Цената на гръцкото членство в еврозоната - обедняване

"Гардиън": Кредиторите спасяваха не Атина, а банките си
58
Цената на гръцкото членство в еврозоната - обедняване
Снимка: архив, Ройтерс

Драматичната гръцка сага остава в центъра на вниманието на британския печат и днес.

Вестник "Гардиън" поглежда на въпроса от гледната точка на споровете между леви и десни, включително в самата Великобритания, за същността на гръцката криза. Любопитното в случая е, че и крайнолевите, и крайнодесните виждат в Гърция държава, хваната в капан от недемократична Европа, пише авторът, Рафаел Бер.

Те призовават към солидарност с гърците, изразена в надеждата за вот с "не" в предстоящия референдум за спасителния план, предложен от еврозоната.

Според двете страни в дъното на проблемите на Европа, така ярко фокусирани в гръцката болест, е капитализмът. Но според левите същността е в наличието на твърде много капитализъм, а според десните - на твърде малко от него.

Но специфичният гръцки проблем, според автора, се корени в това, че страната влезе неподготвена в еврозоната в резултат на политическа измама, която имаше много участници. Мащабът на тази измама се разкри в сегашната финансова криза. Това, на свой ред, експонира "смъртоносните пробойни" в целия проект за еврозоната, която бившият британски външен министър Уилям Хейг нарече "горяща сграда без изходи".

Цената на гръцкото членство се оказа рецесия, масова безработица и национално обедняване, пише авторът на "Гардиън".

Всъщност, отбелязва той, претендирайки, че спасяват Гърция, държавите кредиторки спасяваха своите собствени банки с огромни кешови суми, които само формално минаваха през Атина, а сега се сърдят на гръцките гласоподаватели, че са направили лош избор.

Затова крайнодесните, като британската Партия за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП), виждат в сегашната ситуация в Гърция доказателство, че правото на избор на гражданите на една страна винаги се оказва подчинено на интеграционните напъни на европейските елити, и че за Брюксел референдумите и изборите са досадни пречки по пътя към неговите федералистични блянове.

За крайната левица пък това е доказателство, че едрият финансов капитал, действащ чрез политически марионетки, винаги ще се опитва да съкрушава радикалното недоволство и да налага разрушителни за държавата мерки за строги икономии, станали печално известни като "остерити", които явно не са в състояние на доведат до икономически растеж.

Според "Гардиън" общото в тези две крайни виждания е да дамгосват "Европа" като единен играч със злонамерени мотиви. Те просто не искат да погледнат на възникналата ситуация като на (условно казано) ПТП с много участници, повечето от тях с добри намерения, които просто не са успели да се справят с противоречиви потребности и искания при много специфични обстоятелства. Гръцката драма "налага много трудни изводи за Европейския проект, но не го обезсилва напълно", посочва Рафаел Бер.

В случая всеки носи своята част от вината. Алексис Ципрас даде нечестно обещание на гръцкия народ за членство в еврозоната без строги мерки за икономии. Други европейски лидери пък се оказаха ограничени във възможностите си от своите демократични задължения. Гражданите на страни като Ирландия и Латвия, които сами изпиха горчивите лекарства на "реформената" медицина, сега плащат данъци, които формират спасителните фондове. Те се възмущават, че Атина заплашва да дестабилизира техните икономики с искания за "специфично лечение".

Това не означава, че подобни възгледи са честни, или че имат повече тежест от гръцките страдания. Морализаторската притча за коварната, държаща се като хулиган Европа, и за героично съпротивляваща се Атина не разкрива същността на онова, което се случва.

Неблагодарна задача е да се оправдава европейските механизми, след като те са предизвикали такава каша в Гърция. Но ще бъде безразсъдно да се направи и заключение, че щом кризата е разкрила пределите, изчерпващи възможностите на европейските институции като изразители на солидарността между страните от ЕС, то тези институции никога повече не могат да претендират за този идеал.

Предназначението на ЕС е да комбинира властта на националните правителства в отговор на глобалните сили и проблеми, с които в противен случай отделните страни не могат да се справят - климатичните промени, енергийната сигурност, тероризма, стратегическия паритет със САЩ, Китай, Индия и Русия.

