Защо източноевропейците са гневни на Гърция

Те вече преодоляха своите кризи с драстични икономии
Обновена: 10 юли 2015 06:43 | 9 юли 2015 21:08, Елка Василева
178
Защо източноевропейците са гневни на Гърция
Снимка: БТА

От всички страни в Европа източноевропейските са най-строги към Гърция. Балтийците, словаците и словенците преодоляха своите кризи с драстични икономии. Сега те не искат повече да плащат за една по-богата страна, пише Ян Пул в сп. "Шпигел".

Когато става въпрос за Гърция, Далия Грибаускайте изглежда раздразнена от доста време. Тя е президент на Литва, а до 2009 г. беше европейски комисар за финансите и бюджета. Най-накрая тя намери в Брюксел съвсем ясни думи, след като Алексис Ципрас профуча край нея с усмивка на победител. Тя остро заяви по микрофона: "Беше ни обещано днес да получим нови предложения. Но за Гърция "днес" все означава "маняна". В Европа обаче тя не може все да казва "маняна".

Още по темата

Едва ли някъде в еврозоната критиките срещу правителството на СИРИЗА и неговото поведение в преговорите са толкова сурови, колкото в източноевропейските страни членки на еврозоната Литва, Латвия, Естония, Словакия и Словения. През последния четвърт век те извършиха цели два пъти болезнени реформени процеси и днес се гордеят с постигнатото.

Още преди 25 години, когато бяха част от съветската половина на света, те споделиха тази съдба с всички, които принадлежаха към този блок: една колкото неефективна, толкова бюрократична и репресивна държава, непечеливша, тромава икономика, бедност, изолация.

Те се освободиха от това. Премахнаха агресивната държава, опростиха данъчната система и приватизираха предприятия. Това струваше работните места на стотици хиляди хора.

Но в началото на новото хилядолетие те пожънаха плодовете на тези усилия: Естония например се разви като средище на информационните технологии, Латвия и Литва станаха центрове на търговията между Русия и Скандинавия. Стабилният растеж на Словакия се основава на инвестиции в автомобилната промишленост - "Киа" и "Фолксваген" оценяват висококвалифицираната работна ръка и ниското заплащане. Словения още от времето на Югославия беше продуктивен център.

После обаче дойде икономическата криза от 2008 г., растежът само за няколко месеца премина в спад. В Естония например растежът преди това беше над двайсет процента, а през 2009 г. се сви до 14 процента.

И източноевропейците не се пестяха. "Предстои ни година, през която всеки ще бъде засегнат от икономическата криза", заяви тогава президентът на Латвия Валдис Затлерс. Там, както и в други страни, правителствата наложиха на своите народи намаляване на заплатите с до 40 процента плюс съкращения на работни места и орязване на разходите в социалната система.

Словакия отслаби защитата на заетостта, Словения осъществи важни банкови реформи. И никой не протестираше. "Още не сме свикнали толкова с благоденствието", обясни веднъж търпеливостта на източноевропейците шефът на полската национална банка Марек Белка. Освен това преди няколко години те установиха от личен опит, че могат да преодолеят кризата с реформи, които си заслужават страданието.

Днес бюджетът на балтийците е един от най-здравите в ЕС, дългът на Естония е едва десет процента от нейния брутен вътрешен продукт. Безработицата намалява, икономиката расте.

Като членове на еврозоната източноевропейците дават своя принос за спасителния фонд Европейски стабилизационен механизъм и сега те трябва да отделят пари за спасяването на страна, в която средната заплата е почти двойно по-висока от тази в Латвия.

Тази перспектива се посреща с недоволство. "Четири месеца се опитвахме да уважаваме предизборните обещания на СИРИЗА", каза словашкият финансов министър Петер Кажимир. "Когато някой обещава да сваля звезди и не може да изпълни това, не трябва да обвинява когото и да било другиго", заяви той.

