Анкара: Руската намеса в Сирия ескалира кризата

Границите на Турция трябва да се уважават, заяви Давутоглу
5 окт 2015 15:15, Елка Василева
116
Анкара: Руската намеса в Сирия ескалира кризата
Ахмет Давутоглу. Снимка: архив, Reuters

Руската намеса в Сирия ескалира кризата, заяви турският министър-председател Ахмет Давутоглу.

Той каза, че Москва е обяснила нарушаването на турското въздушно пространство от неин самолет като "грешка" , предаде Ройтерс.

Давутоглу каза това в интервю за турската телевизия Хабертюрк, след като бе съобщено, че в събота руски боен самолет е навлязъл в турското въздушно пространство край сирийската граница, което е накарало Анкара да изпрати два свои изтребителя, за да го прехванат.

Още по темата

Границите на Турция трябва да се уважават, не препоръчваме на никого, приятел или враг, да ги нарушава, заяви турският премиер, цитиран от интернет сайта на телевизия Хабертюрк.

Давутоглу подчерта, че независимо коя е държавата нарушител на турското въздушно пространство, тя ще бъде предупредена приятелски. Той изтъкна обаче, че "правилата за ангажиране са валидни и турските въоръжени сили са упълномощени".

"Сирия не е съсед на Русия, а съсед на Турция. Не препоръчваме на никого, приятел или враг, да нарушава границите на Турция", заяви премиерът.

Давутоглу подчерта, че кризата в Сирия не е започнала от вчера и че в продължение на четири години страната му се опитва да убеди членката на Съвета за сигурност на ООН да предприеме действия. По думите му обаче Русия не извършва операции в района, където се намира "ДАЕШ" (един от акронимите на джихадистката групировка "Ислямска държава").

"Каналите ни (за комуникация) с Русия по този въпрос са отворени. Обсъждаме това, което е нужно. Надявам се, че ще се откажат от грешния подход", заяви още турският министър-председател.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още по темата: РусияТурцияСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
18
 
9
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
Прасшчай турски паток...
5
46
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Русшя не се бжри срещу никой! Бори се да спаси голямата изолация,в която я вкара милиционера Путин, и да отклони вниманието на наивните руснаци от икономическата катастрофа и мизерията за по-голямата част от населениет
4
0
 
14
 
! Отговори
Ахмет Давутоглу преди 8 години
...eeee, hubavo si beshe, no sega ...GREDA...celado.ru/articles/gryaznye-i-opasnye-igry-erdogana-s-igil
3
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До аневanev q bqgai pri obongo da davash akali palq4o .koi si ti da kazvash koi kakvo i kade .ako ne bqha rusnacite sega shteshe da se kazvash hasan anev glupak
2
63
 
9
 
! Отговори
анев преди 8 години
Русия да напусне Сирия,! Чий го търси там? Сирийците,освен Асад не са им братя! Братя са им северокорейците. ДА ИДАТ ДА ПОМАГАТ ТАМ! ! РУСНАЦИТЕ СА ГОЛЕМИ ПОМАГАЧИ. ..............
1
3
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има нещо много гнило в цялата история. ИД го осъдиха на смърт тоя,после руснаците отидоха да бият ИД и сега тоя се разрева за терористите...