Арменците се опълчиха на руския монопол

Но Москва отново вижда чужда намеса
4 юли 2015 21:30,
247
Арменците се опълчиха на руския монопол
Снимка: Архив Reuters

Миналия месец арменската електрическа компания, която е монополист на пазара и собственост на руски конгломерат, получи одобрение от правителството за рязко покачване на цената на тока. Решението моментално предизвика масови протести, намеси се полицията и се стигна до сблъсъци, припомня в-к “Вашингтон поуст”.

Демонстрациите обаче продължават – протестиращите са предимно млади хора, нямат открояващи се лидери и избягват политическите лозунги. Западните страни се въздържат от реакции. Американското посолство се ограничи до пускане на призив в социалната мрежа “Туитър” за мирно поведение.

Русия обаче побърза да атакува. Медиите в страната обвиниха американската мисия в Ереван в организиране на протестите и опит за повтаряне на сценария от революцията в Украйна. “Всички знаем как започнаха революциите в Грузия и Украйна”, посочи и външният министър Сергей Лавров. Което, разбира се, е препратка към теорията на Кремъл за всички тези събития, а именно – че са плод на конспирация от страна на ЦРУ.

Според “Вашингтон поуст” Владимир Путин и обкръжението му са обхванати от параноя и не пропускат да защитават теорията за намеса на Вашингтон при всеки протест в Русия или някоя от съседните й държави. Кремъл директно отрича като “наивна” вероятността арменците, които са беден народ, чиято икономика е почти изцяло в руски ръце, просто да са вбесени от покачването на тока със 17 на сто. И да са недоволни от руския конгломерат, който стои зад това покачване.

Арменският президент Серж Саркисян е в близки отношения с Русия, но все пак се опитва да балансира. Той отхвърли категорично идеята, че протестите са антируски. Освен това обеща, че държавата ще поеме спорните 17% покачване на цената на тока и че ще започне одит на електрическата компания с опция за национализиране или препродаване.

В същото време обаче получи 200 милиона долара от Русия под формата на военна помощ.

Всички ходове на Саркисян се оказват недостатъчни за успокояване на гражданите и протестите не спират.

Към момента решението да е в “прегръдката” на Русия може да се окаже пагубно за политическата му кариера. Саркисян направи Армения едва третата страна след Беларус и Казахстан, която се присъединява към Евразийския икономически съюз, създаден от Путин като противовес на Европейския съюз.

При визитата си през май във Вашингтон, арменският президент настоя, че това решение е изцяло прагматично – арменците, работещи в Русия, изкарват 1/5 от БВП на страната. На по-маловажен е фактът, че Москва е единственият енергиен доставчик на Армения. “Арменският коняк не се продава в Париж”, изтъкна Саркисян.

Русия обаче е в икономически срив и рублата повлича надолу всички валути, обвързани с нея. В това число и арменската. Москва реши да попълва собствените икономически дупки с по-високи цени на енергията, която продава на други държави – може би все пак е нормално това да разгневи огромна маса от обикновените хора без нужда от американска намеса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


247
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
12
 
! Отговори
Янукович преди 8 години
Поздравявам всички протестиращи с песента на Луна "Бягайте крачета".
20
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Днес като гледах Ф1 по една руска тв, рекламираха хюндай i40 за 1 мил. рубли или 30 хил. лева. В БГ започва от 45 хил.
19
12
 
28
 
! Отговори
638 неуспешни атента преди 8 години
Цру е най-голямата терористична организация в света. С 638 неуспешни атентата на Цру да убие Фидел Кастро! С такава бройка не могат да се похвалят Ал-Кайда, ИД, талибаните, ДС и Педро Пороченко, взети заедно!
18
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Саркизян ако е пич да направи един РЕФЕРЕНДУМ дали армяните да плащат скъпия ток !Така става в Европа !
17
1
 
11
 
! Отговори
каймакам преди 8 години
Вече от години Турция си затваря очите за около 100 хиляди арменски граждани работещи в нея. Подобна традиция има и спрямо целия Кавказски регион.
16
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да направят РЕФЕРЕНДУМ дали да плащат скъпия ток на руския монополист !
15
4
 
19
 
! Отговори
до арменски скачачи преди 8 години
А когато сняг забръска,що ще чиниш ти зимъска?!
14
31
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Yelectrik Yerevan !С вас сме, арменски приятели!Бегайте надалеч от дръгливата и изпосталяла мецана !
13
8
 
30
 
! Отговори
Смешка преди 8 години
....но с тъжен край. Там нямаше ли една американска фирмичка замесена, която след покупка на централа си кърти пачките за сметка на арменците, които веднага роптаят срещу Русия?!
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кви глупости бпйко пътвия път нали за същото подаде оставка
11
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами то като у нас- вдигат ни тока и идват американските танкове.
10
12
 
28
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Накрая на Путин ще му падне пердето и ще изравни Вашингтон със земята. И това ще е началото на края.
9
37
 
17
 
! Отговори
енергетик преди 8 години
Ето това е да имаш братски отношения с Русия и Путин . Ние в България тая попара сме я сърбали сега е ред на другите . В Германия газта е 250 долара , а нашата 600 долара защото сме уж братя . Мерси от такива братя .
8
27
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Империята продължава да се разпада...природен закон.
7
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По време на войната с Азербайджан тогавашния турски президент Тургут Йозал имал огромно желание за нападение срещу Армения но генералите са го убедили, че това е много опасно. Ако Армения се откъсне от Русия азерите ще й видят сметката под благосклонния поглед на американците.
6
8
 
48
 
! Отговори
tt3tt преди 8 години
Поредната платена статия на някоя ***.
5
10
 
24
 
! Отговори
АНТИ преди 8 години
Руснаците им казват на арменците "черножопици"!И правилно!
4
41
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хахахах ПАК ли някой им е виновен, че не ги обичат пияниците??
3
10
 
37
 
! Отговори
Василев преди 8 години
Арменска работа, не може Русия да им осигурява стабилност,оръжие и подкрепа в най трудните и тежки години, когато воюваха с азерите, а сега да не се плаща на руските корпорации, които трябва да оцеляват и да хранят армията!Агент Матю Донахю!ЦРУ!!!
2
8
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поредната статия ТЪПНЯ за нов Майдан организиран от НПО-та на САЩ някъде по света.Що не се пише за Дънди Прешъс и златната им концесия на безценица в България или правителствената помощ за ТЕЦ Марица Гълъбово.Навсякъде има интереси,както руски така и американски.А каквото става в Армения е ясно,че е спонсорирано и създадено от САЩ,както в Украйна,както ИДИЛ в Сирия(снимката на Маккейн с Багдади),както в Египет,както в Македония,както в Турция,както в Хонгконг и т.н.