След 24 години: Севернокореец избяга от лагер на смъртта

Историите за зверствата, които разказва Шин, шокираха света
2 окт 2015 21:37,
208
След 24 години: Севернокореец избяга от лагер на смъртта
Снимка: Кадър Youtube

Една картина може да струва повече от хиляда думи, дори и снимката да е аматьорска скица, пише британският "Метро". Въпросната рисунка показва 14-годишно момче, съблечено голо и окачено над огън. То е закрепено към тавана с въже около китките и глезените му. За да стои на едно място, мъчителите му са пробили корема със стоманена кука и го придържат.

Момчето се казва Шин Донг Хуик, а зверството се развива през 1996 г. Мястото е Северна Корея, концентрационен лагер. Шин е роден там, а майка му и брат му са планирали да избягат. Той разказва за плановете на служителите в лагера, но това няма значение. Той е измъчван, за да разкаже и още, и още. Той е измъчван и заради удоволствието на мъчителите. По-късно заедно с всички други затворници е принуден да гледа как бесят майка му и как разстрелват брат му.

Ние знаем всичко това, защото Шин е единственият човек, който някога е избягал от лагер "без изход" . Неговата конкретна история вече е и тема на книгата "Изходът от Лагер 14".

За повече от 20 години Шин е познавал само глада, жестокостта, мъченията и закоравялата бруталност. Това се случило в лагер за политически затворници, от който изходът е само един - смърт. Но тук не става въпрос за дисидентство, нито за света на Кафка или Оруел.

През 1972 г. Ким Ир Сен издава указ, според който греховете на родителите се пренасят и на децата им. С други думи три поколения на едно семейство трябва да бъдат наказани, за да се заличи "семето на класовия враг". Цели семейства, включително и малки деца, са били изпратени в концетрационни лагери заради престъпленията на родителите си. Такова престъпление би могло да бъде... да не се избърше портрета на лидера.

Условията, в които Шин и другите живели, са почти невъзможни. Те напомняли за познат от нацистите термин - изтребление чрез труд. Мъчителите в лагерите в Северна Корея се славили със същата усърдност. Затворниците в лагерите работили по 15 часа на ден. При оскъдна храна те умирали или от глад, или от изтощение.

Това е разбира се, когато затворниците не са убивани от охраната.

В лагера, в който е бил Шил, е имало осем правила, които, ако се нарушат, водят до моментален разстрел. Всяка жена, която забременее, се разстрелва. Това включва тези, които са били изнасилени от пазачите. Надзирателите обаче са имали пълното право да изнасилват всяка жена, когато поискат.

Това е свят, в който Шин видял за първи път екзекуция, когато бил на 4 години. Пазачите напълнили устата на жертвата с камъчета в случай, че се опита да каже нещо непатриотично преди смъртта си. Когато бил на 6, видял как учител пребива до смърт момиче на неговата възраст, защото имало няколко зрънца царевица в джоба си. Това е свят, в който хората ровят в екскрементите на кравите, за да намерят зрънца от царевица.

"Бягство от Лагер 14" е мъчителен за четене. Но историята на Шин трябва да бъде разказана. Подобни истории имат и 200 хил. души, които обаче са изчезнали завинаги в лагерите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
15
 
11
 
! Отговори
Жмичко преди 8 години
Направо се потресох! *** скалъпената драйфня! Затова от глад, живот в лагери, кланета, изтезания, изнасилвания и убиване на бременни Северна Кория за 40 години се е удвоила като население! Или се е напълнила с емигранти от Южна Корея? И като гледам, доста тиквоглави вече отделят жлъчка да давят с нея комунистите там! Успех, мишоци с напълно измити мозъци!
61
2
 
5
 
! Отговори
Поп Грую преди 8 години
Айде, пак се почна... Някоя зловеща детска песничка няма ли да изтупате от нафталина?
60
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До vargТи нали веднъж каза, че си обратен.Ако не беше дошла демокрацията, за такова изказване щяха да те пратят в затвора или, в най-добрия случай на принудително лечение, което понякога включва и електрошок - в резултат, след такова "лечение" ще станеш един от онези, за които народът казва, че са "пет за четири", т.е. не са с всичкия.
59
4
 
1
 
! Отговори
а преди 8 години
А, ми то и тук в милата родина е имало такива зверства, преди може би преди 70 години. Кофти е когато живееш в миналото, както много хора и тук, де.
58
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КИМ ЧЕН УН УМРЯ ПРЕЗ 2014-ТА В МОМЕНТА Е ЕДИН СМЕШЕН ДВОЙНИК ДАЛЕЧ ПО-МЛАД И ДАЛЕЧ ПО НЕВЗРАЧЕН!!! ОНЯ СЕ СКАПА ПРЕЗ 2014-ТА МАЛКО СЛЕД КАТО ПОЧНА ДА КУЦА!!!-----------------ПУТИНИЩЕТО ЩЕ ДОВЕДЕ КРАЯ НА ЦЕЛИЯ КОМУНИСТИЧЕСКИ СТРОЙ В РУСИЯ И КОЛКОТО Е ПОВЕЧЕ НА ВЛАСТ ТОЛКОВА ПО-ЗЛЕ ЗА КОМУНИЗМА В РУСИЯ!
57
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПУТИНИЗЪМ И КИМИРСЕНИЗЪМ ЕДНО И СЪЩО НЕЩО!!!!!!!!!
56
0
 
