След изолацията от САЩ – Русия гледа към Китай

Руската преса коментира срещата на върха на БРИКС
10 юли 2015 11:22,
56
След изолацията от САЩ – Русия гледа към Китай
Снимка: Reuters

Състоялата се в Уфа среща на върха на БРИКС и на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) е сред основните теми в руската преса днес. Повечето вестници информират подробно за обсъжданите теми и приетите документи, но коментарите са малко.

Изключение прави "Независимая газета", като се спира на личната среща на президентите на Русия и Китай Владимир Путин и Си Цзинпин в кулоарите на форума. Двамата обсъдили проблема за евразийската икономическа интеграция и стигнали до извода,че най-удобен форум за реализацията на този проект ще стане ШОС.

Още по темата

Наблюдателите в Пекин нарекоха това решение стратегическо, пише вестникът. Но то поставя Москва пред избор: съгласявайки се на проект, роден в Пекин, тя рискува да загуби влиянието си над азиатските членове на ОНД.

Лидерите на двете държави говориха за това как да се установят по-тесни връзки между Икономическия пояс на Пътя на коприната и създавания сега от Путин Евразийски икономически съюз (ЕАИС), казал по този повод високопоставеният китайски дипломат Гуй Цуню, цитиран от вестника.

Официално лице трябва да говори с обтекаеми фрази. Всъщност става дума за формиране на общо икономическо пространство между Китай и Русия. Идеята е амбициозна. Но тя отговаря на потребностите на двете страни в този момент. Макар вниманието на световните медии да е приковано преди всичко върху срещата на върха на БРИКС ("петорката" Китай, Русия, Индия, Бразилия и ЮАР), провеждаща се паралелно в Уфа, то за Кремъл, когото САЩ се опитват да изолират, групировката ШОС придобива все по-голямо значение.

Обръщането на Изток, укрепването на партньорството с Китай може да стане доста ефикасен отговор на усилията на американците, пише авторът на "Независимая газета". Цитира се и мнението на сътрудника на руския фонд "Карнеги" Александър Габуев, че при днешните обстоятелства в света "ШОС е ключов инструмент в ръцете на Москва за укрепване на нейните международни позиции".

В Пекин разглеждат свързването на (китайския проект) Пътя на коприната и (руския) ЕАИС както от военностратегическа гледна точка, така и от гледна точка на завоюването на пазарите в бившите съветски републики за Китай. Както отбелязва китайският вестник "Глобал таймс", издаван от комунистическата партия, в случай, че САЩ се опитат да блокират доставките на петрол и суровини в Китай по море, Пътят на коприната през Централна Азия и Русия все пак ще остане отворен. Това е жизнено важно.

"Независимая газета" посочва и още един, даже по-съществен за КНР, икономически аспект. Проектът "Един пояс - един път" носи, по същество, глобален характер. Той обхваща 60 процента от населението на света, което произвежда 29 на сто от световния брутен продукт. Това е план за обединяване на пътищата, търговията, свободния валутен обмен, контактите между хората, включващ Евразия, Тихия, Индийския и Атлантическия океан.

Сухопътният маршрут през Централна Азия, Русия, Беларус към Полша е само едно от неговите разклонения. И Китай без колебание използва своите възможности, за да се утвърди на пространството на бившия СССР. А Русия не може да се противопостави с нищо съществено на мощта на своя партньор.

Вестникът цитира руския икономически експерт Светлана Глинкина, която отбелязва, че Русия зависи 4,5 пъти повече от Китай, отколкото Китай от Русия заради своята недиверсифицирана икономика и много по-малките си финансови ресурси. Така, добавя тя, "Русия ще се окаже неконкурентоспособна в този пояс, макар че Пекин съвсем не желае да ни причини вреда".

Затова Москва се отнася подозрително към инициативата на Пекин. Китай постепенно замени Русия като главен доставчик на стоки и инвестиции в Централна Азия, констатира британският "Файненшъл таймс". А "Независимая газета" цитира руски чиновник, който признал, че "интересите на Русия и Китай не винаги съвпадат". Но Москва не може да си позволи да остане встрани от китайския проект.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
tic tac toe преди 8 години
Стига сте опявали за ''малките''финансови възможности на Русия!Това е най богатата държава в света!Всичко друго са спекулации! Русия е най богатата държава в света и не ми обяснявайте за жизнен стандарт!Става въпрос за богатство от ресурси (там ги има всички възможни)без които съвременния свят отива на кино!Друг въпрос е че се краде ужасно много!Но преди 2000 година от Русия беше осъществено най голямото крадене ВЪОБЩЕ В ИСТОРИЯТА НА СВЕТА!Сега при Путин краденето се намали и това ядоса USA..
28
0
 
7
 
! Отговори
НФБ преди 8 години
До АнонименУспех на БРИКС и новия модел..Хубаво е да има алтернативни модели
27
1
 
3
 
! Отговори
НФБ преди 8 години
До Григорий РаспутинОтказ от долара и никакви инвестиции в сащ...Бойкот на американските кока кола и мак донал. .Водят до стерилитет и импотентност
26
1
 
9
 
! Отговори
НФБ преди 8 години
Сащ пак се опитва да разделя и да владее..Китай е партньор и то коректен. .По добре Китай отколкото сащ ..Сащ искат главата и на Русия и на Китай. .Идва нова епоха..Идва много полюсен модел...Свършва ерата на долара. ..Това са фактите и реалността. .
25
2
 
