Юнкер със свит юмрук: ЕК е готова и за GRExit!

"Не може да се предотврати най-лошото, ако гърците не сторят каквото трябва!"
Обновена: 8 юли 2015 14:06 | 8 юли 2015 07:00,
189
Юнкер със свит юмрук: ЕК е готова и за GRExit!
Снимка: БТА

Европейската комисия е готова за всякакво развитие на въпроса, свързан с Гърция, включително за напускането на страната на ЕС и еврозоната, както и за оказването на хуманитарна помощ на Атина. Това съобщи на пресконференция председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, който участва в извънредната среща на държавните и правителствените ръководители от еврозоната в Брюксел.

Той добави, че крайният срок за получаването на предложенията на Атина за нова спасителна програма изтича тази седмица. В неделя предстои извънреден Европейски съвет, в който ще участват ръководителите на всички държави в ЕС.

Още по темата

Решихме да свикаме Европейски съвет, защото събитията засягат също България и Румъния, които не са част от еврозоната, а и други страни от ЕС, поясни Юнкер.

Ако гръцкото правителство не стори това, което се очаква от него, не мога да предотвратя най-лошото, заяви Юнкер. Кои си мислят, че са те и кой мислят, че съм аз, попита той по адрес на гръцкото правителство, което нарече ЕК "терористи". Юнкер удряше с юмрук по трибуната, докато произнасяше тези думи.

Не можем да изключим черен сценарий, това е най-критичният момент в историята на ЕС и на еврозоната, коментира председателят на Европейския съвет Доналд Туск, видимо развълнуван и притеснен. Всички в еврозоната искат да постигнем съгласие, да няма победители и победени. Ако не се споразумеем в срок, преговорите ще бъдат прекратени, възможен е включително най-лошият изход, в това число и банкрут, и срив на банковата система на Гърция, поясни той.

По неговите думи това е най-болезненият вариант пред гърците, с разностранни отражения, включително геополитически, за цяла Европа.

На заседанието е било решено до четвъртък сутрин Атина да представи своите предложения за преговори по нова спасителна програма. След това бързо ще бъде оценено от ЕК, Европейската централна банка и Международния валутен фонд дали предложенията са изпълними и приемливи.

Оставаме в готовност да направим необходимото за осигуряването на стабилността на цялата еврозона, допълни Туск.

След срещата на лидерите от еврозоната Жан-Клод Юнкер Въпросът коментира, че преструктурирането на гръцкия дълг може да бъде разгледан през октомври, ако преди това бъде изработена нова програма за подпомагане на Гърция.

Този въпрос може да бъде разгледан, ако към онзи момент страната изпълнява всичките си основни задължения към кредиторите, подчерта Юнкер.

Гърция настоява да бъдат опростени до 30 процента от задълженията й и да се удължат сроковете за изплащане на останалата част от тях. Дълговете на Атина възлизат на 315 милиарда евро - над 175 процента от брутния вътрешен продукт на страната, припомня ТАСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
4
 
8
 
! Отговори
До Василев преди 8 години
За всичкото това е виновно БСП( БКП) и тн които за 45 години живяха на заем . МВФ не е виновно за това, че някой взимал заеми нито за това, че някой крал нито за това, че някой спал. А причината за изтичането на хората от Българя е пак горната шайка и овчедушието на хората. Защото не може 10 % да правят тази мизеря ако останалите 90 си мълчат.
83
4
 
13
 
! Отговори
сакън преди 8 години
Не знам дали ЕС се разпадне, ако Гърция излезе от него, но съм сигурен, че това ще стане, ако ЕС се огъне пред рекета й. Създаде ли се прецедент, отиде коня у ряката!
82
3
 
9
 
! Отговори
да преди 8 години
До Анонименами като искаш да промениш България първо се хвани на работа,***..ама няма как да стане при условие,че си пълен некадърник,който го играе виртуален бунтар против системата..какъв българин си ти, бе чуждопоклонник жалък..за такива клоуни като теб много е лоша Българията и е много хубава чужбината..ама не можеш да мръднеш от тук...защото и навън ще разберат това,което и тук знаят за теб..че не ставаш за нищо...папагал !!!!
81
0
 
18
 
! Отговори
почти пенсионер преди 8 години
Приблемът с Гърция е повече принципен. Не става въпрос толкова за самите пари, а за това как после поне 5-6 държави в подобно положение ще се наредят на опашката и ще искат същите компромиси, при това с пълно право. А как ще дисциплинират сиромашките държави като България, Румъния, прибалтийските. Ако някой политик в бъдеще тръгне да ми обяснява, че се налага да мизеруваме, щото от Брюксел така изисквали, веднага му казвам да се гръмне.
80
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ФАШИСТИ ! Убихте продукцията ни и ни заляхте с вашите *** !
79
11
 
