Да или не на плана на кредиторите - Гърция решава съдбата си

При Grexit Европа ще загуби от авторитета си, убеден е германският външен министър
5 юли 2015 07:30,
298
Да или не на плана на кредиторите - Гърция решава съдбата си
Снимка: архив Reuters

Гръцките граждани са призвани днес да се произнесат на референдум дали одобряват предложенията на кредиторите на страната за постигане на споразумение за допълнителна финансова помощ, съобщават гръцките медии.

Секциите отварят в 7 ч. сутринта, а гласуването ще продължи до 19 ч.

За първи път на референдума правото си на глас ще упражнят 108 371 избиратели, навършили 18 години.

Още по темата
Гръцките избиратели ще трябва да дадат отговор на въпроса дали трябва да бъде прието проектоспоразумението, представено от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд на Еврогрупата на 25 юни 2015 г.

За да бъде законен референдумът, пред изборните урни трябва да се явят най-малко 40 на сто от избирателите, тоест четири милиона души.

Гърците излизат на референдум на фона на затворени банки и недостиг на пари в брой, капиталов контрол, политическа несигурност и социално напрежение. Гръцкото правителство се обявява за вот "не" на исканията на кредиторите. Някои гръцки и европейски представители разглеждат днешното всенародно допитване като референдум за или против напускане на еврозоната.

Часове преди референдума германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер заяви в интервю за вестник „Тагесшпигел”, че евентуален Grexit би „изпратил ужасен сигнал”. Пред изданието той също така изрази опасения за авторитета на Европа в случай на подобен развой и разкритикува гръцкото правителство.

Щайнмайер предупреди за последиците за Европейския съюз от евентуалното излизане на Гърция от еврозоната. "Дори да съумеем да се справим с подобно развитие във финансово-политически и валутно-политически план, евентуален грекзит би изпратил ужасен сигнал към страните извън ЕС", смята германският министър. По думите му Китай, Индия и САЩ гледат внимателно дали европейците ще овладеят тази криза или ще се провалят в предизвикателството.

Според Щайнмайер при евентуален Grexit "Европа ще загуби от авторитета си и от доверието към себе си в някои части на света".

В интервюто германският министър също така разкритикува остро гръцкото правителство. По думите му "със смесица от неопитност, идеология и радикална реторика" то е вкарало преговорите с кредиторите в задънена улица. Според Щайнмайер било е и пренебрегнато "за съжаление какво значи подобен курс за хората в Гърция".

Германският министър изрази мнение, че при евентуален отрицателен вот на днешния референдум в никакъв случай няма да стане по-лесно да се постигне компромис, а тъкмо напротив. По думите на Щайнмайер Гърция трябва да намери заедно с партньорите си изход от тежката ситуация, "който да не поставя прекалени изисквания към Европа и страните членки на еврозоната".

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


298
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
193
0
 
2
 
! Отговори
гарабедчо преди 8 години
Парите на гръцките кредити ги излапаха американски и европейски концерни за оръжие и техните олигарси. Прави са гърците да ритнат тая брюкселска банда от крадци. Следват италианци ,португалци , италианци , французи и т.н. Ние пак ще сме последни
192
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гърция ще сложи началото на края на *** ЕС и тъкмо и ние ще се отървем
191
2
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
263,а ти как мислиш?Просто прекараха Европа и най вече Германия и Меркел....
190
1
 
5
 
! Отговори
Венелин преди 8 години
За сега гърците казват "не" и изглежда това ще е началото на края на евр(оп)ейския съюз.
189
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Гърците решават в момента , дали Европа има ЕС или НЕ.Кой мислите , че победи.....
188
0
 
1
 
! Отговори
Интересно преди 8 години
А може ли като гласуват с "Не" поне да си върнат парите дето вече са ги взели или не може?
187
3
 