Част от тази функция е политическото посредничество върху безграничното пространство на финансовата глобализация. Това е една от причините, поради която евроскептиците мразят Брюксел. А там е мястото, където политиците, демократично избрани начело на своите правителства, могат с общи усилия да "омекотяват" международния капитализъм, пише авторът на "Гардиън". /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
1
 
! Отговори
Слави преди 8 години
Статията е невероятно словоблудство, което обърква повече отколкото да разяснява. Спомага единствено за копнежите за писателско величие на автора-англичанин и преводачката-рецензент Веселина Йорданова, подтикнати от егоцентрични комплекси. Чувствам времето си за изгубено, четейки този несвързан текст.
29
0
 
1
 
! Отговори
Васо преди 8 години
До 39. Ще бъде най-голямия пазар безспорно, както и ние няма да имаме нито един щанд на него. Какъв ти щанд, дори и една масичка няма да имаме. Не защото няма да ни допуснат, а защото няма какво да предложим, или, ако имаме то ще е в количество бутиково. Може да станем копроизводители, ама трябва находчива и безкористна администрация, щото тогава печалбата ще е ниска и няма за комисионни. Пък при нас вървят тези проекти от, които може да се гепи.
28
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КАТО СМЯТА ГЪРЦИЯ, ЧЕ ЕС КОЯТО Я НАЛИВА С ПАРИ И ЕВРОЗОНАТА КОЯТО Я КРЕПИ СА И ПРОБЛЕМА ДА СЕ МАХА МОМЕНТАЛИЧЕСКИ ОТ ТЯХ :DТАКА Е ЕВРОПА Е НЕДЕМОКРАТИЧНА, ЧЕ ДАВА ПАРИ БОЛ И ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ДА СЕ МАХА И ТЯ Е САМО НА ХРАНИЛКАТА НА ЕС ИНАЧЕ ЛАЕ ЛИ ЛАЕ!НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ПИЯВИЦИ НА ЕС НАЙ-МНОГО ЛАЯТ ПРОТИВ НЕГО ВЕЛИКОБРИТАНИЯ И ГЪРЦИЯ!
27
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
СТАТИЯТА Е ПЪЛНА ЛЪЖА!!!АКО ГЪРЦИЯ НЕ БЕШЕ В ЕС И ЕВРОЗОНАТА ДОСЕГА ДА Е ФАЛИРАЛА И РАЗПРОДАДЕНА НА ПАРЧЕ!!!САМО ЗАЩОТО Е В ЕВРОЗОНАТА И ЕС ТА И ДАДОХА ИЗОБЩО ШАНС КОЙТО НЕ СЕ УВАЖАВА НИКАК!!!!!
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До смех 48:Виж постинг 49.
25
14
 
11
 
! Отговори
българин преди 8 години
До Анонимен 46:Естествено, сиренето си е с пари, ЕС цака за всичко, което дава. Това се трае, НО у нас местните комунистически феодали, ПРЕЗ които минава всичко от и за ЕС, Африка, Русия, САЩ и Марс, ЦАКАТ ДВОЙНО. Затова, сметката НЕ излиза. В страни като Словакия и Хърватска, пак цакат, ама много по-малко и сметките излизат. За целта, трябва рубладжийските банди като тази на Първанов-Овчаров, останалата част от БСП-АБВ, Манчев, Гергов, ДПС, Атака и пр. да се ОЗАПТЯТ. Иначе - разруха.
24
3
 
5
 
! Отговори
българин преди 8 години
До 42:Имаш право, проблемът обаче е, че ЕС е излишно бюрократичен, подкупен и демагогски. Плюс популизма и демагогията на "крайно левите" и "крайно десните" в ЕС, които днес, чудотворно, ЗАЕДНО реват за Гърция, става сложно. Без ЕС - още по-зле, защото няма ИНВЕСТИЦИИ от ЕС. Гърците преди години получиха от ЕС стари лицензи, усвоиха ги, но папаха повече, отколкото печелеха от продажбата им в Гърция, Кипър, Турция и Източна Европа. Поляците обаче - НЕ и даянат. Ние трябва да се поучим съответно.
23
11
 
6
 
! Отговори
българин преди 8 години
До 36:Не се смей, преди да си помислил. Естествено, не всички в "Гардиън" са рубладжии на ***, но ИМА и такива. И НЕ само в "Гардиън", а в ПОВЕЧЕТО западни издания с тежест, да не говорим за партенки като Стратфор, примерно. "Пост-комунистическа" Русия ЯКО ФИНАНСИРА СВОИ КЛАКьОРИ в UK, в ЦЕЛИЯ ЕС, даже и в САЩ. А горното писание в "Гардиън" така и НЕ стига до ЦЯЛОСТНИ логически изводи и препоръки. Обсъжда се подход от типа "дървен камък". И така, ЕС ерозира, БЕЗ това да помага на Гърция.
22
17
 
