Спомен за атомната бомба - 70 г. по-късно и в Нагасаки

Жертвите на трагедията вече са над 165 000
9 авг 2015 08:22,
177
Спомен за атомната бомба - 70 г. по-късно и в Нагасаки
Снимка: Reuters

Три дни след Хирошима японският град Нагасаки си спомня днес за американската атомната бомбардировка, която преди 70 години отне живота на 74 000 души, предадоха световните агенции.

На 9 август 1945 г. в 11,02 ч. местно време ядрената експлозия унищожи 80 процента от сградите в града, сред които и прочутата катедрала Ураками, разположена на 500 метра от мястото на падането на бомбата.

Днес точно в същия час /2,02 ч. по Гринуич/ населението на Нагасаки и на цяла Япония спази едноминутно мълчание. В града отекна вой на сирени и звън на камбани.

Още по темата
На възпоменателната церемония в Парка на мира присъстваха делегации на 76 страни, в това число САЩ, Великобритания, Франция, Русия и за първи път на Иран, както и хиляди граждани. САЩ бяха представени от посланика Керълайн Кенеди и от заместник-държавния секретар по контрола на въоръженията и международната сигурност Роуз Готемълър.

След едноминутното мълчание кметът на Нагасаки Томихиса Тауе прочете декларация за мир с призив за пълно ядрено разоръжаване. Той покани президентът на САЩ Барак Обама и лидерите на други страни да посетят Нагасаки и Хирошима, за да се убедят лично какво се е случило преди 70 години. Тауе изрази безпокойство от новия закон за разширяване на правомощията на японските сили за самоотбрана и каза, че сега идеологията на мира, която е в основата на конституцията на Япония, може да се разклати.

След кмета на Нагасаки изявление направи премиерът Шиндзо Абе. Той каза, че Япония ще представи през септември в Общото събрание на ООН проект на резолюция за ликвидиране на ядреното оръжие.
След това по традиция над града бяха пуснати бели гълъби, символи на мира.

Преди 70 години Нагасаки беше център на търговията между Япония и чужбина и беше известен с голямата си християнска общност. Бомбата, хвърлена над Нагасаки, беше известна като "Дебеланкото". Първоначално смъртоносното взривно устройство с плутоний трябваше да бъде хвърлено над град Кокура северно от Нагасаки, където се намира голям оръжеен завод. Но метеорологичните условия не били благоприятни и това принудило американският бомбардировач Б-29 да промени курса.

Три дни преди това първата атомна бомба, хвърлена над Хирошима и известна като "Малчугана", отне живота на 140 000 души. Двете бомбардировки ускориха капитулацията на Япония и края на войната в Тихия океан.

През декември 1967 г. японското правителство тържествено се ангажира да не произвежда, притежава или да допуска на своя територия ядрени оръжия. Разрушените Хирошима и Нагасаки пък се стараят чрез церемонии и кампании срещу ядрените оръжия да съхранят спомена за двете катастрофи.

В Нагасаки както и в Хирошима беше открит музей на атомната бомбардировка. През юли колекцията в него се увеличи с 26 снимки, направени година и четири месеца, след като САЩ хвърлиха двете бомби над японските градове. Тези снимки бяха открити неотдавна и на тях се вижда мястото в Нагасаки до непосредствения взрив на бомбата.

Всяка година в града продължават да умират хора от лъчева болест и всяка година на 9 август списъкът с жертвите на бомбардировката в Нагасаки се обновява. По данни от 2014 г. числото на жертвите на трагедията възлиза на 165 409 души.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
4
 
! Отговори
НФБ преди 8 години
Аз не пия кока кола а ти. ..за един нов свят без долара..търговия е имала откак свят светува.да не позволяваме да се изкупуват ресурсите на родината ни за прясно напечатана зелена тоалетна хартия. Не на спекулативно ниските цени..утре те няма да се възстановят.
33
1
 
3
 
! Отговори
НФБ преди 8 години
До АнонименСащ и страните от Г7 манипулират пазара..Спекулативно смъква цени на природни ресурси. .на национални валути. .за прясно напечатана зелена тоалетна хартия изкупуват ресурси те на развиващите се страни всички заедно срещу американската хегемония .Русия да създава и подкрепя НПО в сащ защитаващи правата на афроамериканците и латино американците. .Огледална политика. Това няма да е намеса във вътрешните работи на сащ а защита на демокрацията и свободата.
32
2
 
9
 
! Отговори
да преди 8 години
За какви американски ценности става въпрос, та ЦРУ не се е посвенило да прави своите опити с химическо и др. оръжие върху своето собствено население, убивало е всеки, който се е съмнявал в правотата на подобно действие. Това е най-наглата , най-безчовечна и най-цинична политика, която направи хиляди хора бежанци от своите страни за да се спасят от унищожение. Европа сега се чуди какво да ги прави, а най простото е да каже стоп на САЩ и на техния диктат.
31
2
 
