Гърция си плати по "самурайските облигации"

Целта беше да не се изгуби напълно доверието на пазарите
14 юли 2015 08:58, Елка Василева
10
Гърция си плати по "самурайските облигации"
Снимка: архив, Reuters

Гърция днес плати дълговете си по така наречените самурайски облигации, пуснати преди 20 години и номинирани в японски йени. Това е символичен жест, чиято цел е да не се изгуби напълно доверието на пазарите, информира АФП.

Още по темата

"Потвърдено е получаването на сумата от 20 милиарда йени (148 милиона евро) тази сутрин", уточни пред АФП говорител на японската мегабанка Mizuho Financial Group, която управлява тази емисия.

Тези дългови книжа бяха пуснати от гръцката държава точно преди 20 години в японска валута и продадени на частни инвеститори.

Те представляват пренебрежимо малка сума в сравнение с общия обем на гръцкия дълг (близо 312 милиарда евро или 177 на сто от брутния вътрешен продукт на страната), но изплащането им бе от ключово значение.

"Ако Гърция не бе успяла да плати задълженията си към частните инвеститори, то на нея щяха да й окачат табелата "във фалит", а това би я лишило от достъп до пазарите, за да се финансира, коментира японски анализатор, цитиран от АФП.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
7
 
9
 
! Отговори
ти не се безпокой преди 8 години
Определено гърчулята ще лапнат мазната опашка. Умиране има - отърване няма.
2
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
През 1953 година Германия е потънала в дългове - досущ като днешна Гърция. Но успява да договори опрощаване на половината от задълженията си.Претенции към Федералната република имат 70 държави. Икономиите и мъчителното изплащане на задълженията обаче не са опция.Договарят се Германия да обслужва дълговете със спечелени от външна търговия пари, а не с рестрикции.Така кредиторите и са били заинтересувани да купуват повече Германски стоки. Половината от дълга е бил опростен.
1
4
 
13
 
! Отговори
Елемаг преди 8 години
Взимаш 300 милиарда и до тука връщаш 150 милиона ойро.Че то оферта бе?Ние що не го приложим?