Как върви процесът на "деолигархизация" в Украйна?

Няколко изключително богати мъже разполагат с огромна власт и влияние
Обновена: 22 юли 2015 22:24 | 22 юли 2015 22:24, Елка Василева
63
Как върви процесът на "деолигархизация" в Украйна?
Петро Порошенко. Снимка: архив, Reuters

Когато в Украйна бъде зададен въпросът как върви процесът на "деолигархизация", поддръжниците на правителството, западните дипломати и опозиционните дейци имат склонността да отговарят по един и същи начин: с искрен смях, пише Шон Уокър във в. "Гардиън",.

За разлика от Русия, където терминът "олигарх" е изгубил точното си значение, откакто Владимир Путин лиши преди повече от 10 години представителите на тази класа от реално политическо влияние, Украйна е олигархия в точния смисъл на думата, защото там няколко изключително богати мъже разполагат с огромна власт и влияние.

Революцията на Майдана от миналия февруари до голяма степен бе предизвикана от безсрамната корупция на Виктор Янукович и приближените му. Много протестиращи искаха да живеят в ново общество, което да не се управлява от олигархичната класа, която е толкова влиятелна в Украйна, откакто страната получи независимост.

Избраният преди година президент Петро Порошенко обеща нов стил на политика. Макар че е милиардер, изградил успешна шоколадова империя, Порошенко обеща открито и прозрачно управление. Парламентарните избори докараха на политическата сцена ново поколение млади идеалисти, които обещаха, че Украйна никога повече няма да бъде управлявана според интересите на шепа свръхбогати хора.

В своя статия, публикувана през април във в. "Гардиън", Порошенко каза, че е твърдо решен да се бори с олигарсите и да не допуска "неправомерно влияние на частни интереси върху държавата". Именно с тази цел, посочи той, е уволнил Игор Коломойски, влиятелния губернатор на Днепропетровска област в Централна Украйна.

Но самият Порошенко принадлежи към класата на олигарсите и според критиците си не е успял да наложи този нов вид политика.

"Има конфликт между плана за провеждане на истински реформи и използването на старите методи на административен натиск за постигане на тези цели", каза приближен на един от водещите бизнесмени, който пожела да не бъде назоваван заради деликатното си положение.

Виктория Войцицка, депутат и член на парламентарната комисия по енергетиката, заяви: "Преди година имаше толкова големи надежди за промяна и всичко това е малко тревожно. Има една класа, която бих нарекла "новоолигарси": те едва оцеляваха по времето на Янукович и сега иска да получат своя дял.

Тези, които процъфтяваха по времето на Янукович, сега са в затруднено положение. Кандидатурата на правителството за шеф на енергийния регулатор предизвика много съмнение и по ирония на съдбата най-доброто предложение дойде от "Опозиционния блок" - група депутати, за която се говори, че е свързана с Ринат Ахметов - най-богатия човек в Украйна и най-влиятелния бизнесмен по времето на Янукович.

Според мнозина Ахметов, който плати през 2011 г. 136 милиона лири стерлинги за апартамент в лондонския жилищен комплекс Уан Хайд парк, се е облагодетелствал от близките си връзки с Янукович, а след идването на власт на новото правителство бе подложен на натиск.

"Ахметов преди бе лъвът в джунглата", каза Войцицка. "Сега, когато разбира, че му се налага да оцелее в новата система, той призовава всички да напуснат джунглата и да създадат модерен, прозрачен пазар".

Според Войцицка международните инвеститори нямат желание да инвестират в Украйна, защото виждат, че там нивото на корупцията е подобно на това в Русия, но пазарът е по-малък и политическият риск е по-висок заради руското нашествие. По думите й самият факт, че от корупционни схеми се оплакват и депутати, и обществото, както и това, че схемите биват засичани, още преди да бъдат приложени, е напредък в сравнение с времето на Янукович.

Някои смятат, че на Украйна й е необходимо време да се промени, предвид огромните предизвикателства и войната в източната й част. През изминалата година бяха направени някои законодателни реформи, както и няколко назначения, около които се вдигна много шум. Например това на бившия грузински президент Михаил Саакашвили за губернатор на Одеска област, на когото бе възложена задачата да изкорени организираната корупция. Още една бивша грузинска държавна служителка, Ека Згуладзе, е заместник-министър на вътрешните работи. Тя тъкмо завърши реформирането на киевската полиция.

Мустафа Найем, бивш журналист, чийто пост във Facebook стана основният призив за протестите на Майдана, сега е депутат от Блока на Петро Порошенко. Той се изказва критично за западните политици и водещи бизнесмени, които казват, че няма да инвестират в Украйна, докато не бъдат направени широкомащабни реформи: "Казват, че няма да инвестират тук, защото сме били корумпирани. Тогава защо инвестират в Русия? Помагаха на Янукович, въпреки че всички им казваха, че е корумпиран диктатор".

"У нас вече няма системна корупция на държавно равнище", допълни той. Въпреки това Найем не вижда политическа воля за реформа и казва, че ще отнеме поне пет до седем години, да бъде създадена нова система.

Освен с натиск от Европа и от собствените си депутати Порошенко се сблъсква и с по-радикална опозиция от страна на много от доброволческите батальони, биещи се срещу руските и сепаратистките сили в източната част на страната. Някои от тези батальони са финансирани от олигарси, а други настояват за по-радикална политическа промяна. В началото на юли при стълкновения с гранати и огнестрелни оръжия в Западна Украйна между полицаи и бойци на националистическия "Десен сектор", загинаха най-малко двама души.

