Може ли Путин да падне в собствения си капан в Сирия?

Руският президент е изправен пред избор между пушките и маслото
30 сеп 2015 22:00, Елка Василева
311
Може ли Путин да падне в собствения си капан в Сирия?
Владимир Путин. Снимка: БТА

Руският президент Владимир Путин призова света в речта си пред ООН в понеделник да се присъедини към борбата на Русия с тероризма и да бъде запазена Сирия като държава. Той вече предприе дръзки действия по този въпрос, като изпрати войници, оръжия и самолети в Сирия с ясната надежда, че останалата част от света ще се почувства принудена да го последва примера му, пише Уилям Померанц* за Ройтерс.

Путин обаче още не е направил нищо у дома, нито на международно равнище, за да положи основите за такъв рискован ход. Всъщност той направи точно това, заради което критикува Вашингтон - действа едностранно, без първо да се консултира със световната общност.

Освен това Путин е ненадежден защитник на териториалната цялост на Сирия в светлината на руските действия в Крим и Източна Украйна. На практика той започва нова военна авантюра, преди да е приключил старата, в момент на голяма икономическа слабост в Русия.

Още по темата

Путин може би поставя всички пред свършен факт в Сирия. Но той не е определил крайната си цел. Твърди, че непосредствените му военни цели не са нападателни, а отбранителни. Човек сам може да се досети по колко начина руските войници може неволно да бъдат замесени в конфликт и защо 1000-2000 войници няма да променят фактите на терен или да решат кризата с бежанците от Сирия.

Основната цел на Путин, изглежда, е да съдейства за уреждане на конфликта чрез преговори и да гарантира, че сирийския президент Башар Асад, отколешен съюзник на Москва, ще бъде на масата за преговори. Асад е в пълно отстъпление от бойното поле и вече не е жизнеспособен държавник.

Сирия вече не съществува като единна страна след почти пет години неудържима гражданска война на няколко фронта.

Съединените щати неволно дадоха начален старт на тенденцията към подкопаване на арабската нация-държава с нахлуването си в Ирак. На този етап никоя външна сила няма политическата воля да влезе и да възстанови начертаните от европейци граници в Близкия изток. Така гамбитът на Путин няма други непосредствени ползи, освен да подобри имиджа му и да отклони вниманието от неуредената криза в Украйна.

От чисто стратегическа гледна точка обаче остава неясно защо Путин си мисли, че е добра идея да се захване с втора военна операция, преди да е приключила първата. Русия не разполага с всички тактически предимства, които има в Украйна - общ език, много добро познаване на региона и неограничени възможности да се промъква през границата и да компрометира опонента си. Още по важно е, че Русия реши да се ангажира със Сирия, при положение, че ресурсите не й стигат да води една, камо ли пък две войни.

Макар че коментаторите нямат единно мнение дали наложените от Запада икономически санкции срещу Русия работят, няма съмнение, че те, в комбинация с драстичния спад на цената на петрола, имат опустошителен ефект върху руската икономика. Русия е в тежка рецесия и въпреки оптимистичните изказвания икономиката й още не е намерила твърда почва, на която да стъпи.

Путин освен това продължава да не зачита призивите на бившия финансов министър Александър Кудрин и на други съветници да въведат истински структурни реформи и поне да създадат условия за икономическо възстановяване.

Путин е изправен пред непосредствен избор между пушките и маслото. Според него руснаците са готови да се жертват в името на националната слава и ще бъде прав, докато не се стигне до преломни моменти, каквито руската история познава.

Обществени протести и политическа промяна съпътстват, например, руското военно поражение в Руско-японската война през 1905 г. и в Афганистан през 1989 година. Два пъти през 20 век - по време на Първата световна война и след Студената война руският народ напълно изостави руската държава.

Невъзможно е да се предрече кога ще бъде постигната такава връхна точка. Но това вродено напрежение неизбежно ще се увеличи, докато Путин харчи руските резерви в твърда валута, които в момента са приблизително 350 милиарда долара и продължават да спадат.

