САЩ: Връщането на Гуантанамо на Куба не е приоритет

Хавана го постави като условие за нормализиране на отношенията
Обновена: 15 авг 2015 08:56 | 15 авг 2015 08:47, Анисия Иванова
214
САЩ: Връщането на Гуантанамо на Куба не е приоритет
Снимка БТА

Въпросът за връщането на територията, на която е американската военноморска база Гуантанамо, не е сред приоритети на правителството на САЩ. Това заяви след среща с кубинския външен министър Бруно Родригес в Хавана държавният секретар на САЩ Джон Кери, цитиран от ТАСС.

Същевременно Кери изрази готовност да обсъжда този и други въпроси, по които двете страни имат разногласия.
Както обясни Кери, който бе в Хавана за церемонията по издигането на американското знаме на територията на посолството на САЩ в Куба, "придвижването към нормализация на отношенията налага разглеждане и решаване на трудни въпроси, които не бива да се решават набързо".

Кери заяви това, след като Родригес спомена в речта си връщането на тази територия на Куба като едно от задължителните условия за нормализиране на двустранните отношения.

Главният преговарящ на Куба със САЩ заяви, че кубинските вътрешни въпроси никога няма да са предмет на преговори и че Хавана няма да помръдне "и на милиметър", за да умилостиви противниците си в САЩ, предаде Ройтерс.

"Решенията по вътрешни въпроси не подлежат на договаряне и никога няма да са тема на преговори в разговорите със САЩ", заяви директорката на отдела за САЩ в кубинското външно министерство Жозефина Видал.

"Куба никога няма да направи абсолютно нищо, няма да помръдне и на милиметър в опит да дава отговор", каза тя.
Изказването на Видал бе направено, след като Джон Кери заяви в Хавана, че Конгресът на САЩ едва ли ще отмени икономическото ембарго над Куба, ако комунистическото управление на острова не подобри състоянието на човешките права в страната. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
3
 
2
 
! Отговори
гробар преди 8 години
154 Вярно е наполовина, защото самите европейци (за сега) не искат да създават армия равна на американската, разбери ме правилно ( ако си някой тийн) например, изграждането на сила като тази на САЩ е много скъпо занятие, градено десетилетия, Европа от ВСВ до днес залага на икономиката си и социалните придобивки на населението, не на армията. Щатите са тези, които пазят Запада (общо понятие- Европа, САЩ, Канада, Австралия, Япония, дори Ю. Корея), ако пък си в напреднала възраст няма смисъл да обя
55
3
 
4
 
! Отговори
гробар преди 8 години
149 Че кой отрича влиянието на ЕС по света? Разбира се, че го има реално, Европа е първа икономическа сила в момента, а САЩ втора (разликата е минимална!)За Европа съм и дано още по- централизирана да става, превръщайки се във Федерация примерно, много по- лесно управляема ще бъде цялата зона и икономически и политически. Смешно е когато русофил, обаче твърди че е "евроцентрист" егати цирка ахахахахаха
54
2
 
2
 
! Отговори
чушкоСпек преди 8 години
До 144Аз съм проевропейски настроен, а най-удачен партньор на ЕС е САЩ. Ако на теб това не ти изнася отивай в далеч по-развитата Русия и започвай да газиш незаконно внесените от "изгнилия запад" домати и краставици като Путин.
53
2
 
2
 
! Отговори
гробар преди 8 години
147 с какво "сме свързани" в афроазията, опа евразията. такъв политически субект реално няма, къде го на политическата сцена хахахах осъзнайте се съветчици, вече 7 десетилетия тъпчете българската история с идиотизмите на руския интерес, няма да помогне- пълен провал сте
52
5
 
2
 
! Отговори
гробар преди 8 години
146 руско ***, при това от елементарните- лозунгарчета хахахаха
51
6
 
2
 
! Отговори
гробар преди 8 години
141 Напротив посещавал съм,но пак те питам кое ни е общото с руската "цивилизация"- произхода ли, средновековната държавност ли кое? Дори народните обичаи и традиция са ни коренно различни- хората ни, кухнята ни, архитектурата ни няма нищо общо с руската. Та кое е "общото", а да това че пишели на ...гръцки с Великоморавска фонетика ли? Ако е това и християнството, то Киевляните ( не руснаците) са го получили от Източно- римската империя, известна още като Византия, русия се появява края на 16 в!
50
3
 
2
 
! Отговори
чушкоСпек преди 8 години
139 Целта на американските войски в тези държави не е да спират някого, а да покажат, че въпросните страни няма да бъдат оставени на разни зелени, червени или други човечета. 140 Тебе те съветвам да отидеш във Варшава и да попиташ за часа или посоката например, на руски, някой местен "батка" :) А това че нямат нужда явно само ти го знаеш, защото се споменава във всички официални изказвания, касаещи ситуацията в региона.
49
4
 
