Гърция взе да омръзва

Кризата засилва анти европейските настроения, пишат в Германия
73
Гърция взе да омръзва
Снимка: Reuters

"Взе да омръзва", гласи заглавието на коментарна статия във вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг" за ситуацията около Гърция. Авторът Клаус-Дитер Франкенбергер отбелязва, че търпението на правителството на канцлера Меркел очевидно е на привършване.

По негово мнение то не трябва да се оставя да му се подиграва едно гръцко правителство, което не спира с капризите си и няма особени скрупули да тласка собствения си народ към бедността.

Още по темата

Канцлерът може и да е права в преценката си, че гръцката криза не заплашва бъдещето на ЕС и валутния съюз. Но разбира се няма как да сме толкова сигурни в това - експертите не са единни за възможните последици от евентуален "грекзит". Именно оценката на риска бе и причината за проявеното от кредиторите на Атина дълго търпение.

Но тази криза сама по собе си има и подкопаващ ефект - тя засилва антиевропейските настроения, действа разяждащо като киселина за общностната идея и дискредитира всичко това, за чието запазване става дума. Казано накратко - на хората вече взе да им омръзва, отбелязва авторът на статията Франкенбергер.

И това пролича в дебатите в Бундестага, например когато вицеканцлерът Зигмар Габриел индиректно упрекна правителството на Ципрас в изнудване, пред което по думите му ако се отстъпи, това ще бъде сигнал за националистите от "крайната десница".

Пролича и в критиката на финансовия министър Волфганг Шойбле, че ръководството в Атина унищожава "доверието в европейския проект". Това вероятно има основание да се каже, дори и при положение че по отношение на доверието има и други, които не са света вода ненапита и постоянно спазват европейските правила избирателно.

Очевидно е, че търпението на правителството на Меркел е на привършване, се посочва в статията във "Франкфуртер алгемайне цайтунг". Не е често явление към правителство на страна от ЕС да има такова отношение, защото прави разни неща без "ум и разум".

Разбира се, че преди насрочения за неделя референдум не може да има нови преговори. Не можеш да се оставяш да се подиграват с теб, да се подиграва едно радикално гръцко правителство, което не спира с капризите си и няма особени скрупули да тласка собственото си население към бедността.

Защото рябва да се припомни - през 2014 г. изглеждаше така сякаш Гърция ще се измъкне от дупката, която сама си бе изкопала. Предприетите мерки тъкмо сякаш бяха започнали да дават плодове - които бързо загниха с избирането на Ципрас. Гръцките избиратели сами определят съдбата си. Но на тях трябва да им е ясно, че оставането в еврозоната минава през реформирането на държавата и икономиката и то не може да дойде като резултат от постоянни оплаквания или призиви за солидарност, пише авторът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още по темата: кризаГърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
6
 
! Отговори
пустиняк преди 8 години
Омръзна ми .... дайте нещо за Украйна или там войната спря
54
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Проектът за новата монета от 10000 драхми почти бил готов. Само се чудели на гърба само полумесец ли да сложат или да има и чук.
53
0
 
1
 
! Отговори
аналогии преди 8 години
Бе тя и Полша беше омръзнала на съветите по едно време,че после почна перестройката.Точно това дето искаше Полша . И тогава имаше едни планове като на Юнкер.И тогава всеки гражданин от СИВ пращаше на неработещите вече поляци по едно колетче с всичко необходимо .Онзи ден един британец събрал горкия 31 хил паунда по пощата.
52
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДО 57 българинКАКВО ТИ Е НАПРАВИЛ СЪВЕТИЗЪМ? ЧЕ *** И БАЩА ТИ ДА И ТИ САМИЯ СТЕ УЧИЛИ БЕЗПЛАТНО И СТЕ СЕ ЛЕКУВАЛИ БЕЗПЛАТНО? ДА НЕ БИ ЗАПАДНАТА ОБЩНОСТ Е ПО-ТОЛЕРАНТНА И ХУМАННА? А СЕКТИР...КОЙ КОЛОНИЗИРА АМЕРИКА! КОЙ УНИЩОЖИ ИНДИАНЦИТЕ? ПРОЧЕТИ ЗА ТЪРГОВИЯ С РОБИ ОТ АФРИКА И ЗА ПЪРВИТЕ КОНЦЛАГЕРИ ЗА ТЯХ...ОТ КОГО Е ВСИЧКО ТОВА?
51
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Йорго ЯстребакисА я виж в историята на вас кога ви подариха държава руснаците? Май 40-тина години преди нас... :))
50
0
 
5
 
! Отговори
филана преди 8 години
Защо ни занимавате, Вие журналиситте с таци Гърция, две седмици вече.Ако бяхме ние на тяхно место те щяха да ни отразят в някой новини за 2-3 секунди и толкова, а ние пращаме журналисти от всички телевизий и след това ги гледаме по телевизията едни и същи новини. Аз вече не гледам новини само заради повтарящите се такива.
49
3
 
