След 24 години: Севернокореец избяга от лагер на смъртта

Историите за зверствата, които разказва Шин, шокираха света
2 окт 2015 21:37,
208
След 24 години: Севернокореец избяга от лагер на смъртта
Снимка: Кадър Youtube

Една картина може да струва повече от хиляда думи, дори и снимката да е аматьорска скица, пише британският "Метро". Въпросната рисунка показва 14-годишно момче, съблечено голо и окачено над огън. То е закрепено към тавана с въже около китките и глезените му. За да стои на едно място, мъчителите му са пробили корема със стоманена кука и го придържат.

Момчето се казва Шин Донг Хуик, а зверството се развива през 1996 г. Мястото е Северна Корея, концентрационен лагер. Шин е роден там, а майка му и брат му са планирали да избягат. Той разказва за плановете на служителите в лагера, но това няма значение. Той е измъчван, за да разкаже и още, и още. Той е измъчван и заради удоволствието на мъчителите. По-късно заедно с всички други затворници е принуден да гледа как бесят майка му и как разстрелват брат му.

Ние знаем всичко това, защото Шин е единственият човек, който някога е избягал от лагер "без изход" . Неговата конкретна история вече е и тема на книгата "Изходът от Лагер 14".

За повече от 20 години Шин е познавал само глада, жестокостта, мъченията и закоравялата бруталност. Това се случило в лагер за политически затворници, от който изходът е само един - смърт. Но тук не става въпрос за дисидентство, нито за света на Кафка или Оруел.

През 1972 г. Ким Ир Сен издава указ, според който греховете на родителите се пренасят и на децата им. С други думи три поколения на едно семейство трябва да бъдат наказани, за да се заличи "семето на класовия враг". Цели семейства, включително и малки деца, са били изпратени в концетрационни лагери заради престъпленията на родителите си. Такова престъпление би могло да бъде... да не се избърше портрета на лидера.

Условията, в които Шин и другите живели, са почти невъзможни. Те напомняли за познат от нацистите термин - изтребление чрез труд. Мъчителите в лагерите в Северна Корея се славили със същата усърдност. Затворниците в лагерите работили по 15 часа на ден. При оскъдна храна те умирали или от глад, или от изтощение.

Това е разбира се, когато затворниците не са убивани от охраната.

В лагера, в който е бил Шил, е имало осем правила, които, ако се нарушат, водят до моментален разстрел. Всяка жена, която забременее, се разстрелва. Това включва тези, които са били изнасилени от пазачите. Надзирателите обаче са имали пълното право да изнасилват всяка жена, когато поискат.

Това е свят, в който Шин видял за първи път екзекуция, когато бил на 4 години. Пазачите напълнили устата на жертвата с камъчета в случай, че се опита да каже нещо непатриотично преди смъртта си. Когато бил на 6, видял как учител пребива до смърт момиче на неговата възраст, защото имало няколко зрънца царевица в джоба си. Това е свят, в който хората ровят в екскрементите на кравите, за да намерят зрънца от царевица.

"Бягство от Лагер 14" е мъчителен за четене. Но историята на Шин трябва да бъде разказана. Подобни истории имат и 200 хил. души, които обаче са изчезнали завинаги в лагерите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
3
 
5
 
! Отговори
без преди 8 години
И защо освободителите на всички нации, най-миролюбивите бюстители на световния ред не направят нещо по въпроса. Нали все са загрижени за кой ли не.
81
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Прочетете и "Черната книга на комунизма", ако имате психически сили...
80
10
 
13
 
! Отговори
до 159 преди 8 години
Тия "изфабрикувани" истории са си ваш патент.
79
8
 
26
 
! Отговори
червена медия преди 8 години
Алооо. Авторке. От нацистките трудови лагери броя оцелели е огромен. Това напомня на руските лагери , откъдето никой не е излязъл. Комунистка ли сте , другерка драскачка ?
78
21
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Митев 157Хубаво е да си образзован - прочети и за Гуантанамо ... или затворите на цру в Полша . Но преди всичко си плати тока от американските тецове , доставен от чехи .
77
7
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тези истории все още помнят миналите през Белене и Скравена и др. концлагери в бг , ей ние сме ги живели другари и знаем и за Гулаг и всички зверства на комунистите , слава богу сме в Европа и има интернет , да живее Силиконовата долина където работят и много бг
76
10
 
23
 
! Отговори
Ямбол преди 8 години
Корейската война ,от юни 1950г до юли1953г, загинаха 137 899 Южни Корейци , 36 574 Американци и още около 2600 души от други страни в бой срещу Комунистите. Дано Северно Корейското Свинче Пукне.
75
7
 
35
 
! Отговори
Митев преди 8 години
Моля тези, които не вярват, да прочетат " Архипелаг ГУЛАГ". Но ми се струва, че могат само да пишат, а не четат
74
25
 
18
 
! Отговори
66 преди 8 години
Абе,съчинявайте ги по-логично тези истории.Там децата тръгват на училище на осем години,този изглежда много охранен...А в САШ всеки ден избиват по няколко извън затворите-в колежи,магазини...Не ,че в Корея са цвете...
73
3
 
17
 
! Отговори
Ямбол преди 8 години
До G, Aмериканците се биха срещу Комунистите в Северна Корея ,1950г до 1950г. От тогава до сега те подържат Южно Корейските воени сили и цялата тяхна икономика.
72
26
 
13
 
! Отговори
др Йозеф преди 8 години
Пропагандата става все по-пошла и недостоверна.
71
16
 
20
 
! Отговори
G преди 8 години
Интересно защо братята хамериканци не пипат там ? Май нямат изгода... Виж друго си е близкия изток и европа
70
11
 
45
 
! Отговори
Ямбол преди 8 години
Тази история e от преди няколко години. Проверена е от различни източници. Наистина Комунистическият " Рай " в Северна Корея измъчва хора в лагери. Чуда се как толкоз много Българи забравиха какви *** бяха "Другарите". Днес България още страда от тия мутри. А някои от вас които си въобразяват че сте били много добре с тях, вървете си в Северна Корея.
69
9
 
20
 
! Отговори
Рем преди 8 години
След като има правило да се разстрелват бременните жени, как се е родил в лагера ???
68
6
 
24
 
! Отговори
Орлин преди 8 години
Дали са верни тези разкази - питат някои. Други направо казват, че са американска пропаганда.Вие чували ли сте за Червените Кхмери в Камбоджа? И изобщо, интересува ли ви истината? В Камбоджа Червените Кхмери - така се казва местната комунистическа партия, започват да избиват собствения си народ. Убиват "само" 2 милоиона души в тази малка страна. Това е било около 60% от населението.Защо мислите, че Северна Корея не допуска чужденци да отидат до тези лагери?
67
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
и какви здрави бели зъби .....
66
16
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя пич, ако наистина е живял така 24 години няма да си спомня за царевичните зрънца на 6 години определено, даже мисля, че няма да може, а и няма да иска да говори... Това са пълни фантасмагории!
65
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От Американски затвор избягаха двама осъдени доживот , с помоща на работеща в затвора . След 1 седмица единият го гръмнаха , а другият го намериха и вкараха в затвора !
64
2
 
3
 
! Отговори
лол преди 8 години
До Жмичкоreally? наистина защитаваш този мракобеснически режим или просто тролиш? Ако е второто - браво :)
63
11
 
9
 
! Отговори
Цък преди 8 години
Сега е наред статия за кланетата в руските лагери, а после.- за избитите деца в училища и детски градини от руснаците в Сирия. Айде, редакторите, сабале с кафето това да ми сервирате!