Очаква се от Атина нов план за излизане от кризата

Най-вероятно Ципрас ще поиска опрощаване на 30% от дълговете
Обновена: 7 юли 2015 11:13 | 7 юли 2015 11:10,
34
Очаква се от Атина нов план за излизане от кризата
Снимка: bgonair.bg

Атина трябва да представи пред останалите страни от еврозоната нов план за излизане от кризата. Най-вероятно премиерът Алексис Ципрас ще поиска опрощаване на 30 процента от задълженията, които страната му дължи на международните кредитори.

На този фон стана ясно, че Гърция няма да получи нови кредити заради просрочената вноска по стари задължения. Това е заявила в телефонен разговор директорът на Международния валутен фонд Кристин Лагард на премиера на южната ни съседка Алексис Ципрас. Гръцките банки пък ще останат във ваканция до сряда включително.

По думите на представител на фонда Лагард е разяснила на Ципрас, че МВФ не може да отделя средства за Гърция, тъй като това би влязло в противоречие с установената политика на фонда по отношение на просрочените плащания. По-рано Лагард изрази готовност за подпомагане на Гърция, ако Атина поиска това.

Южните ни съседи вече имат задължения към фонда. На 30 юни гръцката страна трябваше да изплати на МВФ сумата от 1.6 милиарда евро, но до момента това не е станало. На този фон стана ясно, че Европейската централна банка остави без промяна лимита на кредитирането за подпомагане на ликвидността на гръцките банки.

Чрез този механизъм ЕЦБ предоставя на гръцките банки средства, за да се предотврати изчерпването на паричните им резерви. Лихвата по сумите, получавани от Гърция в рамките на този механизъм, са 1.55%, докато при обикновено финансиране тя е 0.05%. Междувременно стана ясно, че банковата ваканция в Гърция се удължава поне до 8 юли.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
Обонго преди 8 години
Тая е Меркел направо е немската Меглена Кунева. Мнооого *** и безполезна.
23
0
 
14
 
! Отговори
М преди 8 години
Меркел да накара ципурата да намери онази жена дето я нарече женски Хитлер по телевизията да и поиска прошка публично и тогава да говори за преговориОтделно тази програма почти е невъзможно да мине през парламентите на Естония Латвия Литва и Словакия защо стандарта им е близо 2 пъти по-нисък отделно минаха през чудовищно свиване на коланите и сега дърпат напред, а те са нови и преди не са подписвали, а сега едно НЕ и край на играта
22
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако четете германският вестник "билд" ще разберете че доста политици в Германия вече не виждат повод за преговори. Даже и да се разберат в Брюксел, трябва споразумениетода е 100 % по желание на ЕС за да мине през Бундестага и другите европейски парламенти.А също Лагард вече е извадила червеният молив. Ако днес не стане някакво споразумение,няма да се протакат разговорите, защото ЕС знае че т.н преговори не водят до нищо. А протаканеозначава фалит за Гърция.
21
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Математиката не ми е силната страна, ама ако дължат 300 млрд, 30 % опрощаване не прави ли около 100 млрд? Ако България изпадне в такава ситуация, едва ли ще ни траят и опрощават ...
20
1
 
24
 
! Отговори
до 21 преди 8 години
Ти знаеш ли че гръцкия дълг всъщност е изкупен он страните от ЕС, за да спасят Гърция от фалит като членка на ЕС. Това е приятелско отношение, а отношението на гърците е да ти налапат ръката, след като са ти подали сламка. Естествено е държавите кредитори, които са ти поели тавана, да ти наложат изисквания, да си намалиш разходите, за да можеш да си изплатиш дълговете. Всяка банка като дава пари има и условия, Условия които тогава гърците са приели и подписали а сега отказват да спазят.
19
1
 
