САЩ: Връщането на Гуантанамо на Куба не е приоритет

Хавана го постави като условие за нормализиране на отношенията
Обновена: 15 авг 2015 08:56 | 15 авг 2015 08:47, Анисия Иванова
214
САЩ: Връщането на Гуантанамо на Куба не е приоритет
Снимка БТА

Въпросът за връщането на територията, на която е американската военноморска база Гуантанамо, не е сред приоритети на правителството на САЩ. Това заяви след среща с кубинския външен министър Бруно Родригес в Хавана държавният секретар на САЩ Джон Кери, цитиран от ТАСС.

Същевременно Кери изрази готовност да обсъжда този и други въпроси, по които двете страни имат разногласия.
Както обясни Кери, който бе в Хавана за церемонията по издигането на американското знаме на територията на посолството на САЩ в Куба, "придвижването към нормализация на отношенията налага разглеждане и решаване на трудни въпроси, които не бива да се решават набързо".

Кери заяви това, след като Родригес спомена в речта си връщането на тази територия на Куба като едно от задължителните условия за нормализиране на двустранните отношения.

Главният преговарящ на Куба със САЩ заяви, че кубинските вътрешни въпроси никога няма да са предмет на преговори и че Хавана няма да помръдне "и на милиметър", за да умилостиви противниците си в САЩ, предаде Ройтерс.

"Решенията по вътрешни въпроси не подлежат на договаряне и никога няма да са тема на преговори в разговорите със САЩ", заяви директорката на отдела за САЩ в кубинското външно министерство Жозефина Видал.

"Куба никога няма да направи абсолютно нищо, няма да помръдне и на милиметър в опит да дава отговор", каза тя.
Изказването на Видал бе направено, след като Джон Кери заяви в Хавана, че Конгресът на САЩ едва ли ще отмени икономическото ембарго над Куба, ако комунистическото управление на острова не подобри състоянието на човешките права в страната. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДО гробар...абе тия американците,много добри и хуманни бе--пазят половина свят с военни бази...абе ти толкова ли си наивен.Военните американски бази са нужни САМО на САЩ--те им осигуряват влияние и власт в дадената държава---ТОВА Е ИСТИНАТА...и стига с тези твои партенки тук--смешен си вече...........
35
2
 
2
 
! Отговори
чушкоСпек преди 8 години
Мнението ми, че голяма част от вас живеят в гората и единственото им четиво са писанията на Юри Исаков, се затвърждава с всеки изминал коментар :)
34
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Jalko e sa Kuba USA sche se raspilojila i kubinzitevse Po bedni schte stanat kskto Stana v bG a polazite 4ehi rumanzi sa opraviha nie nsi bednite
33
6
 
4
 
! Отговори
гробар преди 8 години
94 Как "си гарантират" сигурността- чрез американските бази в Европа )))))) Това поне още 50 г. няма да има алтернатива, дотогава света ще е друг, а Русията забравена отдавнаайде малко по скромно с "евроцентризма", то и аз съм За, ама без русофилията )))))
32
5
 
2
 
! Отговори
гробар преди 8 години
85 Това принципно е възможно, стига Германия да поеме цялата финансова тежест за изграждането и подържането на адекватна по сила армия, като американската, гарантираща сигурността на Запада като цяло от всякакви заплахи, но се съмнявам че това скоро ще се случи, поради простата причина че е прекалено скъпо
31
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 80А, ясно, опорните точки бяха до тук. Сега станах *** :) За утре да изискаш списък от "ръководството" с конкретните неща, които са ни взели американците! Кажи им, че трябва да натриеш носа на един платен ***, който си позволява да гледа на нещата обективно.
30
5
 
4
 
! Отговори
гробар преди 8 години
до 80 Не е безмислено, давай обясни ни " какво ни взеха САЩ" за 25 г. "преход" по руски модел- тип перестройка. И аз ще ти обясня какво ни взе на нас българите именно този "преход", имена мога да посоча на "преходниците", както и връзките им не с Америка, а с РусиятаКофти работа нали?
29
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 79Взели са ни ги? Или сме им ги дали, тъй като сме съюзници в рамките на НАТО? И на Германия, Великобритания и Италия ли са им взели земите за бази?
28
4
 