Путин не трябва да се бои единствено от потенциални политически негативни ефекти и обществено недоволство. Навлизайки в Сирия, той ще встъпи във война срещу "Ислямска държава" и срещу исляма, въпреки че в Русия живее многобройно и много непредвидимо мюсюлманско население.

Борбата срещу "Ислямска държава" може бързо да дестабилизира Северен Кавказ в момент, когато руските войски са заети с няколко задачи едновременно.

Имперските експанзионистични амбиции са повтарящ се елемент в цялата руска история. Гръмките изявления на Путин в ООН не трябва да прикриват факта, че той слага на масата малко на брой осъществими идеи и твърде много неясни предложения.

Президентът на САЩ Барак Обама може да послуша Путин, но трябва и да признае, че Путин не преговаря задължително от позиция на силата - въпреки че на Запад си е създал имидж на човек на действията.

Освен това, ако запазването на териториалната цялост е чак толкова важен принцип за Путин, то Обама трябва да го държи отговорен не само в Сирия, но и в Украйна.

Путин използва Сирия, за да промени дневния ред на руските медии и да отвлече вниманието на руснаците от заплетения и назавършен конфликт в Украйна. Не бива да му се дава подобна възможност в Европа и САЩ.

*Уилям Померанц е заместник-директор на института "Кенан" в центъра "Удроу Уилсън" във Вашингтон.

 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


311
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
1
 
5
 
! Отговори
пенко преди 8 години
Уилям Померанц е зам. директор във Вашингтон ! Какво повече... "ред сълзи ...ред сополи" е казал българина ! Путин "дръзнал" " имперски амбиции" / а еврейските САЩ / ! Към тези ,които се крият зад - -умира ви идола ...умира !!! Пострадалите/ от намеса на САЩ/ страни- никога няма да им ходят по "гайдата" /особенно тази -против евреите /-пример Египет, Судан, Ливан ида не изброявам :от южна америка, тихоокеанския регион -навсякъде!!!
103
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
както винаги *** си чете украйнските новости и преразказва. *** всичките действия на Русия са координирани със всичките които участват в тази борба срещу ид. и освен инструктури като военни Русия няма да прати там и не е пращала. по въпроса работят умни хора и знаят точно кого да бомбардират защото знаят кой каква двойна роля играе. а баш щаб квартирата на ид няма да я бомбардират защото всеки знае къде е тя . а и еллоу стоун няма да издържи..
102
5
 
15
 
! Отговори
АА преди 8 години
Ако Ислямска държава бъде ликвидирана,всички правителствени лица в САЩ трябва да си вържат черно(нашите марионетки - също). Няма да има с кого да плашат европейците и да им пращат тълпите бежанци.
101
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"СОБСТВЕНИЯ СИ КАПАН" ?! Нещо не разбирам смисъла на това словосъчетание?Кой всъщност постави капана и накрая го задейства? Защо Путин трябваше да се намеси?Кой снабдява ИД с оръжие през океана?Кой първо подкрепи Асад а после го обяви за ЗЛОДЕЙ? Не вкарвайте ПРОПАГАНДА И ДЕЗИНФОРМАЦИЯ! Платена медия сте, това е ясно на всички!
100
2
 
19
 
! Отговори
Димитър преди 8 години
Абе направо ужас... Почетете малко актуалните медии - ако ще в Германия, Франция, даже и в самата САЩ. С подобни статии само пораждате поредната доза смях и желание никога повече да не отварям сайта. За г-жа *** - няма да коментирам. Обаче как не разбрахте, че хората у нас вече не са в толкова дълбока дезинформация, както беше в началото на прехода.
99
23
 