1
 
! Отговори
st преди 8 години
Varnaha si go amerikancite zaradi pearl harbor po na gadniq nachin da se znae.
30
1
 
11
 
! Отговори
НФБ преди 8 години
До АнонименАмериканска демокрация. .Безумие. ..видяхме ги и в Ирак. .Либия. .Сирия. .Косово. ..Няма страна налазена от сащ да е процъфтяла. .американските компании отиват..ход купуват цели правителства. .извличат ресурсите срещу прясно напечатана зелена тоалетна хартия. .те са като раков процес..прехвърлят се на други страни с ресурси. .Няма страна в която сащ да е развил и инвестирал извън добивната промишленост. .и заведения за бързо хранене. .да е построил болници. .учебни заведения
29
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 32Шедьовър! Твоята "мисъл" трябва да бъде изчукана върху гранит и поставена пред Парламента! Така археолозите след години, когато разкопават руините на Бивша буферна зона България, ще разберат защо сме изчезнали! А ти, както виждам, с "дупенето" си много наясно! НАТО - вън! Нито един американски войник в България! Негодните управници - на съд!
28
3
 
17
 
! Отговори
отврат преди 8 години
Цял ден тв Европа цинично повтаря че е било оправдано пускането на атомни бомби ,защото е "било военно време"Все едно да оправдаят концлагерите Срам за тая телевизия10 пъти повториха-оправдано е (пускането на ат.бомби) - такова било времетоВарварска телевизияОт СЕМ задължите.но трябва дй ги санкционират
27
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Заговори се за трубунал !Япония е щяла да се педаде!Обаче американците са искали кръв!!!!!
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БрaнникТрол!
25
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не само смимки има и филми стига да излезеш от днесбг
24
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 32Че то точно откакто се наведохме на американците, оттогава живеем зле. Те си имат стратегическото положение на Турция. *** като нас не им трябват. колкото и да се напъвате да им ставате ***.Ние сме територия планирана за унищожаване, а не за стратегически съюзник. Някога бяхме дясната ръка на Москва и пръв неин съюзник, но сега за Америка очевидно не сме, щом дори визите не отменя за нас. Сега дясна тъка на Америка са Турция и Израел. *** като беге никой не обича!
23
3
 
20
 
! Отговори
Давайте снимките! преди 8 години
Имало снимки на Хирошима и Нагасаки след атомните бомби? Ами дайте да ги видим тия снимки, де. Не се стеснявайте! Нека хората видят с очите си какво са вършили в Япония "демократичните" американци! Дори Хитлер не е разрушил само с две бомби два големи града.
22
1
 
13
 
! Отговори
РЕАЛНО преди 8 години
До...ЗА ИСТОРИЧЕСКАТА ИСТ...Извратени са им ценностите--прав си.И още едно потвръждение на думите ти--Когато журналисти питат Мадлин Олбрайт(държавен секретар на САЩ по времето на Буш)--Трябвало ли е да загинат над 500 000 иракски деца в името на американската "кауза",тя отговаря--ДА--ТРЯБВАЛО Е.....така че сами си правете извода за евроатлантическите ценности--защото утре,тези убийци могат да решат,че и нашите деца са излишни на този свят..............
21
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
то па едни бомби..
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
16 милиона цирея да му излязат дано, чува ли се този 16 милиона тона бензин, все едно да източи метана от атмосферата на Юпитер и до го превози с параходи до Земята.
19
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Одисейчо ся остава да кажеш, че и 150 000 бойни ядрени глави в Русия са американски.
18
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Че и до няколко седмици ще се появи гей-порното с Путин - ако още някой се съмнява защо е тази цензура на нета в Русия.
17
19
 
6
 
! Отговори
Сцила преди 8 години
Трябваше още тогава да пуснат и 2-3 в Русия - сега България щеше да е нормална държава, а не пълна с русофилски ***. В никакъв случай не съм за Америка (това за чалга-тролчетата с килийно). Но във всички случаи съм против комунистите
16
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия да не се правят на света вода ненапита.Кво става с Фукушима?Колко години изсипват радиоактивна вода в морето?
15
6
 
21
 
! Отговори
СЪВЕТ преди 8 години
Путин ако се стигне до война един съвет:1) Бомби Албиона докато стане с 100м по нисък от океана2) Бомби йелоустоун докато се събуди , останалото е негова работа.Вечния мир ще настъпи когато и последния бандит англосакс издъхне.