Новият гръцки кабинет: Банките отварят в понеделник

Ципрас пък се подготвя за нови битки – в парламента и с кредиторите
Обновена: 18 юли 2015 18:48 | 18 юли 2015 18:42,
45
Новият гръцки кабинет: Банките отварят в понеделник
Снимка БТА

Гръцкото превителство нареди на банките да отворят в понеделник – три седмици след като бяха затворени. Причината беше да се предпази системата от колапс на фона на масовото теглене на пари от банките, пише Ройтерс.

От понеделеник (20 юли) лимитът за теглене остава 420 евро седмично, но отпадат ограниченията за теглене до 60 евро на ден. Остават в сила и някои от ограниченията за трансфери в чужбина, за да бъде предотвратено изтичането на капитали.

Ще заработят обаче пост терминалите в магазините и ресторантите и гърците отново ще могат да плащат за покупките си чрез тях. Позволени ще бъдат трансакциите между банките в страната.

Мярката е дългоочаквана на фона на получената подкрепа от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ) за гръцките банки (по програмата ELA) и мостовото финансиране от ЕС.

В същото време и премиерът Алексис Ципрас се готви за нов кръг от преговори за третата спасителна програма през следващата седмица, допълва още агенцията. Според новоизбрания министър на труда Георгиус Катругалос по текстовете има много моменти, които могат да бъдат договаряни.

„Целта ни е да преговаряме здраво по условията на споразумението, а не просто да го приемем”, коментира той.

Нареждането за отварянето на банките дойде само часове, след като новите министри в кабинета на Ципрас положиха клетва в президентския дворец. В петък премиерът съобщи за ключови промени в правителството и отстрани дисидентите от своята партия.

Постът си обаче запази министърът на отбраната Панос Каменос, който е лидер на „Независимите гърци” (ANEL), което подсказва, че на този етап управляващата коалиция се запазва.

Каменос беше против споразумението, което предвижда орязването на разходите за отбрана. В крайна сметка обаче гласува „за” и така запази поста си.

Интересно обаче е и какво ще предприеме Алексис Ципрас с общо 39-те депутати от СИРИЗА, които гласуваха срещу първия пакет от мерки, изготвени по искане на лидерите на еврозоната. 32-ма, сред които бившият вече енергиен министър Панайотис Лафазанис и Янис Варуфакис, бяха откровено против пакета. Шестима се въздържаха, а един депутат от СИРИЗА, отсъства от заседанието.

Той беше всъщност и единственият депутат, който не присъства в пленарната зала.

Още за гръцката криза четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стига с тези банки,започвайте реформи
24
1
 
4
 
! Отговори
rave преди 8 години
HAIDE PALETE KOLITE I BEGOM V TAQ BEDNA GURCIQ....
23
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много хора си бяха изтеглили предварително парите от банките. И много бизнеси през това време си работеха, поради простата причина, че си извършваха плащанията чрез телеграфен пощенски запис до 6000 евро, като съответно получателя си получаваше парите до половин час...Проблеми имаха само големите фирми, които се занимават с внос и износ...
22
4
 
7
 
! Отговори
WASILISQNISGERMANI преди 8 години
ALEKSIS PRIBRA PARITE...WREME E ZA ***...
21
5
 
8
 
! Отговори
Смайл преди 8 години
Ще отворят, ама за колко време!?!
20
13
 
9
 
! Отговори
Евротлантик преди 8 години
Ето за това ги уважавам нашите по-старши партьори от Брюксел - принудиха Гърците, цял един народ да капитулира. С OXI ще плашат, ще гласуват "не", ама накрая клекнаха унизени. Така трябва да действат нашите комисари от Брюксел. Гърците на колене и Гърция сега трябва да стане като България финансов отличник на ЕС.
19
10
 
6
 
! Отговори
до 21 преди 8 години
И аз прочета ли "***" и "кравари", директно хакам минуса...
18
7
 
19
 
! Отговори
алекс2 преди 8 години
Гърците имат манталитет на комунисти , а искат да живеят в капитализъм ! Това е големият им проблем !
17
1
 
22
 
! Отговори
тик так преди 8 години
Като се пазаряха в Ялта , за да запази Гърция , Чърчил предаде на руснаците всички останали Балкански държави. Така че от самото си начало този цирк беше предрешен.
16
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво на Ципрас. Тупа ЕС като брашнян чувал. А бедните и наивни българи ще стават гаранти по заеми, значи при банкрут ще отговарят и ще плащат солидарно.
15
4
 
9
 
! Отговори
тик так преди 8 години
Ах какви смели коментари се писаха тук преди месец , че Гърция щяла да излезе от ЕС...че Европа е била по важна..... Е и ? Държави като България и Румъния са в ЕС бе хора а за какво излизане на гърците се хващате. Ако се налага и последния цент ще отиде за Атина. Но театъра беше супер инсцениран.
14
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** се опитват да ни убедят..............щом прочета думата "***" ... спирам да чета по-нататък и директно слагам минус.Наясно съм, че поста е написан от възрастен комунист.
13
3
 
14
 
! Отговори
да да ама не преди 8 години
в гърция товариш е добре, живее се на чужд гръб ,както вашият патрон -Императора.След 3 г пак ще плачат че кредиторите ги ограбват .ГОРКИТЕ ЖИВИ ДА ГИ ОПЛАЧЕШ
12
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега да ги видим гърците, да се научат като нас да работят пряко сили по 10-12 часа за 500 лева, а не да пият узо и да играят сиртаки по цял ден. Иначе лошо им се пише, ще има бой по канчето от Брюксел. Да станат и те като нас послушни и финансови отличници на Европа.
11
6
 
9
 
! Отговори
Браво! преди 8 години
До Анонимен 1Трябва и баба си да пратиш слугиня в Гърция, да видят всички не само колко достоен/достойна син/дъщеря си, но и какво мило внуче.
10
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Глей ся, имаше банкова ваканция, а не пощенска. Гърците въведоха терминали за плащане с пощенски записи, та посТ терминали. А вие хем сте неуки, хем ограничавате свободата на словото драскаческо. Же су Днес! Иво как ви плаща въобще заплати???
9
1
 
9
 
! Отговори
Айдее преди 8 години
Айде Гърци изтеглете си сега всички средства :))) Ще бъде весело.... :)
8
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ще отворят ми, с продадени пристанища, с продадени летища, с продадени електроцентрали, с продадени пътни мрежи, евала циврас, уби малякудите за 300 века
7
5
 
12
 
! Отговори
madamkrasi преди 8 години
Ще заработят обаче пост терминалите в магазините и ресторантите и гърците отново ще могат да плащат за покупките си чрез тях. Позволени ще бъдат трансакциите между банките в страната.--------------------------------------------------------------------------------------------Мале мила за пръв път чувам , че щели да заработят!!!Че те не са спирали да работят!!!Що за лъжи???Сякаш до сега не плащахме с карти???
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Искам и аз по цял свят само на посТ терминали да плащам, там няма лимити!