САЩ: Връщането на Гуантанамо на Куба не е приоритет

Хавана го постави като условие за нормализиране на отношенията
Обновена: 15 авг 2015 08:56 | 15 авг 2015 08:47, Анисия Иванова
214
САЩ: Връщането на Гуантанамо на Куба не е приоритет
Снимка БТА

Въпросът за връщането на територията, на която е американската военноморска база Гуантанамо, не е сред приоритети на правителството на САЩ. Това заяви след среща с кубинския външен министър Бруно Родригес в Хавана държавният секретар на САЩ Джон Кери, цитиран от ТАСС.

Същевременно Кери изрази готовност да обсъжда този и други въпроси, по които двете страни имат разногласия.
Както обясни Кери, който бе в Хавана за церемонията по издигането на американското знаме на територията на посолството на САЩ в Куба, "придвижването към нормализация на отношенията налага разглеждане и решаване на трудни въпроси, които не бива да се решават набързо".

Кери заяви това, след като Родригес спомена в речта си връщането на тази територия на Куба като едно от задължителните условия за нормализиране на двустранните отношения.

Главният преговарящ на Куба със САЩ заяви, че кубинските вътрешни въпроси никога няма да са предмет на преговори и че Хавана няма да помръдне "и на милиметър", за да умилостиви противниците си в САЩ, предаде Ройтерс.

"Решенията по вътрешни въпроси не подлежат на договаряне и никога няма да са тема на преговори в разговорите със САЩ", заяви директорката на отдела за САЩ в кубинското външно министерство Жозефина Видал.

"Куба никога няма да направи абсолютно нищо, няма да помръдне и на милиметър в опит да дава отговор", каза тя.
Изказването на Видал бе направено, след като Джон Кери заяви в Хавана, че Конгресът на САЩ едва ли ще отмени икономическото ембарго над Куба, ако комунистическото управление на острова не подобри състоянието на човешките права в страната. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
9
 
! Отговори
ТТТТТТТТТТТТТ преди 8 години
До Одисей 1.Одисей,има една максима в живота,и тя е доказана през вековете-Неможе винаги да си прав..просто е невъзможно..НО американците(както и ти) винаги налагате своетто мнение-къде със бомби,къде само със шамари,къде със шантаж-но това омръзна на народите по света.Та да подкрепя мнението си,ти давам ФАКТ.Когато журналисти попитаха Медлин Обрайт(държ.секретар на САЩ при Буш)"Имаше ли смисъл да умрът 500 000 иракски деца заради американската кауза-тя отговори-МИ ДА Имаше смисъл-замисли се!!!!
15
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Путин го каза много точно на една международна пресконференция - САЩ НЕ ИСКАТ ПРИЯТЕЛИ, ТЕ ИСКАТ ВАСАЛИ!
14
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До alexandroffв украйна има фашисткия преврат организиран от САЩ!!!
13
1
 
16
 
! Отговори
Аз Малдив преди 8 години
Е за тва Щатите дразнят по целия свят - още не са казали "Здрасти" и почват с претенциите.
12
15
 
3
 
! Отговори
alexandroff преди 8 години
Вари го печи го комуниста си е комунист. За него парите са над човешкият живот. Затова и в Куба един откровен психопат като Кастро си живее добре, а целият кубински народ мизерства и умира от глад. Важното е да се бори колониализма. А САЩ ще върнат Гуантанамо тогава когато Русия върне Крим.
11
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А ти драги Одисей, като имаш претенции за последна и безпогрешна инстанция, поне се научи да пишеш правилно на български език. В него има понятия като пълен член. И друг път съм ти го казвал. Надявам се, че си на достатъчна за целта възраст!
10
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ей това американците много нагли бастарди ми идват! "Не било сред приоритетите им" видиш ли! Чудо! Демек биха го направили, ама точно в този момент не им се занимава. Симпатяги!
9
2
 
14
 
! Отговори
Йово преди 8 години
Про-западни мекерета какво казвате Русия е окупирала Крим Русия е ОКУПАТОР а САЩ като са окупирали Гуантанамо какво е?
8
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Одисей 1.....34....Недей да лъжеш--Садам го спонсорираха САЩ-те го въоражаваха,и даже от там тръгна отказът на Садам да купи руските истребители...Защото САЩ му продадоха техни-за евтин петрол...И точно тази е причината,Русия да не се намеси след това--когато САЩ нападна Ирак.Руската позиция беше такава--те бяха съюзници-да си се оправят....Само че,Садам незнаеше,че за САЩ няма съюзници--има само васали...
7
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До :)....Аз ще ти кажа за американските вмешателства--от 1914 год до 2009 год,САЩ са организирали над 90 въоражен конфликта и преврати в 67 суверенни държави......Тези данни ги има на сайта на амер.конгрес...В тези данни не влиза втората световна война...А колко конфликта,преврати и убийства са премълчани--един Бог знае......
6
2
 
29
 
! Отговори
ognyanz преди 8 години
Това, което е казал Кери за Гуантанамо показва как САЩ си представят нормализиването на отношенията си с Куба. Искат кубинците да им се наведат, както го правим ние. Но се съмнявам, че те ще го направят. Малко известен факт е, че първият университет в Америка е открит именно в Куба. А САЩ по времето на Батиста са напълнили Куба с казина, проституция, и други благинки на американската демокрация. Рай за босове на мафията като Лъки Лучано.
5
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
***, не рабрахте ли че социализъм има само в празните ви глави ?
4
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Одисей 1....7......недей дей лъжеш--никакви наеми не плащат американците--А да държиш военнен затвор в суверенна държава против нейната воля,КАКВО Е????--еми чиста окупация--а окупацията е по-лоша и от анексията,"професоре"...защото при анексията трябва да се грижиш за хората--заплати,пенсии и т.н.....а при окупацията само смучеш ресурсите на държавата.......ясно....
3
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тогава САЩ защо пищят за Крим???А като предоставят суверенитет на Хаити и Доменикана--тогава да се правят на светци...............
2
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Интересно защо не станаха членове на БРИКС ?
1
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Tozi Mason koito razmahva i se hili kolko hora e izbil