Индия ще ликвидира корупцията и бедността до 2022 г.

Премиерът Моди започва битката от висшите етажи на властта
Обновена: 15 авг 2015 12:42 | 15 авг 2015 12:40, Анисия Иванова
39
Индия ще ликвидира корупцията и бедността до 2022 г.
Снимка БТА

Индийският премиер Нарендра Моди обеща да изкорени корупцията и бедността в Индия до 2022 година, когато се навършват 75 г. от нейната независимост, предадоха ДПА и Франс прес.

В голяма реч по случай Деня на независимостта, който се отбелязва днес, той каза, че корупцията и връзкарството разяждат Индия като термит, който се разпространява бавно, но прониква навсякъде. "Ние можем да се избавим от нея и трябва да започнем от най-високите равнища", посочи Моди.

Тези изявления идват в момент, когато високопоставени служители от неговата управляваща партия "Бхаратия джаната" (БДП) са обект на обвинения и разследвания - сред тях външният министър Сушма Сварадж и главните министри на два ключови щата, управлявани от БДП - Раджастан и Мадхия Прадеш. Тези случаи са сериозна пречка пред стремежа на Моди да изпълни намеренията си, защото той дойде на власт преди година с обещания за "перфектно управление" след серия от скандали при предишното правителство на ИНК - партията Индийски национален конгрес.

Моди, който смята аграрната политика за едно от големите постижения на своето дясно правителство, обеща също, че до 2022 г. в страната няма да има бедни хора и че всяко село ще има електричество. Премиерът призна, че в момента, "дори след 68 г. независимост, в Индия все още има 18 500 села без електричество". Той даде срок от 1000 дни на местните власти да свържат тези села в електрическата система. 

"Фермерите се нуждаят от защита. В продължение на 60 г. на тяхното благосъстояние се обръщаше твърде малко внимание. Ние искаме да променим този подход", зарече се премиерът, като добави, че неговото правителство е направило за селяните повече от всяко друго досега.

Ройтерс отбелязва, че редица реформи на Моди, който спечели голяма изборна победа миналата година и пое властта в атмосфера на силен оптимизъм с обещания да даде мощен тласък на икономиката, срещат сериозна съпротива, която ги забавя. В речта си той дори не спомена за една от ключовите си програми - "Мейк ин Индия" (Make in India), която има за цел да привлече мощни чужди инвестиции и да ускори индустриалното развитие на страната. Тази програма се натъква на сериозна опозиция в парламента.

Моди, който произхожда от бедно семейство, каза, че обмисля стимули за производителите да разкриват повече работни места и обеща наемането на работа да става според личните качества - нещо революционно за Индия, където това обикновено става на базата на лични връзки и контакти.

Премиерът говори от стените на прочутата крепост Червения форт - забележителен исторически паметник от 17 век - епохата на Великите Моголи, когато столицата е била пренесена в Делхи от Агра. За охраната по време на речта и на церемониите за Деня на независимостта в града бяха мобилизирани 40 000 полицаи.
 

(БТА)
 


39
Още по темата: корупциябедностИндия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
21
 
! Отговори
Бобо преди 5 години
Индия ще бъде новият Китай бързо развиваща се,а България новата Конго пълна с черни орангутани.
14
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А България кога?
13
1
 
18
 
! Отговори
нищо лично преди 5 години
Тоя много ми мяза на Бойко...
12
1
 
26
 
! Отговори
Абориген преди 5 години
Моди, тея от нашите депутатите ги слушаме от 1989 година ;)
11
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТОЗИ МАТЕРИАЛ ДА СЕ ПРЕМЕСТИ В БИСЕРИ И ВИЦОВЕ ИЛИ МИШ МАШ :D
10
0
 
26
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 5 години
Ако индийците успеят да...преборят корупцията и бедноста за 7 години,ще бъдат...ярък пример за нас;следващите 27,ние също ще се...опитаме.
9
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
D0 2022 INDIA PRIEMA VSICKI BALGARSKI ROMI S OBESHTANIETO,CE NIAMA DA RABOTIAT NIKOGA.
8
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аха,все едно да кажат че нашите РОМАЛЕ (племе изгонено от Индия),ще почне да работи до 2022 :))))))))
7
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Денят на независимостта на Индия се отбелязва днес. Също така днес Корея отбелязва 70-годишнината от освобождението от японско господство, но след светлата дата 15.08.1945 г. следва трагедията на разделянето на две отделни държави.
6
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обещанията са лесно нещо. И мен да ме изберете за премиер, и аз ще ви обещая, че до 2020 година всеки човек ще е богат, свободен и ще има най-малко по три жени!
5
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименТочно защото Индия е много бедна няма да е много трудно.Никъде не уточнява Моди какво разбира под "небеден". :)))С корупцията е същото - пак каквото каже Моди след време. Със сигурност ще има "успехи", но "борбата ще трябва да продължи" и затова ще иска да го преизберат на власт.Нищо ново под слънцето :))))
4
1
 
22
 
! Отговори
Баба Меца преди 5 години
Бедността и корупцията не са единствените проблеми на тази страна, макар че са вероятно най-големите и свързани. Има ред други, които пък от гледна точка на традициите и религията са почти неизкореними. Но дори и само с гореспоменатите два да успеят да се справят, което хич не ми се вярва, е все пак някакъв успех...
3
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Доста трупно ще стане това - Индия е една много бедна страна.
2
1
 
24
 
! Отговори
Rejep преди 5 години
Амбициозно. Дано да успеят.
1
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Defakto trqbva da zapochne sas masonite na vlasta