хареса на народа си , а не на разни "велики сили"!Много по-различно е от действията на нашите дупльовци!Страха на САЩ от разпадане на НАТО е огромен!
91
1
 
17
 
! Отговори
Гого преди 8 години
по време на соца ги хранеха като прасета за угояване..е,време е за Коледа!
90
2
 
21
 
! Отговори
Гърчин преди 8 години
Ше останем само ако дадете пари! Няма да ви живеем даром я!
89
10
 
11
 
! Отговори
знайко преди 8 години
до БерлинТоя *** се бори за страната си,и ще се бори докрай....а ти за какво се бориш в Берлин бе мишко?????
88
5
 
10
 
! Отговори
каймакам преди 8 години
Ха ха....Гърция срещу световното лихвено лоби ! Победителя още от сега се знае кой ще е. По важно е кой е следващият.
87
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТОЗИ НАГЛЕЦ ПЪРВО ТРЯБВА ДА СЕ НАУЧИ ДА УВАЖАВА ТЕЗИ ,КОИТО ГО ХРАНЯТ И МУ ОСИГОРЯВАТ ОХОЛЕН ЖИВОТ ГОДИНИ НАРЕД И ДА НЕ ХАПЯТ РЪКАТА КОЯТО ГИ ХРАНИ !
86
1
 
9
 
! Отговори
каймакам преди 8 години
Едно обаче е гаранция. Не е хубаво да се радваш на чуждата мъка но за сеирджиите голям голям театър ще има.
85
6
 
9
 
! Отговори
Берлин преди 8 години
Хаха... ***. :)))
84
4
 
7
 
! Отговори
до 103 преди 8 години
МВФ е капан в който ако влезеш няма излизане. И този ход на гърците е грешка.
83
9
 
9
 
! Отговори
каймакам преди 8 години
Осем от всеки десет долара които вземаха като заем ги харчеха за военни цели. Не е ли вярно и затова ли сте ми сложили онези два минуса ? Цял късмет извади България за това че тогава беше в соц лагера . И тя щеше да се подведе като гърците.
82
5
 
11
 
! Отговори
каймакам преди 8 години
Свикналия е по опасен и от лудия --- народна пословица.Все още си въобразяват че държат на тях както по времето на студената война и от 15 години харчат със старото си самочувствие но времената се променят. С тази си политика гърците могат да се простят с традиционната си слава.
81
3
 
10
 
! Отговори
каймакам преди 8 години
Гърците са на това дередже заради грешните си политики през 80 те и 90 те години
80
11
 
11
 
! Отговори
куро преди 8 години
Белия дом? че какво общо имат с Европа? Русия да защото е в Европа. А бг медиите лъжат здраво, Гърция не се моли защото напусна преговорите а евросъюзниците натепаха гащите и сега са в паника защото Ципрас обяви референдум гръцкия народ да си каже мнението а в цяла Европа има протести в подкрепа на Гърция.
79
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Обаче ме кефи тоя Ципрас, браво това се казва самочувствие и игра, държава с такива управници никога няма да фалира...
78
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гърците се изправят срещу мноооого сериозен противник. На когото сега му е паднало да се изправи срещу Православието. На гърците яка им душа - сега се перчат, но накрая ще са доволни и на трохи. Просто такъв цирк се играе в момента, не е истина. И Ципрас не е поставен случайно :)
77
3
 
21
 
! Отговори
aтaкисть преди 8 години
зaпитaйте се:Зaщо МВФ си искa пaрите, a в същото време дaвa пaриВерно ли МВФ е дaвaлa милиярди нa нaй мързеливия,нaрод дa пие и плюскa, a нa другите не е дaвaлaП.С товa въобще aргумент ли е
76
2
 
9
 
! Отговори
4тa влaст преди 8 години
Товa,което прочдте във в3стниците,и чуете по,телевизиятa, обърнете,и ще,зняете истинaтa
75
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Където управляват комуноиди (сиризоиди) неминуемо рано или късно от райската градина правят пустиня !...а бе, е у бегето като от 25 години управляват либерални евроатлантици, защо у бегето е мизерия и миризлива ***?
74
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гърция е от изключително геопостратегическо значение за НАТО. Разположението на Гърция на Средиземно море е критично за НАТО - САЩ не може да се лиши от него. Ципрас прекали, Ципрас застрашава интересите на САЩ. Може скоро да му се случи нещастем случай, или да завърши както Саддам и Каддафи.