5
 
! Отговори
До 57 преди 8 години
Извинявай, че нарекох коментарът ти тенденциозен. Помислих, че си ***.Но не съм съгласен, че да си русофил е равносилно да си съветско ***. А люлката на ционзма е там където са банкерите, така че заплахата от ционзъм идва по-скоро от Запад
48
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Така е. И на нас ни писна от вечния плач на гърците, при положение, че тук живеем много по-зле! Ама не сме проглушили целия свят с ревовете си.
47
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако не се влияем от собствените си заблуди,дори обикновеният австриец,германец не е доволен от ЕС.Казват,че живеят много по-зле и се тревожат за бъдещето си.Най-вероятно в този съюз има нещо сбъркано.
46
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ОБЯВА "ЩЕ ВИ ИЗВАДИМ ОТ КРИЗАТА. СКЪПО. МВФ"
45
4
 
3
 
! Отговори
българин преди 8 години
До 55:Съгласен съм с написаното от тебе за ГЕРБ. Не знам, кое му е тенденциозното на коментара ми. А "ционизма" не е пета колона, той си присъства в целия свят и участва в управлението на света. Вярно е, че и ГЕРБ са от същото котило комунисти, но, все пак, по ред причини, поне явно не се афишират като "русофили", т.е. съветски мекерета. А за България, НЕ "ционизма", а СЪВЕТИЗМЪТ, руският СЪВЕТИЗЪМ, сега маскиран и като "православие", което плаши с "ционизма", е СМЪРТНА ОПАСНОСТ. СЪВЕТИЗМЪТ!
44
1
 
3
 
! Отговори
българин преди 8 години
До Анонимен 13:Цветни сънища. Нито дълговете ще бъдат опростени, нито банките - ошушкани. Още дълго обаче ще се разправят с гърците, португалците, испанците, италианците, унгарците, даже французите и пр., които повечко си падат по авантата. В същност, "европейците" вече свикнаха със СИРИЗА и вече й свиват перките, по-трудно ще свикват с "Подемос", италианските популисти и пр.
43
1
 
4
 
! Отговори
Do 53 преди 8 години
До българин: Прекалено тенденциозен коментар. Защото половината министри на ГЕРБ, ако не е по-голяма част са синове и дъщери на Комунисти, пребоядисани комунисти. Например днес разбрах за родата на Лилянчето Павлова, имаше и снимка на Лилето с пионерска връзка до Тодор Живков. Така че всичките са от едно котило комунсти. А по-голямата опасност идва от истинската 5та колона - ционизма. Например тези дни се опитват да прокарат TTIP и СЕТА
42
0
 
5
 
! Отговори
българин преди 8 години
До Анонимен 2:Доста е, но си го ОБСЛУЖВАТ. Засега. Впрочем, Русия един път вече фалира като престана да плаща дълговете си. А на гърците, този фалит им е за 3-ти път от 19-ти век насам. Франция има проблеми, но се справя, някак си, а САЩ и Германия - изобщо не ги мисли.
41
1
 
4
 
! Отговори
българин преди 8 години
Жално кьори, мошеникът. Бая преиграха, гърците. Ципрас защитава интересите на ГРЪЦКАТА ОЛИГАРХИЯ и то на най-крадливата й част, също както у нас комунистите защитават комунистическата олигархия. И в двата случая - за сметка на народа. Печелят още Турция и ***. Гърците скоро ще проумеят, че, зад бойките и сърцераздирателни лафове на Ципрас, Варуфакис и пр. *** "на ползу раду", се крие слугинаж пред богаташите. Дали обаче българите проумяват, че руската пета колона у нас ни носи пълна разруха?
40
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
не им вярвайте, театър винаги е имало и ще има
39
2
 
0
 
! Отговори
ДО 48 преди 8 години
Връщат ги непрекъснато. хаха. Тогава защо непрескъсното растат - ус дебтклок орг. Никога нема да ги върнат тея пари, ама дайте всички да си затваряме очите. Ами да направим и ние някоя комисия и да им наложим рестрикция на хамбургерите, като например от днес вместо 10 МакФака, ще ядете по 5, хем е по-здравослвно.
38
1
 
4
 
! Отговори
Do 44 преди 8 години
До до 42. Мерси. Съдейки по минусите, които ти дават, истината на отърва на ***.Лицемерие, лицемерие и пак лицемерие. Добре че отвреме-навреме се появява някой психопат като Джордж Фрийдман, който да си каже истината.(визирам речта му от 4ти февруари тази година - нея да коментират ***)
37
1
 
22
 
! Отговори
до 32 преди 8 години
Ципрас и онзи плрешивият грозник бяха бити карти. Не може да поемаш ръководството на задлъжняла държава и да отказваш да правиш реформи. Че и още държавни служители назначиха на тлъстите заплати и пенсии. С популизъм и кумунизъм се стига само до фалит! Факт! Историята е пълна с примери. Ципрас разигра просто един театър с надеждата кредиторите да се смилят за пореден път. После разигра театър, че УЖ правят предложения за реформи, ама кредитори не ги приемат. И накрая остави народът да решава!
36
1
 
13
 
! Отговори
do 44 преди 8 години
Хора като теб трябва да си набият в главите факта, че тези държави имат дългове непрекъснато, защото ги връщат! И пак взимат нови и връщат и прочие! Гърция, взима и трупа дългове без да връща! Една държава или фирма става неплатежоспособна, когато спре да си изплаща месечните вноски по кредитите си. Какво сте седнали Гърция с Германия да сравнявате или пък със САЩ. Това са световните лидери и икономики.