2
 
! Отговори
гробар преди 8 години
75 Истината не е агитация, но пък агитирането определено е пропаганда, а пропагандата е обратното на истината. Та толкоз за твоите "мнения", понеже и в последното излъга без капка срам- Америка е държава от три века запомни това- обясни как е възможно робството да е продължило " най- дълго" там? Освен всичко друго май и с елементарната математика си скаран, още повече- опорните точки не винаги ги пишат грамотни хора, не им се доверявай сляпо!
27
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 71Защо, какво ти взеха на теб американците и не ти го платиха?
26
5
 
3
 
! Отговори
гробар преди 8 години
73 Бягаш от въпроса, защото няма как да отговориш без да се изцепиш Кримнаш примерно и да приключиш с конкретиката.)))))) Иначе всеки би следвало да има свое виждане, направо ми се гади от масовките на уевите и потиноидите, при тях няма логика, а лозунги смехурия ти казвам
25
7
 
2
 
! Отговори
гробар преди 8 години
до 66 Отговора ти не струва 5 пари, защото повече бие на лозунг, отколкото на нещо смислено. Гуантанамо да разбирам ли че е "изконна кубинска земя"? Защото това само по себе е голяма тъпня, няма критерий който определя една земя за "изконна" за съжаление
24
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 65На това му се казва комунизъм и е практика по нашите земи от 44-та година :)
23
5
 
2
 
! Отговори
гробар преди 8 години
до 64 Не съм чул никъде слуха, че САЩ искали "да си вземат" България, за какво сме им на Щатите? Нас ни грабят други елементи, това че не се посочват публично от никой само показва, че все още имат как да контролират страната. Ще ти дам бонус- Лукойл, а само той ли?
22
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДО 62 ГРОБАРЩЕ ГО ЗАКОПАЯТ ТАМ КЪДЕТО И ТЕБ- В ЗЕМЯТА...А ЗА ГУАНТАНАМО- СИ Е ТЯХНА РАБОТА ЗА КАКВО ДА ИМ ПОСЛУЖИ. НО ЩЕ СЕ ПРЕМАХНЕ ЗАТВОРА А "ЕЛИТА" ОТ ТАМ ЩАТИТЕ ДА СИ ГО ТРАНСПОРТИРАТ У ДОМА СИ
21
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Така като гледам Одесей е от малкото разсъждаващи хора, които пишат тук, а мнозинството от разните -фили и -фоби притежават капацитет на павиани. Искали някой нещо да им даде, искали нещо безплатно... Вие в гората ли живеете бе?!
20
10
 
2
 
! Отговори
гробар преди 8 години
Много пъти съм се питал къде ли и как ще го закопат Фидел кубинците след някоя и друга година, защото днешна Куба не е като вчерашната, а още по- малко като утрешната? А по темета за какво им е на Куба скалата Гуантанамо в момента, за Америка е ясно за какво им е- там отлежава утайката на световната престъпност, но на Куба за какво ще им послужи?
19
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"...АКО КУБА НЕ ПОДОБРИ СЪСТОЯНИЕ НА ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА В КУБА" ХАХАХАХА ЩАТИТЕ ПЪРВО ДА СИ ОПРАВЯТ ТОЗИ ВЪПРОС У ТЯХ СИ ...
18
1
 
9
 
! Отговори
ТТТТТТТТТТТ преди 8 години
Та помисли малко-преди да промиваш мозъци тук--защото утре в Б.Дом,могат да решат че и твойте деца и внуци са "достойна" жертва в изграждането на демокрацията,гражданско общество,върховенство на закона ..и още куп глупости-които са само лозунги и прикрите за американската алчност...Тези лозунги ми напомнят,за комунистите навремето...ВУ Ирак,изграждат демокрацията вече доста години--а там реално има само смърт и разруха..И така е в Афганистан и Сирия и Йемен и Сомали и Судан и Ангола и още много
17
1
 
9
 
! Отговори
от амер. посолство преди 8 години
Одисейчо, стига за днес. Изработи си надника. Няма как да ти плащаме overtime. Че ни чака там един дълг от 18 трлн гущерчета.