Какво Западът не може да разбере в Русия?

Да си велика сила значи да нарушаваш правата, пише Иван Кръстев
13 авг 2015 22:10,
512
Какво Западът не може да разбере в Русия?
Снимка: Reuters, архив

В прочутата "Дълга телеграма" на дипломата Джордж Кенан през 1946 г., с която беше положена основата на американската политика на сдържане на Съветския съюз, тогавашният съветски лидер Йосиф Сталин се споменаваше само три пъти, въпреки че управляваше СССР като император. Седемдесет години по-късно името на сегашния наследник на Сталин - руския президент Владимир Путин - присъства почти на всяка страница на множеството дипломатически и други документи, в които се правят опити да се разбере начина на мислене, който движи стратегическото поведение на Русия, пише българският политолог Иван Кръстев в статия в американския в. "Ню Йорк таймс".

Смята се, че да се разбере Путин означава да се разбере Русия, но дали това е съвсем правилно? През Студената война американците бяха склонни да разглеждат процеса на вземане на решения в СССР като черна кутия: знаеш какво влиза, знаеш какво излиза, но нямаш представа какво става вътре. По този начин се смяташе, че съветската политика е едновременно загадъчна и стратегическа. Почти нямаше място за личности и лична философия, единственият начин беше да се разбере системата, отбелязва Кръстев, който ръководи Центъра за либерални стратегии в София.

Според бившия съветник на Путин - Глеб Павловски, в днешно време Кремъл все още е загадъчен, но вече не е стратегически. Павловский смята, че политиката на руското правителство се прави като музиката на джаз група - продължаващата му импровизация е опит да преживее поредната криза, посочва българският политолог.

Обратно на общоприетата мъдрост Павловски настоява, че след като е поел лична отговорност за анексирането на Крим и е спечелил подкрепата на над 80 процента от населението, Путин е загубил интерес към всекидневното вземане на решения. Според Павловски, чието мнение Кръстев смята за авторитетно, министрите прекарват часове пред кабинета на Путин, чакайки да получат нареждания, но президентът не дава заповеди, а само слуша. Днес Кремъл се управлява не от волята на Путин, а от неговата двусмисленост, в резултат на което се изострят борбите между различните властови фракции, се казва в статията.

Кръстев посочва, че Павловски не разглежда днешна Русия нито като идеологически воин, който се стреми да промени световния ред, нито като упорит реалист, който отчаяно защитава своята сфера на влияние. Това, което движи поведението на руското правителство при управлението на Путин, не е някаква голяма стратегия, а отстояването на правото му да нарушава международните правила. Всъщност разбирането на Кремъл за това да бъдеш велика сила се състои в това да нарушаваш правилата, без да бъдеш наказан.

Кръстев отбелязва, че според Павловски Русия е движена от вътрешна слабост - липса на виждане за съществуването й след Путин. Лишени от виждане за бъдещето, руските елити се изкушават от конспиративни теории и апокалиптични оценки. Според писателя Александър Проханов елитите знаят, че ако опитат да направят нова Перестройка, ще се провалят, затова по-добре да се предизвика нова световна война, отколкото да се прави опит за осуетяване на намеренията на Путин.

Когато чете издадената тази година книга на Павловски "Системата на Руската федерация", човек осъзнава, че именно това мислене за "края на света" сред руските елити отсъства от западните анализи за днешна Русия, отбелязва Кръстев. Според Павловски, който в книгата си критикува преценките на Запада за Путинова Русия, ключът за разбиране на стратегическото поведение на Москва и на вътрешната логика на режима на Путин не са геополитическите интереси или ценности, а преживяването на катастрофалното рухване на СССР.

Кремъл е пълен не просто с оцелели от постсъветския преход, а с хора, които постоянно са настроени за оцеляване при извънредни ситуации, които мислят от гледна точка на най-лошите сценарии, които смятат, че следващото бедствие е точно зад ъгъла, които живеят от кризите, които са пристрастени към извънредните ситуации и политиката без правила, пише политологът.

Според него именно тази сложна и непредсказуема обстановка - а не единствено приумиците на Путин - е ключът за разбиране на съвременната руска политика.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


512
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
3
 
1
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
@ 273И как точно си го представяте това! 150% или 300% от БВП дълг ли имат, или просто си произвеждат и продават!???
81
2
 
4
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
@ 271И какво лошо има в това!?? И какво ви бърка вас какво има в Русия!??
80
4
 
4
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
Ив. Кръстев слезе до нивото на крачмарски капацитет цитиращ приятелите си по чашка... Или по скоро приятели по маса, която се плаща от грантовете на Държавния департамент.
79
3
 
8
 
! Отговори
НФБ преди 8 години
До охРеално в сащ няма опозиция.Все едни и същи олигарси са н конгреса ..сената..белия дом..фамилии буш..клинтън..Форд. .имат си олигархични династии..мафия..каква демокрация. .дефицита е над 500 милиарда само това шестмесечие. .пак печатницата на зелена тоалетна хартия ще работи извънредно. За зелена тоалетна хартия изкупуват ресурси те на целия свят..
78
5
 