2
 
! Отговори
гробар преди 8 години
134 Ти от тази планета ли пишеш, или живееш в паралелна вселена, където Европа е противник на САЩ, и е полегнала на Рашата...Помисли малко Европа е близо 600 милиона души, а Русия в това отношение буквално е джудже със своите 140 милиона, отделно от това джудже е и икономически- БВП- то им е 2 трилиона $, а на ЕС 17 трилиона $, колкото е Щатския. Е за какво му е на ЕС да "гони" САЩ с когото са съюзници отгоре на всичко и спомена за "алтернативи" дай да ги видим кои са- фантазиите ти ли?
48
6
 
2
 
! Отговори
чушкоСпек преди 8 години
До 134Напротив. Я питай Полша, Литва, Латвия и Естония дали нямат нужда от американски военни на своя територия.
47
2
 
2
 
! Отговори
гробар преди 8 години
130 Освен глупости и фантазии друго нещо свързано с реалността ще напишеш ли? едва ли? Хайде дай линк потвържаващ думите ти?
46
1
 
3
 
! Отговори
чушкоСпек преди 8 години
До ****Нормално е да не можеш. Пропагандата е навсякъде, но в момента има една изключително агресивна такава на наша територия.
45
4
 
3
 
! Отговори
гробар преди 8 години
до БЪлгариецКак ни е "обща цивилизацията" с руснаците, това е пълна глупост и откровена лъжа. И на каква база в т. нар. Евразийски съюз (защото реално няма никакъв съюз) се причисляват Китай, Индия и др. ми те са 20 пъти по- многобройни по население поотделно от самия "евразийски съюз"... смех в залатаАйде няма нужда да се набутваме в "съюз" с разпадаща се държава, като Русия. След Путин (колкото и да живее на 64 г.) идва либерал и пак вълна на "перестройка", съпроводена с нов разпад
44
3
 
2
 
! Отговори
гробар преди 8 години
118 Ако ЕС имаше пари за армия като щатската най- вероятно Америка щеше да е в ситуацията на Европа в момента. Тези неща се случиха след ВСВ. когато европейците са нямали средства за военен бюджет, възтановявайки икономиката си от войната, предавайки тези прерогативи на САЩ. Дори в момента само Британия отделя 2% от БВП за въоръжаване, останалите не го правят, разчитайки на САЩ, Смешното е, че русофилите най- реват срещу военните разходи на Европа, а "искат" евроармия, елементарни сте
43
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не е приоритет за сащ.
42
4
 
3
 
! Отговори
чушкоСпек преди 8 години
До ****Да приятелю, вярвай на нас, на съседа, на кварталната клюкарка и на всеки случаен човек. При всяко положение е по-добре от това да се доверяваш на московската пропагандна машина, защото там традициите в лъжите са вековни.
41
4
 
5
 
! Отговори
гробар преди 8 години
110 ЕС и САЩ са стратегически съюзници, въпроса ти ако се обърне обратно какво става? ЕС и САЩ имат почти еднаква външна политика, защото защитават себе си и това в което вярват- просто е! Да не говорим че икономически са още по- свързаниВпрочем януари 2016 г. (след няколко месеца) влиза в сила икономическата уния между САЩ и ЕС приятели руски:)))))
40
2
 
5
 
! Отговори
чушкоСпек преди 8 години
До ****Ти пък напиши в гугъл "Bu - Hal" и отиди на изображения. Да, точно така. Появи се снимка на бухал. Разликата между него и Ю-71 е, че едното съществува, другото - не. Стига сте плашили света с голямата военна мощ на Русия. Дори финансирането на амбициозната им програма за превъоръжаване до 2020 година вече е съкратено с 50%.
39
2
 
4
 
! Отговори
гробар преди 8 години
до 106 Пиша в тубата Ю- 71, но излиза- "потъването на "Курск""хахаха, ти сериозно ли се връзваш на руската елементарна клип- прагаганду в нета. Верно че доста пари са наляли в този вид "промиване на мозъци" рашките, но все пак нали имаш своя глава? или нямаш?))))
38
3
 
5
 
! Отговори
гробар преди 8 години
103 Путин се погрижи да реанимира плашилото русия, сърди се на него. Кофти ситуация, хем ви се ще да гепите Украйна, хем го раздавате "миролюбци" и " ненамесващи се".))))) Резултата е независима украинска държава, със американско, британско- канадски инструктури във Лвов и на други места, и връщане на американската армия в Европа- Прибалтика, Полша, Чехия, Румъния, България. Има поговорка- никой не може да ти стори това, което сам си причиниш, Кримнаш ))))
37
6
 
6
 
! Отговори
гробар преди 8 години
Реалността е, че Куба вече не е същата, просто старите одъртяха, че и изпоумряха вече. Наследниците им въпреки семейните психични изкривявания от болшевишката пропаганда и у дома, предпочитат да живеят в САЩ. Ето ви и пример от Путинска русия- синчетата и дъщерите на Лавров, Путин, Сечин и т.н живеят на Запад и в САЩ, нещат и да чуят за "руския мир" сътворен от татенцата им. Голям майтап, ама факт!