"Луксозните гръцки пенсионери" - мит?

Възрастни гърци на опашки за пари в брой
2 юли 2015 11:42, Бойчо Попов
64
"Луксозните гръцки пенсионери" - мит?
Снимка: Архив Reuters

В най-големите гръцки банки в момента нещата вървят като по азбуката: пенсионери, чиито фамилии започват с букви от А до И, можеха в сряда да се наредят на опашките пред клоновете, за да получат пари. Буквите от К до M трябва да се редят в четвъртък, а в петък най-накрая следват буквите Н до Омега.

Тоест – има някакъв определен ред. Но какво от това, ако някои гръцки пенсионери не знаят правилата и чакат напразно за парите си? Точно както жената, която тази сряда от 4 часа сутринта е дошла пред клон на National Bank of Greece в атинския квартал Ампелокипи. Тя си е взела нещо за пиене и за хапване и едва по-късно научава от други пенсионери, че е дошла напразно. Последното име на жената започва с K, така че тя трябва да се реди в четвъртък. А за правилото с азбуката, което банката е определила след полунощ, не е чувала нищо, пише в свой репортаж германският Der Spiegel.

Действието се развива един ден след изтичането на срока на помощната програма на европартньорите за Гърция и след като правителството в Атина изпусна крайния срок за погасяване на транш в размер на 1,55 милиарда евро към МВФ.

По този начин Гърция фактически изпадна в несъстоятелност, но все още налице са така наречените спешни заеми на централната банка към гръцките финансови институции.

Тази сряда много пенсионери се редят пред редица банкови клонове, за да получат пари. В продължение на три дни около хиляда клонове във всички краища на страната ще бъдат отворени – само и изключително за пенсионери, тъй като много от тях не разполагат с дебитна или кредитна карта. Така че те не биха могли, подобно на останалите граждани на страната, да идат до банкомати, където от началото на капиталовия контрол могат да се теглят до 60 евро на ден.

Запомнящи се сцени се случват пред някои филиали, но същевременно те поставят под въпрос все още широко разпространения на Запад и фалшив образ за предполагаемите гръцки "луксозни пенсионери".

Пред банките са много възрастни дами и господа, някои от които са далеч от представата за заможни хора. За много от тях парите стигат само за покриване на разходите, мнозина издържат деца или внуци, които нямат работа. А сега се блъскат, държат бели картончета с номера, които са им раздадени от господа в костюми още пред банките. "Кой беше следващ", питат служителите, след което някой вдига ръка и получава картон с номер.

Още по темата

И в нормални времена в началото на месеца пред гръцките банки има опашки с пенсионери. Само че тогава те получават подобни карти с номера в самите филиали, а сега - навън, на улицата. Влизат само тогава, когато служител отвори вратата на банката.

Въпреки това повечето хора са спокойни, малцина се нервират. Както 67-годишен пенсионер с бели коси и бяла брада. Сакис е първото му име, но не назовава фамилията си. Сакис псува, толкова високо, че се чува и от другата страна на улицата. "Това е измама", вика той, докато държи в ръце своята спестовна книжка. В нея е отбелязана сумата на пенсията му -  651,36 евро. Само че последното постъпление е от 29 май. Пенсията за юни не е преведена и в сряда, очевидно неговата пенсионна каса OAEE не е превела парите все още. "Депутатите обаче си получиха заплатите, нали", крещи Сакис, преди да си тръгне.

Пред друг банков филиал пенсионерите разговарят за неизвестното бъдеще на страната си. Много се надяват Гърция да остане в еврозоната, други желаят завръщане към драхмата. "Еврото е твърде скъпа валута за нас", казва един мъж. А жената до него смята, че страната ѝ е трябвало предварително да знае какво значи да си член на валутния съюз. Гърция не е била подготвена за това, смята тя. "И сега плащаме горчива цена".

Четете още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
2
 
! Отговори
batmario преди 8 години
Същите неща съм ги виждал и у нас.Като ни сложиха валутния борд вече бяхме бедни....Господ да им е на помощ на гърчолята.Те продължават да не виждат какво им се случва.Чак се чудя дали не им въздействат с нещо в съзнанието..........Галиба.
44
2
 