5
 
! Отговори
Бойко Методиев преди 8 години
Знаем, че на Иван Кръстев му плащат точно от САЩ. Трябвало е да напише това което те искат и той си е свършил работата. Мислите ли , че на Путин му дреме на третия крак от това което някакъв плазмодий пише за него и за Русия ? Не греша, вижте снимка на Кръстев и ще се убедите, че баща му когато го е правил не е имал намерение на са празни в сливата на майка му, а на чергата. Ето до какво води една малка грешка, продукта е на лице и той се нарича Иван Кръстев.
77
1
 
3
 
! Отговори
баба ти преди 8 години
Кьорчо Господ рекъл" лошите ще ги бележа а вие се пазете от тях."
76
15
 
4
 
! Отговори
ох до 259 преди 8 години
"бълвоч" лии!??260 коментара защото ИСТИНАТА БОЛИ !!!Кръстев добре го е обяснил. Бих обобщил: Русия е самолет без пилот и без двигатели. Скоро ще падне, но на нас не ни пука - ние сме на сигурно в НАТО и ЕС. Да му мислят путинофилите с орязани запалти от пАсольството...
75
2
 
10
 
! Отговори
Четейки статия преди 8 години
Възниква въпрос. Чии са правилата? Хегемона САЩ ли?
74
3
 
8
 
! Отговори
...дддд..... преди 8 години
Дори и да приемем,че Путин няма да е на влас-мечтата на САЩ,вече е късно да се престукторира руското общество.Реално,механизмът на родолюбство,национална гордост,защита на суверенни геополитически интереси и т.н.--е запуснат в Русия от Путин-в последните 15 год затова работи.Та дори и Путин да го няма-тази инерция на този механизъм ще върви поне още 3-4 поколения...демек-в близко бъдеще,Русия няма как да стане послушна държава,заради интересите на САЩ.А никой не знае кой ще е следващият в Кремъ
73
14
 
3
 
! Отговори
ох до 255 преди 8 години
ДА, путинофилите КЪРВЯТ, това е прекрасно!Тъкмо по-бързо ще отървем България от кремълските лапи и ще станем нормална благоденстваща европейска страна.
72
4
 
18
 
! Отговори
радиоводещ преди 8 години
Гледат да ви зомбират всеки ден, включително и с тази статия, но....пропуснали са доста от времето....сега не е 1990год, и хората вече виждат за какво иде реч, и кой е военолюбе1 и кой насилственно доставя "демокрацията" по света.
71
4
 
18
 
! Отговори
дамммм преди 8 години
От такива"анализи"постоянно разбирам едно--Русия начело с Путин,не искат да са васална държава и да изпълняват интересите основно на САЩ...Такава позиция,може да си позволи само могъща държава с политици-родолюбци.И какво значи"световните правила"--тези правила,които САЩ ги използва в "двойният си аршин"--за единтични ситуации--различен подход...така ли се спазват правилата???Вижда се,че Путин много добре знае какво да прави в такива ситуации-просто ползва приомите на американците............
70
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те големите винаги ще са добре.Ние тук да си оправим колибата,че избегаха младите и се свършват Българите.
69
3
 
12
 
! Отговори
янев преди 8 години
ЗАПАДА И НАЙ ВЕЧЕ ЩАТИТЕ МНОГО ДОБРЕ РАЗБИРАТ И ЗНАЯТ НО ИМ СЕ ИСКА СЪВСЕМ ДРУГО А ТО Е РУСИЯ ДА Е ВАСАЛНА ДЪРЖАВА КАКТО ПРИ ЕЛЦИН ДОНОР НА ЗАПАДА И КОМАНДВАНА ОТ САЩ НО УВИ В МОМЕНТА НЕ СЕ ПОЛУЧАВА ЛОШОТО ЩЕ БЪДЕ СЛЕД ПУТИН АКО ШОЙГУ СТАНЕ ПРЕЗИДЕНТ КАКТО СЕ И ОЧАКВА И МОЖЕ ДА СТАНЕ: ЕЛА ЛОШО ЧЕ СТАНА ПО ЛОШО
68
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поредната зомби статия с лош превод, платен от САЩ, да са ви дали малко повече парички за по добър превод, по-добра пропаганда....
67
3
 
18
 
! Отговори
Варна преди 8 години
Путин ако е наследник на Сталин, то Симеон 2 ри е наследник на Георги Димитров ...само това сравнение на путин и Сталин като прочетеш и разбираш че по нататък може да очакваш само анекдоти
66
4
 
19
 
! Отговори
ПУТИН преди 8 години
Россия, вперед! Мы победим!!!
65
19
 
4
 
! Отговори
ИДЕАЛИСТ преди 8 години
Колко прекрасно щеше да бъде, ако сега вече в Крим имаше американска военна база! Светът щеше да е прекрасен!
64
26
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво западът не може да разбере в Русия?--------Не могат да разберат че не е нормална държава а ***.
63
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво разбираш от политика бе кривоглед гущер.Ти си политолог,колкото Боко каруцар!