23
 
! Отговори
койчо преди 8 години
Наглите гърци 25 години караха на узо и чевермета плюс 15 заплати за година и сега, когато трябва да се плаща, се правят по всички начини на луди. Няма ли съдия изпълнител на ниво държави да им влезе в държавата и да почне да описва и разпродава?! Когато стигнат ниво 100 евро пенсии и 200 евро заплати ще почнем да им съчустваме!!! До тогава, ай сиктир НАГЛЕЦИ!!!
18
4
 
8
 
! Отговори
До 9 преди 8 години
"Забележителна гръцка наглост! Отхвърлят предложенията на ЕС, но искат нов кредит от 64 милиарда. Все едно да дадете на "приятел" 1000 лева, щото ви е молил цял ден на колене, и след като си ги..."----------------------------------------В случая няма "приятели" а са намесени институции, интереси, политики! И не, не е все едно, малко по сложно е :) Най- важното е, че от цялата работа страдат много хора не един отделен индивид!
17
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гърците си направиха ритуално харакири. Банките са затворени, нямат пари за заплати, пенсии. И тъй като нищо не изработват и разчитат на пенсии и заплати само от кредити от ЕС сега си го натресъха дълбоко. Ясно е че ще приемат условията, те просто нямат пари за да съществуват. Това изпълнение с референдума бе някакъв жалък опит да покажат мускули, но всъщност те просят нов кредит. И никой *** няма да ти даде нов кредит, след като отказваш да плащаш предния и то с демонстративно НЕ!
16
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
СидероФ: Ich bin ein Варуфакис !
15
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тълпите с празните тенджери ще го подгонят още в края на месеца, ако банките останат затворени. Да подписва и да си ходи!
14
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега на Ципрас остава само да обяви стария план за "нов" и да го подпише. Ако тогава не го изхвърлят неговите съпартиици веднага, то аганията може да продължи най-много до края на годината, кагато тълпите ще го подгонят с празните тенжери.
13
2
 
7
 
! Отговори
Сандо преди 8 години
да не ми сервират това лято маляки на морето ;)
12
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НЕ-то беше за отхвърляне на условия с изтекъл към момента на референдума срок. Сега ще има нови и по-различни условия, но времето за приемането им е малко и трябва да се приемат до края на деня, иначе става лошо.
11
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Днес Гърция ще приеме всякакви условия, защото европейските лидери се измориха да правят безрезултатни извънредни срещи и ако днес няма споразумение, следващата среща може да се отложи за неопределено време, също и отварянето на гръцките банки.
10
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това НЕ, дето го гласуваха нали беше да не се приемат условията, съответно да не се вземат нови пари?!?Най-правилно е от този момент да им се предоставят чисто хуманитарни помощи - храна, лекарства и т.н., а самите гърци да си действат както си знаят. Точно по техния вкус.
9
7
 
3
 
! Отговори
ceco krastata преди 8 години
Nai veroiatno grajdanska voina ili ne potochno sigorno grajdanska voina sled mesec nai mnogo
8
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Забележителна гръцка наглост! Отхвърлят предложенията на ЕС, но искат нов кредит от 64 милиарда. Все едно да дадете на "приятел" 1000 лева, щото ви е молил цял ден на колене, и след като си ги поискате, той да ви покаже среден пръст и да ви постави условие, че ще ви върне 700лв. а 300лв. от тях да му опростите, на ако искате да ви върне 700-те трябва да му дадете 500лв. нов заем. И цяла вечер да празнува победата си.
7
5
 
16
 
! Отговори
ха ха ха преди 8 години
"Гордите" гърци вкупом ще се надупят пред Брюксел - ако искат пак да ядат.
6
2
 
16
 
! Отговори
ние питаме! преди 8 години
Нали гласуваха против вземането на нови кредити - защо сега пак ще лазят пред еврочиновниците? Май лазенето през началника е типична гръцка черта.
5
3
 
18
 
! Отговори
пнваафяофьятя преди 8 години
Каквото и да се случи обедняването на гърците продължава, при това с нарастващ темп! Честито на празноглавците на юг от нашата граница!