3
 
! Отговори
Plam преди 8 години
Да.. а тука отсреща в посолството на Северна Корея целодневно,включително и уикендите ВЪВ самия двор на посолството се играе волейбол и те будят от 7 сутринта с убийствени крясъци... Имам добър изглед от терасата...тия хора купон си правят за сметка на целия квартал :)
55
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Факт е, че Куба през 1990 г. е имала по-нисък стандарт на живот от България. А през 2013 г. Куба под американско ембарго е на 44-то място, България под американско партньорство на 58-мо място в света по ИЧР (източник wikipedia).
54
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пазарният капитализъм в България се провали с гръм и трясък. Провали се и навсякъдет по света където при пазарния капитализъм хората живеят в мизерия, с изключение само на няколко държави които столетия са ограбвали колониите и сега продължават да ограбват останалта част от страните които се поведоха по пазарния капитализъм както България.
53
0
 
2
 
! Отговори
до 96 преди 8 години
Уау :) Няма кво да ти кажа, ти се стараеш сам да се закопаеш колкот се може по-дълбоко.Тъжно ми е за теб, дано се оправиш.Пий някакви хапчета, *** на психоаналитик.Имаш нужда от помощ, положението е сериозно, недей да чакаш.
52
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стандарта на живот зависи от критериите. Ако за основен критерий, определящ стандарта на живот в една страна, се вземат под внимание липсата на гладуващи, без покрив и без достъп до медицинска помощ и образование деца, то тогава Куба и Северна Корея са страните с най-висок жизнен стандарт в света а България сред най-ниските.
51
2
 
7
 
! Отговори
до 83 преди 8 години
Капитализма бил мизерия...То па щото комунизма е цвете.Ако трябва да избирам между двете съм изцяло за капитализма.По-добра система за съжаление не е измислена.А вашия строй където мина остави след себе си само мизерия и нищета.И сега трябва да догонваме развития свят десетилетия наред.Имахте своя шанс, провалихте се.Отивайте да се срамувате в ъгъла, загубеняци ;)
50
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хората във Венецуела имат много по висок стандарт на живот отколкото в България.
49
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 77 Ти си изключително ***, глупав и озлобен човек.Сигурен съм, че си девствен, безработен и живееш с родителите си.И имаш само форума на днес.бг, в който да хейтваш всички останали.Нали е така :)
48
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пазарният капитализъм навсякъде е еквивалент на мизверия. Само шепа страни които се броят на пръсти от централна Европа + САЩ са богати защото там са концентрирани световните капитали и имат столетия колониално минало през което са натрупали несметни богатства. Но пазарен капитализъм е не само там ами в и Хаити, Гана, Ямайка, Етиопия, България, Ангола, Индонезиа и навсякуде в третия свят където живеят в мизерия.
47
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всички д**едавци, които боготворите путин или щатите...вие сте дъното на хранителната верига, новите еничери, за които Паисий на времето е казал "поради що се срамите да се наречете българи" - хора без корени, грам родолюбие и никакви принципи.Подбирайте си чукалата и заминавайте кой към Москва, кой към Вашингтон и от там се чепкайте.Ако ще седите тук, правете нещо полезното за страната ни.Работете, не крадете и не слугувайте на никой...елементарно е.
46
1
 
6
 
! Отговори
do 74 преди 8 години
Защото е истина, колкото и да не ти се иска бленувания комунизъм навсякъде е еквивалент на мизерия и разруха.Във Венецуела, която буквално плува в петрол има дефицит на стоки от първа необходимост като на първо място е...тоалетната хартия.Да ти звучи познато ;)
45
5
 
5
 
! Отговори
Млад специалист преди 8 години
На 24 години почнах в Разлог на 2400 лева. След 2 години заплатата ми сега е 3800 лева. Всичките ми познати в Разлог взимат над 3000 лева заплата, не познавам човек под 3 хил лева заплата.
44
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А бе, защо толкова искат да ни убедят, че СК е много бедна, а? Ислямска държава реже глави, вълна от бежанци залива европа, ЕС се разпада, в България 84% живеят под прага на бедността, но ни убеждават, че Северна Корея гладували, и същевременно са увеличили населението и 2.6 пъти от 10 на 26 милиона, а евроатлантическа България за 25 години от 9 стана на 6 милиона. Ама ние верваме, верваме - Севрна Корея е мното бедна, мдааа...
43
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А бе я вместо да ми пишете статии за Северна Корея, вземете да напишете статия за мизерните и мърляви студентски общежития в Бг, които сигурно не са ремонтирвани от времето на соца, пък може и някоя снимка да публикувате, че то напоследък само ревете за демографски срив, а пък грижата за младите никаква я няма