След 24 години: Севернокореец избяга от лагер на смъртта

Историите за зверствата, които разказва Шин, шокираха света
2 окт 2015 21:37,
208
След 24 години: Севернокореец избяга от лагер на смъртта
Снимка: Кадър Youtube

Една картина може да струва повече от хиляда думи, дори и снимката да е аматьорска скица, пише британският "Метро". Въпросната рисунка показва 14-годишно момче, съблечено голо и окачено над огън. То е закрепено към тавана с въже около китките и глезените му. За да стои на едно място, мъчителите му са пробили корема със стоманена кука и го придържат.

Момчето се казва Шин Донг Хуик, а зверството се развива през 1996 г. Мястото е Северна Корея, концентрационен лагер. Шин е роден там, а майка му и брат му са планирали да избягат. Той разказва за плановете на служителите в лагера, но това няма значение. Той е измъчван, за да разкаже и още, и още. Той е измъчван и заради удоволствието на мъчителите. По-късно заедно с всички други затворници е принуден да гледа как бесят майка му и как разстрелват брат му.

Ние знаем всичко това, защото Шин е единственият човек, който някога е избягал от лагер "без изход" . Неговата конкретна история вече е и тема на книгата "Изходът от Лагер 14".

За повече от 20 години Шин е познавал само глада, жестокостта, мъченията и закоравялата бруталност. Това се случило в лагер за политически затворници, от който изходът е само един - смърт. Но тук не става въпрос за дисидентство, нито за света на Кафка или Оруел.

През 1972 г. Ким Ир Сен издава указ, според който греховете на родителите се пренасят и на децата им. С други думи три поколения на едно семейство трябва да бъдат наказани, за да се заличи "семето на класовия враг". Цели семейства, включително и малки деца, са били изпратени в концетрационни лагери заради престъпленията на родителите си. Такова престъпление би могло да бъде... да не се избърше портрета на лидера.

Условията, в които Шин и другите живели, са почти невъзможни. Те напомняли за познат от нацистите термин - изтребление чрез труд. Мъчителите в лагерите в Северна Корея се славили със същата усърдност. Затворниците в лагерите работили по 15 часа на ден. При оскъдна храна те умирали или от глад, или от изтощение.

Това е разбира се, когато затворниците не са убивани от охраната.

В лагера, в който е бил Шил, е имало осем правила, които, ако се нарушат, водят до моментален разстрел. Всяка жена, която забременее, се разстрелва. Това включва тези, които са били изнасилени от пазачите. Надзирателите обаче са имали пълното право да изнасилват всяка жена, когато поискат.

Това е свят, в който Шин видял за първи път екзекуция, когато бил на 4 години. Пазачите напълнили устата на жертвата с камъчета в случай, че се опита да каже нещо непатриотично преди смъртта си. Когато бил на 6, видял как учител пребива до смърт момиче на неговата възраст, защото имало няколко зрънца царевица в джоба си. Това е свят, в който хората ровят в екскрементите на кравите, за да намерят зрънца от царевица.

"Бягство от Лагер 14" е мъчителен за четене. Но историята на Шин трябва да бъде разказана. Подобни истории имат и 200 хил. души, които обаче са изчезнали завинаги в лагерите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 67Хайде бе, верно ли....аууууу.И ракети викаш, и бомби...Лелееее *** те били велики тия севернокорейците бе...ау ау ау хвала на великия лидер ким кус кус.Стягай куфарчетата и беш към КНДР...опа забравих там няма да имаш интернет и порно...
41
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А бе я вместо да се драчите, си пуснете песента "Идт война народная, Священная война!"
40
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КНДР която живее в мизерия увеличи населението си от 10 на 26 милиона. И има собсвена космическа програма и собствени балистични ракети с които може да помели сащ. И това при десетилетия икономически санкции и изолация.
39
0
 