7
 
! Отговори
койчо преди 8 години
"сумата на пенсията му - 651,36 евро" - нямам думи!!! Какво са усетили от мъката на живота тези нагли гърци? НИЩО!!! Има още много да страдат, за да стигнат нашето дереже!
43
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До истинатаГЛУПОСТИ ТУРСКА ПЕНСИЯ 1000 ЛЕВА БЪЛГАРСКА ПЕНСИЯ 200 ЛЕВА ОСВЕН МЕСОТО БЕНЗИНА И АЛКОХОЛА В БЪЛГАРИЯ ВСИЧКО Е СКЪПО
42
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
стига сте писали глупости за гърция , снощи се върнах от гърция и бях на почивка за 5 дена , няма никаква паника за която пишете ,просто имат лимит на тегленето на пари от банкомати , но всичко си е по старо му / стая за трима струва 20 евро , закуска в стаята общо за трима човека 5 евро , шезлонг и чадър със вклучена консумация питие струва 3 евро , а платих 4 евро за целодневен аква парк , така че ви съветвам да посетите гърция , ще ви излезе много по евтино от България
41
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не знам ,чии са опитите да превърнат ситуацията в Гърция в бостанско плашило.Все едно подмолен глас ми шепне,"ако искате високи заплати и пенсии ви грози съдбата на Гърция.Кютайте си в мизерията,щото може да стане и по-зле".
40
3
 
8
 
! Отговори
истината преди 8 години
Качество на живот:България - 49-о мястоТурция - 87-моНе знам кой ви е излъгал, че са по-добре от нас, това са данни за 2015. Тия няма да ни стигнат никога, колкото и да се напъват.
39
0
 
0
 
! Отговори
999999 преди 8 години
До Анонимен 45в главите на управляващите
38
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ИМА ФУТБОЛИСТИ КОИТО ВЗЕМАТ 200 300 ХИЛЕДИ ЕВРО В МЕСЕЦ В ТУРЦИЯ
37
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
20000 ЕВРО ЗАПЛАТА ИНЖЕНЕР В ТУРЦИЯ НЕ ВЗЕМА ОСВЕН АКО Е НЯКАКЪВ ДИРЕКТОР НА ГОЛЯМ ПРОЕКТ ИЛИ ЧЕТКАР НА ЕРДОГАН
36
1
 
12
 
! Отговори
Азъ преди 8 години
До всички Анонимни драскачи. Ако в Турция е толкова висока средната заплата и тоооолкова много пари взимат инженерите, обяснете защо тогава турците бягат в Германия и защо инженерите бягат да работят в Германия. Висока ама друг път.
35
0
 
4
 
! Отговори
пинто преди 8 години
До Анонимени как така наследниците на великата османска империя, дето бил най-доброто, случило се по тези места са само два пъти по-добре от нас? нито са имали комунизъм, нито мутри и ДС, що така?
34
1
 
9
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Много нещо са се загрижили за гръцките пенсионери, а забравят колко взимат нашите!
33
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
къде си виждал средна заплата 800 лева в БЪЛГАРИЯ
32
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поредната *** комунистическа статия. Дори не ми се коментира тази тъпня!
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 38Е това да правиш генерални изводи за една страна по заплатата на един човек не е много коректно, наистина средната заплата в Турция е по-висока от тази в България, някъде към 800 евро, но Истанбул и Измир където съм бил са доста по-скъпи градове отколкото София
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 3350 % от тоя БВП на Гърция е генериран в държавния и публичен сектор, целия износ на Гърция е 29 млрд $, това е дори по-малко от нашия :))) вноса им е 80 млрд $ и така са от 7-8 години
29
0
 
0
 
! Отговори
Koljo преди 8 години
Aman ot gracki nomera.Zashto ne pishat i pokazat tezi deto vzemat po 2-3 ,che i poveche hiliadi evro pensija.Srednata pensija v Garcija e nad 1000 Evro.Kade sme nie? Razlika v cenite ima,no ne e chak tolkova goliama.Ako kupish sashtoto kachestvo v Bulgaria ,shte platish poveche ot Garcija.Te sravniavat nai skapoto pri tiah s nai eftinoto pri nas,ili nai niskata pensija pri tiah s nai visokata pri nas.
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 30A пък в края на 30-те години преди да дойдат кремълските разбойници, само в София е имало около 25-30 хиляди гръцки гастербайтери, което по това време е били 7-8 % от населението на София
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кой създаде това напрежение? Защо, масово хората, започнаха да теглят пари? Толка ли са зле гърците, или сивия сектор е прекалено голям...и пари в хазната няма....много въпроси. Вие сме в пти по зле, ако погледнем фактите...но разликата е в това, че дори няма какво да изтеглим от банката.
26
2
 
2
 
! Отговори
до 26 преди 8 години
Имам роднини които се изселили в Турция през 89 и да ти кажа положението в Турция не е кой знае какво. Не е като България единствено заради ниската безработица там. Леля ми там получава около хиляда и двеста лева пенсия но килограм домати са 5 лева, литър бензин 5 лева, килограм месо 50 лева, шише ракия 70 лева а смартфона й купен оттам е 500 лева. Аз си купих същия тук за 150.