Словашкият премиер Роберт Фицо отдавна се оплаква. Той просто не може да обясни на своите сънародници защо трябва да плащат за пенсионерите в Гърция, след като пенсиите в Карпатите са наполовина по-ниски. При началото на преговорите тази седмица в Брюксел финансовият министър Кажимир каза, че евентуално орязване на дълга е "червена линия" за Братислава.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
0
 
0
 
! Отговори
Лара преди 8 години
До SharkБраво за коментара ти.Не мога да се начудя как някои хора могат да им се радват на гърците и да им викат "браво".Ако от тях вземат пари назаем и после забравят да им ги върнат,дали пак така ще се радват,а? Да не говорим,че тези пари ще ги плащаме всички ние,че и децата ни,само защото гърците били свикнали на висок стандарт.Това е такава наглост и безочие,че просто вече нямам думи.От ден на ден все повече негативно отношение трупам към милите ни съседи.
107
1
 
2
 
! Отговори
seira преди 8 години
ЗА СВЕДЕНИЕ:ИЗТОЧНОЕВРОПЕЙЦИТЕ "ШАПКА СВАЛЯТ" НА ГЪРЦИЯ!!!ТОВА, КОЕТО СТАВА В ЮЖНАТА НИ СЪСЕДКА НЕУМОЛИМО СЕ ЗАДАВА НЕ САМО В ЦЯЛА ЕВРОПА, НО ДОРИ И В САЩ!!!
106
2
 
15
 
! Отговори
българин преди 8 години
До Nox 156:Не се пени, гърците не са за жалене. Вярно е, че тяхната олигархия, също като нашата, изпапа голяма част от заемите, които взеха, но и обикновените гърци се хранеха и хранят нелошо. Факт е също, че до днес не съм виждал грък да работи на полето, виждал съм ги да си поливат с маркуч градината с цветя с питейна вода. При социализЪма у нас така поливаха доматето, днес излиза солено. А за малката пенсия на баща ти са виновни нашите си комунисти, които изхарчиха пенсионните фондове.
105
1
 
6
 
! Отговори
българин преди 8 години
Що така, тия източноевропейци да вземат да се гневят на Гърция. Щот'са от северните и западните източноевропейци - калпави, демек, не кат'нас, отворени. Я, ние как си хвалим гърците и си плюем ЕС и САЩ, дето излъгали тия наивни гърци зорлем да вземат и изплюскат 150 милиарда евро заеми и после им хакнали още толкова лихви, че и оръжие насила им продали, вместо да ги оставят да влязат в светлото бъдеще - Евразийския съюз на ***. Калпави са бе. Горките героични гърци се мъчат с 60 Евро на ден!
104
2
 
1
 
! Отговори
Пачанга преди 8 години
Не давам мение, давам ободостъпна информация. И да, сбъркал съм домата милиАрд. Не съм свикнал да я пиша, поне не на български език. Привикнал съм с billion, защото често чета и пиша на английски.Това по никакъв начин не променя фактите, които съм споменал.А ти па, гарван на друг гарван как е тръгнал око да вади? Като спреш да пишеш всичко с главна буква може да ми се обадиш на 088отитинесеремвусте
103
6
 
4
 
! Отговори
Nox преди 8 години
Отделно, тъпата Меркел от 2012та не може да си вземе златотоот американците, па тръгнала на гързците око да вади.Та вместо да драскате тука глупости, фанете потърсете на тоя скапан интернет, на който знаете само пощата, facebookчето и днес бг да си отворите и намерете информация за прецедента с Исландия и как те излезнаха от кризата, също и за златото на Меркел дето ще си го получи на куково лято.Американците дължат четирильони, те на гърция се зъбят за дълг, от който поне 85% за фиктивни.
102
9
 
7
 
! Отговори
Nox преди 8 години
Тоя новият заем от 16 милярда, който изтеглиха нашите *** -- къде е?Защо не го виждаме? Да не се вдигнаха пенсиите случайно?Баща ми с има, мяма 200 лева пенсия, от догодина му я свалят на 100-120.А сега ми обяснете къде отиват 320 милярда? Изяждат ги и ги изпиват гърците ли? Ми и така да е, нали пак си се въртят в тяхната си икономика?А истината е, че въобще не са достигнали до там, колкото ио 16те достигнаха до нас.Пък вие си мислете, че "гърците са мързеливи и само знаят да взимат"..
101
8
 