5
 
! Отговори
до 31 преди 8 години
икономическите показатели на държавите падат след влизането им в ЕС.-Фактите сочат друго. Заплатите и пенсиите преди влизането ни в ЕС бяха доста по-ниски - заплатите средно 330 лв., при много висока безработица. Реалният БВП на човек през 2005, когато влизаме в ЕС е 4100 евро, минала година е бил 5400 евро. Едно са приказките в кръчмата, друга нещо са фактите. Ако не бяхме в ЕС сега заплатите и пенсиите щяха да са 2 пъти но-ниски.
21
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 38заробила ти е червените уши ЕС.
20
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По-големият пазар винаги е за предпочитане пред по-малкия. Затова и Великобритания ако излезе от ЕС ще цъфне и върже по подобие на Гърция. Защо ходите по супермаркетите, защото предпочитате по-големия пазар. Ако ЕС и САЩ обединят пазарите си за което водят преговори, това ще бъде най-големият световен пазар с над 35 трилиона долара стоков продукт годишно.
19
7
 
19
 
! Отговори
до 32 преди 8 години
Гардиън са неграмотни рубладжии платени от Путин и руското посолство.-Те това беше вицът на деня! Тенкю баби.
18
2
 
7
 
! Отговори
факт преди 8 години
Като винаги британската преса е силно манипулирана. Беше време, когато британските вестници бяха пример за обективност и честност. Сега са просто парцали, които служат на поредните си алчни господари.
17
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А добро утро. Гърците били мързеливи, не знам си какви - как пък изведнъж станаха такива, а като имаха драхми си бяха добре/добри?
16
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ГЪРЦИЯ Е ПРИЕТА В ЕВРО ЗОНАТА БЕЗ НИКАКВИ УСЛОВИЯ. НИТО ПРИВАТИЦАЦИИ СА ПРАВИЛИ НИТО КАКВОТО И ДА БИЛО. ЗА РАЗЛИКА ОТ БУЛГАРИЯ В КОЯТО ПЪРВО УНИЩОЖИХА ВСИЧКО И НАЙ ВЕЧЕ СПЕСТЯВАНИЯТА И РАБОТАТА НА НАРОДА И ЧАК СЛЕД 17 ГОДИНИ БЛАГОВОЛИХА ДА Я ПРИЕМАТ ЗА ЕВРО ЧЛЕН. ИЛИ ПО ТОЧНО КАЗАНО ПРИЕТИ СТЕ КАТО МЕК Х.Й. ОТ КОЕТО ЧЛЕНСТВО ДО МОМЕНТА ИЗМИНАХА 8 ГОДИНИ И АКО СТЕ УСПЯЛИ ПО НЕЩО ДА РАЗБЕРЕТЕ ЧЕ СТЕ ЧЛЕНОВЕ НА ЕВРОГЕЯ ЗНАЧИ СТЕ МАГЬОСНИЦИ.
15
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кво ще отписват бе? Всичко да си платят тъпите гърци. 15 години лъжат с докладите си ЕС за дефицита им и разходите им и си раздават бонуси, а сега реват, че друг им е виновен. Който е ял да плаща. Ниски данъци високи заплати и раздута администрация с бонуси и пенсия за внуците им .... пожизнена... Еми всичко си има граници, то такова разсипничество никъде не е имало.До стотинка да си плащат и лихвите. Мързеливи гръчоля.
14
2
 
8
 
! Отговори
Ванчо Лихвата преди 8 години
Четете П.Кругман в NYT и не ми казвайте че и той е ***....
13
1
 
0
 
! Отговори
Bg преди 8 години
Nama da sa Po bedni ot bG i bG narod imat pari jivejat Super ne im puka na den Po 60 EUR. Kolko sa balgarite na den s 120 lv
12
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Малиииии,"Еврото даде импулс на гръцката икономика,.."Я се поразрови малко да видиш показателите на икономиката на Гърция преди влизане в еврозоната и след това и после пиши.Еврото го обявиха едва ли не за свещено и да му се покланяме и в негова чест гладуват милиони испанци, португалци, италианци и т.н, не само гърците....Това е срам за ЕвропаНароди, обединявайте се!!!
11
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Крайнолевите и крайнодесните са чумата на днещното общество и политика!