6
 
! Отговори
Снешна работа преди 8 години
Кръв повръщам, пари не връщам :). Древна гръцка поговорка. И не само не връщат, ами и искат още. То бива нахалство ама тяхното е безгранично.
186
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 137ПРИ УСЛОВИЕ АКО МИ ПОКАЖЕШ КАК СЕ ДОИ КОЗАТА ...ТОВА Е МЕЖДУ ДРУГОТО А ПО ПРИНЦИП НЕ СЪМ ПИСАЛ ЧЕ ИСЛАНДИЯ НИЩО НЯМА ДА ПЛАША...ВЪПРОСЪТ БЕ ЧЕ НЕ Е КЛЕКНАЛА ПРЕД МВФ И ПОЕ ПО СВОЯ ПЪТ И ОТ ТАМ НА КОГО ПО КОЛКО -НО СЕ СПРАВЯ. РАЗХОДИ СЕ ДА ВИДИШ...
185
2
 
3
 
! Отговори
Спартак преди 8 години
Всички са се вгледали в гръцкия цирк от месеци, а малцина са тези които се сещат че всичко е един театър за плебса и че ако от изборите зависеше нещо щяха да ги забранят. Знае се че резултати се фашлифицират за пет минути, а ако и това не стане има и други макар и груби начини да се случи това което са решили кукловодите. Примерно едно ПТП с Ципрас, или инфарктче, инсултче нещо... Има хиляди начини. Просто шефовете на Обонго малко подцениха ситуацията и се оказаха неподготвени. И леко стреснати.
184
1
 
16
 
! Отговори
реалист преди 8 години
"Не"-то вече води значително...Еми крайно време е всяка страна да поеме съдбата си в свои ръце
183
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 253 250млн европейци се надяват на същото, все пак гръцкото НЕ пести 60 млрд. евро на ЕС следващите 2 години :)))))))))))))))))))))))
182
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хайде, гръцки ***, знам че го можете - гласувайте НЕ, не оставяйте нещата недовършени, за сега ви влезе до средата, давайте целия, чак до орехите!
181
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Независимо от всичките помии, които се изляха тук гърците са горд и качествен народ. Надявам се да отговарят с НЕ.
180
7
 
6
 
! Отговори
Божо преди 8 години
В понеделник ципрас ще затвори гръцките банки, защото те са терористи , които тероризират хората !!! Банковото дело ще бъде забранено със закон, а всички , които имат кредити към банките , ще бъдат назначени за държавни служители , а дълговете им ще бъдат опростени !!! ципрас ще получава заплатата си в миди, събирани от специален плаж, близо до Солун, а хората в Гърция ще получават пенсии и заплати в обикновени миди , събирани отвсякъде :)))
179
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Направиха всичко възможно да ги сплашат с гладна смърт, липса на лекарства и какво ли не. Ако отговорят с "НЕ" току-виж им спретнали някой майдан. Те са специалисти по това.
178
8
 
2
 
! Отговори
Грък преди 8 години
Червата куркат !
177
7
 
6
 
! Отговори
факт преди 8 години
Не знам , кой за какво се бори , ама ЕЦБ не налее ли още утре или максимум вдругиден пари в гръцките банки , е стааааааааааааааааааааааане още мноооооооооооооооооого по-лошо за Ципракис / протежето на Сорос /
176
10
 
4
 
! Отговори
Божо преди 8 години
Целта на *** е Гърция да напусне еврозоната, обаче да остане член на Европейския съюз и да гласува винаги с охи, когато се правят опити Европа да се измъкне от путлерова енергийна зависимост !!! *** изобщо не се е произнасял по гръцката трагедия, което е притеснително !!! Една слаба и озлобена Гърция с комунисти начело е лесна за манипулации !!! Това, че Гърция е нелоялен партньор е факт, обаче може би ще продължат да им дават пари, за да не съсипят съвсем себе си и Европа !!!
175
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Що все още няма публикувано официално изявлението на Ципрас след неговото гласуване на референдума!?700 журналисти от много държави заснемаха гласуването му, както и изявлението му...Айде де, преведете го и го качете на сайта
174
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 243За твое сведение,МВФ не е дал на Г-я от февруари мин.год.нито едно ?, и кредиторите от м.юли мин.год.нито едно ?,понеже и Самарас не се съгласи да подпише споразумението и поради това отиде на избори.За твое сведение от тогава до сега Г-я плати на кредиторите 17,5 млрд.? без никакви заеми,както и всички запл.и п-сии, логично е, че накрая ще се окаже без пари. Къде са депозитите на гърците,които са 140млрд.?,защо не са в гръцките банки,защото са в ЕЦБ,която решава кога и дали ще даде