4
 
! Отговори
До Блядко преди 8 години
Сам ли си измисли ника? Поздравления, удачен е! Отговори ми, умничето на мама, защо голямата част от двигателите на BMW се правят в Австрия, в "Steyr"? Или защо бусовете на Citroen, Renault и IVECO се правят в ЕДИН завод близо до Милано? Франсетата не могат ли да си ги произведат сами? Нещо да си чувал за икономическа целесъобразност? Защо ли Су-35 и Т-50 се правят от 100% РУСКИ материали, а за Typhoon-a са се обединили UK, Германия, Италия и Испания? Мразя дрънченето на кухи ***! Излишен шум
24
8
 
3
 
! Отговори
55 преди 8 години
заглавието е грешно, след изолацията на РФ от Запада, сега Китай гледа какво да отхапе от РФ
23
3
 
14
 
! Отговори
до Блядко преди 8 години
Друго си е западната техника с надпис "Made in China" по частите.
22
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До тттттттт....Излиза че си прав за смяната на ценносната система в Европа--виж новината от днес .....В Германия няколко души разтреляни със автомат...........Това имаше ли го навремето??? Сега направиха хората луди с тези нови извратени ценности....И обществото тотално изперква вече....
21
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Долари като хартийкиПреди да се разпадне САЩ ще се разпадне Руската федерация.
20
14
 
3
 
! Отговори
Блядко преди 8 години
До До Григорий РаспутинТъй ли?Викаш китайците копират от руснаците а?А защо великите руски инженери не направят примерно един свесен камион ами оборудват китайски шасита с немски двигатели ?
19
3
 
2
 
! Отговори
Соросоид преди 8 години
Не вижам нищо лошо в това, по-скоро е стимул за САЩ и Европа да търсят начини да подобряват икономиките си. И докато САЩ като че ли де движат в правилната посока, то Европа все още е полу-заспала.
18
3
 
5
 
! Отговори
до Распутин преди 8 години
"Светът е загубил в твое лице блестящ анализатор. Не е късно да се цаниш да пишеш коментари в "Комсомольская правда" или "Независимая газета".Но за сметка на това спечели поредния неадекватен *** в твое лице. Друго си е да тролиш в "авторитетна" медия като днес бегето.
17
2
 
14
 
! Отговори
тттттттттттт преди 8 години
САЩ и Европа сами си слагат главата в торбата-с подменянето на нормалните човешки ценности и с алчната и лицемерна политика която водят,те са пътници.Путин само ще им помогне малко-като разруши еднополюсният модел-създаден и владян от САЩ.Защото САЩ без влиянието си по целият свят са загинали....Просто с тази тяхна виртуална икономика и кух долар са за никъде....Досега ги спасяваше икономическите балони и влиянието им--сега това свършва.....................................
16
3
 
20
 
! Отговори
fripp преди 8 години
Хората работят в Русия. Например вчера са спечелили търга за ремонт на 222 вагона на метрото в Будапеща за 220 млн. евро. Онзи ден сключиха 10г. договор с Ролс Ройс за доставка на титан. Миналия месец осъществиха най-голямата търговска сделка в космическия отрасъл - пуск на 21 ракети Съюз в интерес на Еърбъс Дефенс, като им продават и 900 плазмени двигателя за спътниците на OneWeb. Не ми са виждат много изолирани.
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До kokospaнали точно това обявиха в БРИКС--отказ от долара....
14
5
 
13
 
! Отговори
До Григорий Распутин преди 8 години
Гришка, спри и водката! Много ти е мотана главата. Руснаците работят! Ако погледаш сутрин какви хора излизат от метрото в Москва, готови за работа, съсредоточени и какви ги изкарва метрото вечер - уморени, но спокойни! Не си бил там, не ги познаваш! А интелектуаният им потенциал е такъв, че умните китайци само гледат какво руско да купят, да прекопират, да откраднат! Те и японците бяха и още са така! Русия някога може да има кондоминиум на някои нейни територии с Китай. Няма лошо, няма страшно!
13
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво ще дири Китай в Русия с риск да загубят огромните си пазари на запад? 140 пияни неплатежоспособни руснака не могат да се равняват на огромния американски и европейски пазар. Китай балансира между всички, за да осигури пазари, а русняка вярва, че китайците ще застанат зад тях в случай на конфликт и пълно ембарго.
12
11
 
10
 
! Отговори
kokospa преди 8 години
Другари,Китай отдавна търси отдушник на огромното си производство,Индия много бавно но методично върви по неговия път.Русия като икономическа сила е много далече от Китай и просто ще бъде залята ако допусне свободен пазар!Просто няма какво да предложи освен военна техника и горива,Дисбалансът би бил огромен-казано е и в статията.Дане забравяме че все пак търговията в света се извършва в/пресмята в долари.Китай все пак не би се сритал с Запада -трябват му технологий.
11
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В края на краищата 10-12 големи и малки държави се считат държатели на този 16-18 трл американски така наречен дълг,те пък какво са дали за да бъде отпечатен,значи нещо заложили-твърдо едва ли въздух,а защо не,поне за сега по го има,докат другите твърдите дълго трябва да причисляват няма ги,течностите и газовете се испаряват,сметки изискват не е за всички глави,макар че дълг бързо се пречислява на глава,така защо тия стоят отстрана и гледат,явно ония не се справят танцуват,запретват ръце,имат %.
10
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Григорчо, спри наркотиците, ако всеки можеше да си взима руска територия когато му скимне, Русия нямаше да стане най-голямата територия в света. Никоя от двете държави не може да рискува да изгуби подкрепата на съседната. В момента имат уникалния шанс да засилят позициите си на световно ниво, но това ще стане само ако са заедно и последното нещо, което биха направили е да си раздават удари под кръста.