14
 
! Отговори
Nox преди 8 години
Само *** са гневни на Гърция. Същото изпълнение като с Исландия!Какво направи Исладния, когато се опитаха да ги измамят? Направиха ревизия, установиха, че 93% от дълга им е фиктивен, патиха си 7те процента и вкараха измамниците в затвора.Същото трябва да направят и гърците, ако имат капацитета да го направят.Нямата си и представа за какви измами става дума. Всичко е за консолидиране на власт и въвеждане на модерна форма на робство. Колко КТБта трябва да ви се спретнат за да се научите?
100
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
САМО ЦИТИРАМ "Премахнаха агресивната държава, опростиха данъчната система и приватизираха предприятия.Това струваше работните места на стотици хиляди хора.Киа" и "Фолксваген" оценяват висококвалифицираната работна ръка и ниското заплащане.Там, както и в други страни, правителствата наложиха на своите народи намаляване на заплатите с до 40 процента плюс съкращения на работни места и орязване на разходите в социалната система." ЗАДАЙТЕ СИ ВЪПРОСА КОЙ ПЕЧЕЛИ ОТ ТОВА. ОБИКНОВНИТЕ ХОРА ИЛИ УПРАВЛЯВАЩ
99
1
 
11
 
! Отговори
Аз преди 8 години
До SharkВ подкрепа на думите ти ще кажа една руска поговорка: "Когато вземаш заем, харчиш чужди пари - а когато трябва да ги връщаш, даваш свои."
98
7
 
4
 
! Отговори
kki преди 8 години
До 148, абсолютно е така и затова трябва Гърция да повлече крак и да се противопоставим на това икономическо робство, лихвите са непосилни,това трябва да се прекрати в световен план,никой не казва,че не трябва да се връщат дългове,но защо с такива лихви!!!
97
4
 
22
 
! Отговори
Shark преди 8 години
До 153. Какво "евала" на гърците бе, ама вие нормални ли сте? Хората в прав текст ви казват, че ако Гърция не си плати дълга ще го плащаме всички ние, всички страни от ЕС. Ти съгласен ли си аз да взема едни пари, а ти да ги връщаш, а?? Значи нагло било кредитора да си търси вземанията, а когато гърците взеха тези пари не беше нагло тогава. Престанете да им се възхищавате на гърците, разберете, че искат да си прехвърлят задълженията върху нас, а вие им ръкопляскате.
96
2
 
7
 
! Отговори
Аз преди 8 години
Дааа, трудно се преглъща, че си по-*** от някого и са те изработили - ще свикнат като нас
95
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Там, както и в други страни, правителствата наложиха на своите народи намаляване на заплатите с до 40 процента плюс съкращения на работни места и орязване на разходите в социалната система."***, стига моля ви се с тези статии, които прехвалват политиките, от които народът страда... Евала на гърците! Изнагляхте да ни обяснявате колко е хубаво да си беден и да пълниш джобовете на някакви богати ко....лета.
94
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо лапнишараните от Източна Европа мразят много по-хитрите визонтийци? Амчи как да не сенервиш, на Гърция опрощават 300 млрд. дълг, а на източноенропейските магарета им товарят самара с каквото могат - скъп и прескъп ток, старо въоръжение от половин век, санкции до посиняване, кирливи бежанци от цял свят/да се радваме ,че няма полети до Марс, иначе и от там щяха да ни залеят с зелени просячета/, гей-паради и прочие преценни ценности.
93
7
 
31
 
! Отговори
ще сърбат попарата преди 8 години
"Новите" източни европейци тепърва ще сърбат попарата на брюкселската хунта. Тепърва ще усетят върху гърба си европейската "солидарност". Богатите ще стават още по-богати, а бедните ще стават още по-бедни!
92
11
 
8
 
! Отговори
тука има, тука нема преди 8 години
Източ(е)ните европейци нямат собствена воля. Те изпълняват само наложената им от Сащ воля на американските концерни. От там получават и заповеди, към кого да са гневни, и към кого не.
91
5
 
25
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 8 години
Ние, РБ, нали сме източноевропейци? нито Росен, нито Бойко се гневи на комшиите! Как да се сърдиш на тези, които са те научили как да крадеш?
90
6
 
23
 
! Отговори
Румен преди 8 години
Богатите страни в ЕС, севера стават още по богати, бедните , още по бедни юга, нима не го виждате ? За малките са икономии, стягане на колана и "рИформи".Двойни стандарти във всичко и лицемерниче, когато се изравни жизнения стандарт на всички в кошарата наречена ЕС, тогава и аз ще им повярвам че това е за благото на всички вътре / ако някога стане/ !!!
89
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Членска карта 7---100% си прав!!!!