12
 
! Отговори
xerox преди 8 години
Цяла красива София (от която не ни е срам пред гостите) - построена от Австрийци, Чехи, Германци. Църква и иконопис (с които правилно се гордеем) - вдъхновени от Византия. Пътища и амфитеатри - построени от Римляни. Национална кухня, фолклор и Възрожденска архитектура - наследство от Османци. А злодеите, донесли единствено вреди, погром и опустошение на милото ни Отечество, се оказват най-любимите същества на моите сънародници??? Моля ви, обяснете ми този парадокс, който аз не мога, не искам и отказвам да разбера.
98
3
 
16
 
! Отговори
kokospa преди 8 години
Единсвеното което кара Путин да предприеме ударите в Сирия е Стратегическите интереси на Русия(базите на Ср.море) и запазването на влиянието си в региона чрез оставане на власт на Асад.Той ще падне но Русия иска да подготви заместника му.За това и трябва време.
97
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като за джуджето стане наперено в бензиностанцията, ние можем да го подслоним. Хем имаме много русофили, хем дотогава Туркия ще охранява въздушното ни пространство. Само да внимава с (руските) доктори, да не го бастисат преждевременно, както другаря Сталин.
96
2
 
24
 
! Отговори
Mich преди 8 години
Моето момче, САЩ не искат да решават проблемите на Сирия или Ирак, това вече не стана ли ясно? Всеки си гледа интересите както и руснаците. Въпроса е кой ще го играе Римската империя, тук няма добър или лош. САЩ имат стратегия разделяй и владей и в момента ЕС поради необмисляната си политика страда от тази стратегия с беженците.
95
3
 
18
 
! Отговори
BG преди 8 години
Америка не е способна да реши сирийския и иракския въпрос.Това отдавна е ясно.Подпомага ИДИЛ и държи конфликта отворен за да навреди на всички включително Европа за да се предприемат сухоземни операций но със слабо или никакво участие на Американски сухопътни сили.След като се провали с усилията си да подготви военна съпротива на Асад Америка иска някоъ друг да обере пешкира са своите провали в Сирия и Ирак но така че да и е изгодно на нея и на нейните икономически интереси.Ако Америка искаше първо щеше да спре износа на нефт от ИДИЛ и да му спре финансирането.Не е тайна че колони от нефтовоси
94
4
 
17
 
! Отговори
Феб преди 8 години
*Уилям Померанц е заместник-директор на института "Кенан" в центъра "Удроу Уилсън" във Вашингтон. - без коментар - какво друго да каже
93
0
 
12
 
! Отговори
скука преди 8 години
неска нещо ми се губят нашите политически * и поми.яри без тяхните мазни сурати е скучно.
92
35
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Путин е малко комплексирано човече, което се опитва да се прави на мъж за да се хареса на гимнастичката, негова любовница от немай къде, но това заиграване с крехката му мъжественост изобщо не е безопасно за световния мир! Жалко че Обонго е страхлив президент, ако беше станал президент някой от ястребите, досега да са го накълвали по голата тиква!
91
34
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Путин е бита карта! Обама само чакаше сгоден момент да му опъне ушите! И той дойде с изпращането на руското пушечно месо в Сирия!
90
4
 
28
 
! Отговори
Крис преди 8 години
сащ никога неволно не правят нищо
89
9
 
30
 
! Отговори
681 преди 8 години
Правете благодарение на този разумен политик ,че е взел важно решение и ще спасява света от краварските безумия иначе жална ви майка с нашите и чужди ***!
88
5
 
28
 
! Отговори
Одесса преди 8 години
Цял свят знае че Кудрин е Алексей Кудрин а не Александър.
87
3
 
3
 
! Отговори
putin преди 8 години
Ne triabva da suobshtavam na nikogo kakvo pravia v Siria. Imam si dogovor s Asad ot dulgi godini i si go izpulniavam. I vupreki tova obiaiavam namereniata si publi4no. Dori na Obam4ik mu kazah cial edin 4as predi da atakuvame.
86
32
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ИДИЛ е произведение на КГБ и сега недоклатеното кремълско чучоло ще се мъчел да го премахне! Как да стане?
85
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Прекрасна статия!