Гърция – между идващия хаос и GRExit-а

Има три варианта пред Атина, пише германски всекидневник
9 юли 2015 15:10, Бойчо Попов
106
Гърция – между идващия хаос и GRExit-а
Снимка: Reuters, архив

Какво ще се случи в непосредствено и по-далечно бъдеще с Гърция? "Подстригване" на дълга, трети спасителен пакет, GRExit, нова помощ – редица опции са на масата, оттеглят се, а след това отново се отърсват от нафталина. Ще се стигне ли до споразумение, или до хаос – германският икономически всекидневник Handelsblatt прави преглед на трите според него най-вероятни сценария за страната.

Сценарий 1: Спасение в последната секунда

Досега гръцкият премиер Алексис Ципрас често объркваше представите на останалите 18 лидери на еврозоната. Може би най-сериозният сблъсък бе референдумът, в който насърчи гърците да гласуват с "Hе" за предложенията на кредиторите по спасителната програма. Дали Ципрас няма да изненада положително своите партньори в еврозоната? Във федералното правителство принципно остават скептично настроени.

В края на краищата Ципрас едва ли ще може след референдума да прави компромиси, които не е поемал и преди него. Положението му стана още по-трудно заради очакванията на гръцкия народ, смятат в Берлин. От друга страна, ситуацията в Гърция става все по-сериозна. Банките са затворени за две седмици. При липсата на перспективи за нова спасителна програма те едва ли може да отворят отново.

Може би затова гръцкият премиер е готов да приеме предложенията за реформи и бюджетни икономии. Въпреки това той ще има нужда и от отстъпки на кредиторите, които да може да обяви в родината си за победа. Най-вероятно това биха били облекчения по отношение на дълга на страната.

Международният валутен фонд (МВФ) предложи погасяването на вече предоставените спешни заеми да бъде отложено с още десет години. Гърция ще трябва да започне да ги погасява едва след 2030 г. В допълнение се предлага срокът на кредитите да бъде продължен значително – до 40 години.

Много страни от еврозоната, сред които Германия, се противопоставят на такива отстъпки. Ако въобще се стигне до такъв вариант, те настояват първоначално Ципрас да реализира необходимите реформи. Като се има предвид заплахата за GEXxit, поне Франция показва гъвкавост. Премиерът Манюел Валс заяви, че "преструктурирането не може да бъде табу".

"Франция е убедена, че не може да рискуваме с излизане на Гърция от еврозоната", каза Валс. И председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предупреди, че не бива да се стига до GRExit.

Въпреки всичко все още има шанс за сделка, особено ако Гърция представи до полунощ на европейските си партньори нова програма за реформи, за да ги убеди да отворят отново кранчето на финансовата помощ и да оставят страната в еврозоната. Ако програмата е удовлетворителна, европейските ръководители биха могли официално да обявят началото на преговори по този нов план в неделя на извънредна среща на върха на 28-те в Брюксел, тъй като последиците от гръцката криза се простират и извън еврозоната.

След това обаче остава още едно сериозно препятствие. В шест страни от еврозоната парламентите трябва да одобрят подобен спасителен план. В Германия Бундестагът дори трябва да даде специален мандат на федералния министър на финансите Волфганг Шойбле, за да може той официално да преговаря. А дори сред управляващото мнозинство има сериозна съпротива. Доверието към Ципрас и неговото правителство в Германия клони към нулата.

Освен това редица представители на правителството и на голямата коалиция интерпретират резултата от референдума в Гърция като генерален отказ от логиката на спасителните програми на еврозоната, който в замяна на помощта предвиждат строги реформи. Ето защо Меркел трябва да е доста убедителна, за да успее да договори подкрепата в Берлин.

Другите два варианта прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
5
 
16
 
! Отговори
радио Ереван преди 8 години
Грък - куха глава и голяма уста, постоянно отворена от много лъгане и лапане.
45
11
 
10
 
! Отговори
до 66 преди 8 години
Накрая ще празнуват в таверните.-Накрая германските туристи ще празнуват в гръцките таверни, докато гърците слугуват на клиентите и подсмърчат като гледат изобилието на масите, а техните черва куркат от глад.
44
9
 
12
 
! Отговори
Бънди преди 8 години
Накрая ще празнуват в таверните. А Боце ще каже, че са го потупали по рамото. После малко приказки за финансова стабилност и колани. Между другото, българите все така ще ми е м гръцките дупета. Живота е кръчма, да си налеем по една мастика. Ама за нас от евтината, защото сме финансово стабилни.
43
7
 
