Руснаците си искат държавна цензура в интернет

Едва 11% са против намесата на властите
138
Руснаците си искат държавна цензура в интернет
Снимка: Reuters, архив

Едва 11 на сто от хората в Русия са против всякаква правителствена цензура върху интернет. Половината население - 49 процента, подкрепя въвеждането на цензура в мрежата, обобщава "Росийская газета" данни от съвместен анализ на руския център ВЦИОМ и Центъра за изследване на глобалните комуникации в Аненбергското училище по комуникации към университета на щат Пенсилвания.

Според 40 на сто от анкетираните в Русия трябва да се цензурира само определено съдържание. 59 процента настояват руските власти да цензурират или блокират порносайтове, които залагат на хомосексуализма, а 46 на сто отправят призив да се контролират групите в социалните мрежи, съдържащи данни за антиправителствени протести, дава пример московският официоз.

Новинарските сайтове са най-значим източник на информация едва за 10 на сто от анкетираните в Русия. Шейсет процента поставят на първо място централната телевизия, 6 на сто - радиата, 5 на сто - вестниците, останалите - традиционните регионални медии. Основната маса интернет потребители в Русия нямат готовност да бранят свободата в руския сектор на мрежата, пише "Комерсант".

Само 9 процента от потребителите допускат възможността да се обявят офлайн в защита на свободата в мрежата. 40 на сто от тях биха го сторили при пълна забрана върху интернет в страната.

Сред запитаните 42 на сто вярват, че другите държави използват мрежата във вреда на Русия, а 81 не одобряват разпространението на призиви за протести срещу държавното ръководство, отбелязва вестникът.

"Представители на гражданското общество често смятат общественото мнение за фактор, възпиращ авторитарното поведение. Но както сочи анализът, всъщност може да е точно обратното", коментира Мънро Прайс, директор на Центъра за изследване на глобалните комуникации.

"Обществото може да не цени своите права в информационната сфера" - ако "има силни забранителни нагласи и в обществото, и в правителството, ще е трудно да се постигнат позитивни промени - особено да се внесат отвън", заявява социологът от САЩ.

"Изключването на интернет ще предизвика масови безредици и демонстрации в Русия. Защото повечето хора няма да има къде да си отприщват негативните емоции", предупреждава участник в онлайн допитване на "Комсомолская правда".

"Всичко забранено не бива да се появява и за това трябва да има наказания. Инак децата ви ще забравят думите Родина и Патриотизъм, или ще са като Кончита от Гейропата, или ще се втурнат в "Ислямска държава", или постоянно ще скачат като някои в Украйна", твърди обаче друг читател.

"В Русия да не би да са направили нормален интернет? Кога това?" - чуди се трети.

"Напред към миналото!", коментира още един участник данните на руските социолози.

"Както винаги, мнението на ВЦИОМ си остава мнение на ВЦИОМ - далечно от мнението на народа, но близко до очакванията на властта", изтъква следващият.

"Повечето - цели 73 на сто, смятат, че в мрежата не бива да се качва негативна информация за държавни служители. Аха-а, тогава всичко ми е ясно", заявява читател на "Комсомолская правда".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още по темата: Русияинтернет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
8
 
17
 
! Отговори
бг преди 8 години
Американците също си обичат американската държавно(ешкиназко)контролирана цензура.
3
13
 
21
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 8 години
Руският човек е цензуриран още от 1917г.От както Ленин е капсуловал пожизнено в главите им Сърп и Чук.
2
3
 
1
 
! Отговори
браво,1 преди 8 години
Ти сияйно се договеди,че това са нагласени проучвания!Все още има малко съмнение,но до края на седмицата ще се убедиш!Дерзай,и смело напред!Успех!
1
13
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руснаците или са *** или това са нагласени проучвания.