6
 
! Отговори
от 65 до 63 преди 8 години
Ето първия :) Много знаеш ти как живеят в Северна Корея.Това, че си некадърен и беден не значи, че 85% живеем зле.Не гледай само от собствената камбанария.
38
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Северна Корея 100% от населението има по-висок стандарт на живот от 85% от българите.
37
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Остави Северна Корея, време е да поспорим за Путин, тикви, обонго, ***, ***...Нека опорните точки ни отведат към любимата ни дискусия, която водим от 2-3 години.
36
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Средната заплата в Русия е към 50 хил рубли - около 900 долара. В евроатлантическа българия е 200 долара.
35
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Коментарите за това колко е велика Русия и как само Сидеров може да изправи България на крака ще започнат след 3,2,1....
34
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Въпрос към коменданта на лагера: другарю комендант, вие комендант на лагер на смъртта ли сте, или директор на санаториум? Защо в лагер на смъртта държите жив лагерник и го храните цели 24 години за сметка на трудовия народ. И като гледам от снимката, добре сте го хранили и добре сте се грижили за него, че чак в Англия сте го изпратили да разказва на "Метро" за ужасите в лагера на смъртта!
33
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И още нещо 37, ще има дълго да чакаш руснаците да излезнат на площада заради санкциите, просто не познаваш народопсихологията им.
32
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Цените паднаха от 103 долара за барел през юни 2014 година, до 45 долара днес, а американският шистов петрол е неконвенционален и скъп. Повечето нефтени кладенци имат нужда цената да варира между 60 и 80 долара за барел, като тя е само колкото да избият разходите. Компаниите за шистов петрол започват да банкрутират.
31
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След обезценяването на рублата вноса на повечето стоки стана труден, дори невъзможен. Западните компании губят милиарди от износа в Русия. В същото време местното производство бележи ръст. Все повече се търсят местни стоки коиото да заменят на по изгодни цени вносните. Оборота на местните производители расте, производството се развширява, инвестира се в подобряване на продукцията, търсят се работници, безработицата е символична, заплатите растат.
30
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Толкова е смешно и жалко. Стигнахте дъното с евтина манипулация и после защо ставаме нация от ***
29
2
 
5
 
! Отговори
Do 29 преди 8 години
1923 е имало военен птеврат д много зверстеа, но не е фашистки. Просто езе още не е имало фашисти, още по_малко в България. Тоеа е следствие простотията на червените терорости от 21година А да не дава Господ сатрапо от рода КимПото ците на съветския гражданин Ким Ир Сен са по_жестоки от ислямистите
28
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Рубларта загуби 50% от стойността си. Но руските нефтени разходи се изчисляват в рубли, а не в долари. Така че, цената в долари на произвеждания петрол от Роснефт е намаляла драстично днес от $5 за барел преди санкциите до само $3 за барел сега. Докато разчетите на шистовата индустрия в зависимост от областта и компаниите са пуснали цени в диапазона от $60-80 за барел, дори само за да пробият. Шистовите компании се крепят на кредити и са изправени пред масов фалит който ще завлече и банките.
27
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това с момчето съблечено голо и окачено над огън кърти мифки! Веднага повярвах!
26
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
37 не ги мисли ти Руснаците, държава с територията на Русия може спокойно да изгради икономика независима от вноса и ..... дреме им на ембаргото :)
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До КОШМAРA-AТAКAЕ, за разлика от теб, добре, че не четем само дневник. Щото на други сайтове четем, че китайския самолетоносач Liaoning-CV-16 и той вече е до Сирия...
24
7
 
7
 
! Отговори
на 20 декември преди 8 години
На 20 декември 1943 г. по заповед на подпоручик Константин Йорданов войници разстрелват на шосето край село Ястребино (западно от Омуртаг) 18 души, включително двама старци и шест деца от 7 до 12 г. Децата са Надежда на 12 г., Иван на 9 г., Стойне на 7г., близначките Ценка и Цветанка по на 13 г. и Димитринка на 11 години.
23
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да ви се похваля че срещнах лично автора на книгата на една сергия в Илиянци,даже ми даде автограф на севернокорейски