11
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 8 години
Лошото при нас е , че искайки да се изравним с другите ,се мъчим да ги принизим до нашето ниво !
42
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До КуРтитака е мъдурко,но и от нас ще вземат без да ни питат за да продължат гърците да си живеят живота.
41
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"спасителните програми на еврозоната": Звучи като 16 000 000 000 заемче и още съсипия
40
7
 
6
 
! Отговори
8 годишен преди 8 години
Д*ртия изпрати мама на командировка в Гърция. Не му стигали парите за ракия, да го ***.
39
2
 
26
 
! Отговори
from Holland преди 8 години
Без да ангажирам когото и да било да ми вярва или не ще споделя мнението на няколко мои холандски колеги.Попитах ги какво мислят за случващото се в Гърция и какво е тяхното мнение за нови спасителни програми( да се дадат още пари на гръцката държава)? Хората бяха единодушни, че гърците не заслужават да им се наливат още средства при положение , че досега за няколко години са взели над 300 милиарда евро и не са успели да стабилизират държавата си ! Поздрави от Холндия !
38
21
 
15
 
! Отговори
КуРти преди 8 години
Българските панелни мишоци, коментират и се подиграват на страна, която дори в момента е на светлинни години пред тях, тва само *** го може. Скъсаняци с безброй кредити за телевизор, хладилник и кво ли не, каращи на изпарения последните 10 дена всеки месец, преди заплата, обясняват как някой си имал заеми, а този някой си сравнен с тях е като кувейтски принц.
37
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ГъркофилПрочети коментарите в чуждоезични форуми като не ти харесват българските. Западно-европейците--е, данъкоплатците поне--не хранят никакви симпатии към гърците и масово коментират невероятната им наглост и хленчене.
36
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонименпомѝя съществително име, женски род (тип 47) редактиране...А ти какво образование си получил...
35
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не може да има сделка, защото никой няма интерес. Германия затъна с огромен дълг, който не може да си върне, а Гърция задлъжня и не иска повече да мизерства и да затъва още с нови дългове само да върне старите. Еврото няма бъдеще, защото колкото по-дълго остане живо, толкова повече пакост ще направи.
34
2
 
22
 
! Отговори
каква ти злоба преди 8 години
Не приемам гръцката позиция и логика. Не разбирам, когато някой харчи над възможностите си. Имам познат, безкрайно готин човек.Купи си скъп лаптоп,кола с кредитче, плазма на изплащане, смартфон взе на щерка си.С доход към 600лв заглоби яко. Накрая взе голям кредит от банка,погаси малките,но вместо да кротне пак почна да купува джаджи на лизинг - изгодно било и безлихвено. Затънал е в кредити, постоянно реве и иска пари на заем.Говориш му да намали темпото, той вика прав си и пак същото. Та така.
33
5
 
23
 
! Отговори
Austin Powers преди 8 години
След силния германски шамар, Ципрас е склонен да подпише всякаква сделка която да ги остави в Еврозоната. Референдума беше театро за повдигане на духа без никакви реални последствия.
32
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По-добра идея е Меркел и Юнкер да направят референдум в Германия дали искат да дават нов заем на Гърция, защото вече загубиха 400 милиарда евро. Ако немците са съгласни, тогава да им дават още 1 трилион евро щом искат.
31
14
 
9
 
! Отговори
Гъркофил преди 8 години
Нямам възможност и желание да прочета коментарите, написани тук от вас, но цялата тази помия, която изсипвате върху гърците, не ви прави чест! Няма да ви нарека "братя българи". То голяма злоба, голямо злорадство...Винаги са били по-добре от нас и винаги ще бъдат, приемето го. Не спирайте да величаете "стабилността" на "управлението" на ББ - "многото по-бедни, но послушни северни съседи" /поредната гавра от ЕС/ и не се чудете как според гърците "сърбите са народ, достоен за възхищение", не и ние
30
6
 
7
 
! Отговори
Ясен преди 8 години
Одисейчо къде си пиле /знам че си на линия /, дърпаш ли още от дъртия *** на дедо Шорош, правиш ли му постъпателлни възвратни движения...???
29
11
 
0
 
! Отговори
Mustafa преди 8 години
Garcite sa dobre.Vizte si golija zadnik bulgari.Cirka shte svarshi skoro i pak bedeli zaplati, pesij,13,14 zaplata,kakto sa mu sviknali.Loshoto e ,che pak na garva na evropiskite grazdani,no ,taka da e dokarash.Razbirat mu na hitrosti.A Ganjo pak shte *** supata.
28
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нови заеми за Гърция само отлагат разпада и фалита на ЕС. По-добре е ЕС да се разпадне сега, защото след време ще стане страшно с натрупаните необезпечени заеми.
27
4
 
15
 
! Отговори
Охлю Бохлю преди 8 години
Гърчолякис гризнакис дървакис !