Някои казват, че като призовават към бърза деолигархизация, западните лидери просто не осъзнават колко дълбоко вкоренена е сегашната система.

"Порошенко казва това, което западните политици искат да чуят и по някаква причина те му вярват, но не разбират колко невъзможна е деолигархизацията в нашата система, колко дълбоко е вкоренено постсъветското наследство", каза Ирина Верешчук, бивша кметица на Рава Руска, град в Западна Украйна. "Олигарсите са като кръвта и органите на системата и все още нямаме какво да трансплантираме на тяхно място".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още по темата: украйнаолигархия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
7
 
5
 
! Отговори
ukrainec преди 8 години
До *** Мурзилов-------------------Путин или по точно ***-е главният олигарх на Русия с 200 милиарда евро откраднати от руския народ.Ликвидира няколко конкурента и им взе парите.Не се бори с олигасите-той самият е такъв.
34
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как върви? Ето го и на снимка и то от най-гнусните.
33
7
 
8
 
! Отговори
Чугун Мурзилов преди 8 години
За разлика от Русия, където терминът "олигарх" е изгубил точното си значение, откакто Владимир Путин лиши преди повече от 10 години представителите на тази класа от реално политическо влияние, Украйна е олигархия в точния смисъл на думата... Слава Украине!Има ли дежурни днес да отблъснат гнусната комунистическа атака на руската пропаганда в този платен путински вестник ?
32
4
 
9
 
! Отговори
Мурзил Чугунов преди 8 години
Когато в Украйна бъде зададен въпросът как върви процесът на "деолигархизация", поддръжниците на правителството, западните дипломати и опозиционните дейци... отговарят по един и същи начин: с искрен смях, пише ... в. "Гардиън",. Блаженство за очите ми :) Ало Днес, Стоп! Ще ви уволнят за невнимание какво пишете!
31
3
 
7
 
! Отговори
кажи Параш преди 8 години
Кога се появиха в Украйна намерените на територията на Луганското летище саждовски Стингери?
30
2
 
18
 
! Отговори
САЛАМА за Украйна! преди 8 години
Забравили са да споменат че Прасенго не продаде "Rochen" и не се отказа от банките си. А напротив печели нечувано от боенното положение в страната.Та за какво "ново общество, което да не се управлява от олигархичната класа" става дума???
29
2
 
17
 
! Отговори
И то ко стана??? преди 8 години
процесът на "деолигархизация" в Украйна? ХА ХА!Някой спомня ли си за какво скачаха на маймундана? - "без олигарсите във властта" "не корупцията"А акво се случи? - нема толкова олигарси във властта и просто нема такава корупция!Украинците така се надянаха на *** ценности, че немогат да викат щото им са излезли през устата!
28
1
 
9
 
! Отговори
незначителна новина преди 8 години
Знаковият олигарх Беня Коломойша е подал иск срещу Украйна в Лондонския съд и в Стокхолмския арбитраж.
27
1
 
16
 
! Отговори
Новината преди 8 години
Днес в Крим пристига на 2-дневно посещение френска парламентарна делегация. Очаква се в скоро време да я последва делегация на ЕП от "групата приятели" на Русия.
26
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добри новини за усраина, днес ЕС блокира издаването на визи за тази псевдо-колония...
25
1
 
25
 
! Отговори
НФБ преди 8 години
До АнонименИ сащ имат олигарси. .Едни и същи фамилии с много пари са сенатори..конгресмени. .президенти..Буш баща. .Буш син. .Сега пак буш брат е кандидат. .е това какво е..Мафията си има и банки и най важното държи централната печатница на зелена тоалетна хартия. .Сащ са световен лихвар ..
24
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От както "демократичният" Майдан взе властта в Киев,нивото на живот в Украйна е паднало 4 пъти-изводите си правете сами!!!!А тоя само популизъм ръси-наляво и надясно....Вече и врабчетата не му вярват..
23
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До българин...в Русия отдавна няма комунизъм бе...псевдо българина.Даже в парламента им има по-малко леви,отколкото в френският парламент.Съветите отдавна са в миналото-сега там е капитализъм и работят по капиталистически--така че,забрави тази партенка със съветите,ами си отвори очите за тоталният фашизъм и разруха която вилнее сега в Украйна-благодарение на САЩ,Е.С. и такива марионетки като Посиренко....
22
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен: "пълноценно в голямото европейско и атлантическо семейство." - където ще се пръснат от разкош, понеже човеколюбивите западни корпорации не ги е грижа въобще за печалбата и раздават парите с шепи :)
21
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не се става лесно човек, още повече след като си бил толкова дълго час от една човеконенавистна система каквато е руската държава.Да пожелаем търпение и повече късмет на украинците, за да могат и те да се включат по-скоро и пълноценно в голямото европейско и атлантическо семейство.Това е пътя, приятели, дерзайте!
20
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
38, то нашият като не пие, та да не ги ръси по-умни? То Русия ни нападна, то ще ни напада...
19
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тоя кога ще спре да пие и да говори глупости,то Русия ги нападна, то ще ги напада...абе...много му е водката и шоколада!!
18
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ХХаааххаха.....само за една година на президенският пост-Порошенко е станал 6 пъти по-богат.....Така че тези партенки ги разправяйте на някой друг.....
17
2
 
21
 
! Отговори
Поц брник преди 8 години
Бранник ,отдавно сме разбрали,че имаш проблем в мозъка. Ходи на психиатър.
16
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Същото като в БГ. Нищо различно.