Лидерите на еврозоната се събират спешно и в неделя

Малко вероятно е обаче Гърция да получи хуманитарна помощ
Обновена: 8 юли 2015 06:16 | 7 юли 2015 22:05, Елена Кирилова
23
Лидерите на еврозоната се събират спешно и в неделя
Снимка: Reuters, архив

Възможно е да се проведе още една среща на лидерите на еврозоната тази неделя, 12 юли, разкри пред РИА Новости източник, близък до ръководството на Европейския съюз (ЕС).

В сряда гръцкото правителство ще представи “обща основа” за споразумение с кредиторите, като ще има предвид резултатите от референдума, общата позиция на политическите лидери и институциите, както и предложенията на кредиторите, пише още агенцията, позовавайки се на правителствен източник.

По думите му на четиристранната среща между премиера на Гърция Алексис Ципрас, германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Франсоа Оланд и председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер са обсъдили възможностите как да постигнат реални резултати.

Източниците на РИА Новости разкриват още, че на днешната среща е станало ясно, че е малко вероятно на Гърция да бъде предоставена хуманитарна помощ.

По-рано ръководителят на Европейския парламент Мартин Шулц предложи обсъждането на предоставяне на хуманитарна помощ за Гърция по време на извънредната среща на върха.

Въпреки очевидно неуспешното начало на смятания за последен опит за спасяване на мястото на Гърция в еврозоната, длъжностни представители на еврозоната заявиха, че има известна утеха у преговарящите, тъй като новият финансов министър на Гърция Евклидис Цакалотос е направил силно представяне пред своите колеги, пише Financial Times.

Според изданието неговото изказване е дало надежда, че може да бъде постигнато споразумение между Атина и кредиторите.

Въпреки това не всички останаха оптимисти. Холандският премиер Марк Рюте беше категоричен, че не е оптимист за решаването на проблемите с гръцкия дълг. Италианският му колега Матео Ренци пък заяви, че стига да има желание, може да бъде открито и решение на гръцката криза.

Той разкри, че неговото притеснение в момента не е толкова за гръцката страна, колкото за Европа, защото тя трябва да претърпи промяна.

Френският президент Франсоа Оланд пък заяви пред AFP, че още тази седмица трябва да се вземе решение по проблема.

"Все още нямаме основа за преговори", коментира германският канцлер Ангела Меркел. "Това не е въпрос на седмици, а на няколко дни".

Европейската централна банка също изпраща силни сигнали, че не може да продължи предоставянето на спешни заеми на гръцките банки.

Говорителят на гръцкото правителство заяви, че представеният устно днес план е същият, като този, изпратен на кредиторите на 30 юни, но с някои подобрения.

Лидерите на еврозоната заявиха, че, за да се постигне съгласие по новата програма за финансова помощ, ще бъдат необходими реформи и икономии, като се има предвид влошаването на икономиката.

След срещата днес стана ясно, че сутринта преди нея премиерът Ципрас е провел телефонен разговор с американския държавен глава Барак Обама, в рамките на който двамата са обсъдили ситуацията.

Още по темата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
1
 
! Отговори
Др. Психарчев преди 8 години
Меркел е егоистична, алчна шизофреничка със зъл бюргерски уклон. Както впрочем и 80% от останалите Германци. Жалко че Сталин не можа да ги "попревъзпита" повече.
14
1
 
5
 
! Отговори
сиртакис преди 8 години
Маляките под хуманитарна помощ разбират 2-3 трилиона евро.........................на месец, разбира се!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не знам кой още би си разпищолил портфейла да храни тези гърци. Особено в тези трудни времена. Икономиката си има своите закони и колкото да я реанимират изкуствено, все пак краят идва.
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Лидерите не еврозоната се събират спешно и в неделя"Страхотно заглавие Елена Кирилова! Родителите ти сигурно се гордеят с теб, че работиш в dnes.tr и пишеш подобни заглавия.
11
3
 
3
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
На гърците не им пука за Гейропа ! Факт !
10
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Змийското гнездо се събира що ли сигурно да увеличи заплатите и пенсиите на бедния и ограбен българин!!!
9
1
 
6
 
! Отговори
ВВВ преди 8 години
....хахахах много спешно , чак в неделя :)......вече не им дреме за гърция ..........
8
1
 
9
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
ВРЕМЕ РАЗДЕЛНО----БИТИЯ СИ Е БИТ Е.-.АНИЯ Е Е....АН ГРЬКА---СВОБОДЕН И ПИЯН
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 5Ама си го обслужва и не чака да и го отпишат....
6
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Еврозоната нещо друго работят ли от нова година насам освен да си приказват и купонясват по хотелите за Гърция.
5
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Холандия също е с рекорден външен дълг.
4
1
 
5
 
! Отговори
55 преди 8 години
Стис фабрикес,ис Германия...
3
11
 
20
 
! Отговори
stomin преди 8 години
Гърция е пътник
2
11
 
32
 
! Отговори
абв преди 8 години
А Ципурас излъга гърците, че още във вторник ще има споразумение с кредиторите - а то тепърва ще се срещат, ще си говорят, ще пият кафе, ще мислят....А кухоглавите гърци продължават да вярват на лъжливото овчарче.Тази седмица банките вече щяха да бъдат отворени, а те продължават да са затворени за неопределено време. Поредната лъжа на Ципрас...Лъже като грък... нищо ново нали?!
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лидерите не еврозоната се събират спешно и в неделя ......така де то еврозоната няма как да се събере, нормално е да са лидерите