8
 
! Отговори
Гольовци смешни преди 8 години
Юнкер имал лице на мъдър и сериозен човек,а Ципрас на ***?????Капиталистическа България била пример на цял свят??????Абе вижте си президента!!!Или все едно слушам външният министър:made in USA.Абе палячовци триполови,оставете гърците да се оправят както си искат.Какво ви бърка вас?Или ви е яд,че ония излапаха 315 милиарда и въобще няма да ги върнат.А вие дръжте вожда за шлифера и яжте филия с мас,както той е ял като малък.
78
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ВасилевА бе Василев. Ти съвсем като в работническо дело звучиш. За пръв път в историята ,цял народ.Къде го научи този стил?
77
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе от Брюксел ли се размириса така лошо,на кисело зеле?
76
11
 
6
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
Гърците са повече от 30 години в ЕС. За разлика от нас успяха да запазят много неща. Та, яжте си пластмасовите домати и се пенсионирате пост-мортем щом сте по-светци и от папата.. ЕС си отива и който се усети навреме ще има по-добро бъдеще. При нас също ще дойде момента да плащаме и тогава изведнъж от отличници ще станем 'мързеливи' и 'корумпирани'..
75
2
 
12
 
! Отговори
Цецо до 104 преди 8 години
Аз се борих.Учих.Сега работя в Австрийска компания.Настройчик на ЦПУ-1350лв.Габрово.Работих и в Лондон.Озеленител.900паунда.Еми в Бг ми е по-лесно и съм по-щастлив.Всичко е строго индивидуално и всеки ,в крайна сметка,си гледа интереса.Затова съм за ЕС.
74
3
 
6
 
! Отговори
българин преди 8 години
До Анонимен 113:"Евразийският съюз е един огромен непретенциозен пазар, ...няма...права на малцинствата, ....30% от запасите на газ в света"1) "непретенциозен пазар"- за слаби производители/търговци/инвеститори2) "огромен", но с покупателната сила,ограничена да приходи от газ, нефт, др. суровини и оръжие3) да, няма права на малцинствата - нито измислени, нито реалниЕС е развит пазар с висока покупателна способност, с права и изисвания, а МВФ дава финансиране. Евразийският съюз е на книга.
73
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До даА ти що не вървиш на майната си, а вониш тук, платене ***. Ами *** да станеш метла или *** за под в някоя банка, или руло тоалетна хартия за дебелите мазни банкерски ***, на които служиш. Кой си ти, дето ще гониш българите от България, безроднико. И без това ни стопиха и унищожиха.
72
4
 
13
 
! Отговори
да преди 8 години
а, бе някой хора тук да не са на гръцката заплата..голямо напъване.голяма орална любов..колко е ужасна БЪлгария и колко е хубава Гърция..ами вървете в Гърция, бе ***..границите са отворени..на никого няма да липсвате
71
5
 
12
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Другарю , ами като е толкова хубаво в Евразийския съюз защо не отидат комунистите и социалистите да живеят в Русия или Китай ами всичките и децата им са в САЩ и Западна Европа . Да пишеш глупости по форумите е лесно .
70
3
 
11
 
! Отговори
mgs преди 8 години
До до 77Гърците доказаха, че са толкова *** да повярват на популисти. Така както ние повярвахме на царчето, дето щеше да ни оправи.Популизма е това, което съсипва демокрацията и политиката. защото с лъжите вървят ръка в ръка с всичко от което се отвръщаваме в управлението на държавата - като се почне от корупцията и се стигне до религиозния екстремизъм.
69
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия защо не опитат едно военно положение под формата на учения на НАТО. Да разкарат комунистите и после да си проведат реформите спокойно. Е малко ще по мащабно и дълго учението но така ще най чисто. Русия и Турция ще са извън играта а самите гърчоля няма да се самоизбият.
68
3
 
13
 
! Отговори
българин преди 8 години
До Одисей 1 - 93Тук ими много комунисти, комунистчета и комунистченца, главно от "Атака", БСП и АБВ, много с руска кръв и съветска закваска. Затова, съвсем правилно цитираните от вас нови данни за БВП на глава в ЕС, през паритета на покупателна способност и като процент от средното за ЕС, няма да го впечатлят особено. Данните показват, че всички източноевропейци, които са СЕ ОТКЪСНАЛИ от Русия, живеят в страната си вече по-добре от гърците и 1,5 до 2 пъти по-добре от нас. Без комунистите.
67
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво му е на Евразийския съюз и на БРИКС? С какво са по-лоши от ЕС и МВФ? Евразийският съюз е един огромен непретенциозен пазар, който не се интересува дали краставиците са прави и кокошките щастливи, не се опитва да обезличи и обезроди нациите в него, няма третополови и измислени права на малцинствата, да не говорим, че 30% от запасите на газ в света са на Евразийския съюз, това означава и по-евтини суровини, в БРИКС са държавите с най-бързо развиваща се икономика... С какво ЕС е по-добър?!
66
1
 
5
 
! Отговори
да преди 8 години
До Анонименама не го получават..купона свърши:))))
65
4
 
7
 
! Отговори
да преди 8 години
гърците цял живот са работили само едно - да бъдат роби на Запада..уви..уволниха ги..ще си умрат от глад без работа..роба не може да бъде друго освен роб на някой..ама никой не ги иска..това им е проблема...колкото и да се напъват..не могат да се продадат..прекалено евтини са