Русия трябва да работи със САЩ, не срещу тях в Сирия

Бжежински: Регионалният хаос може лесно да се разпространи!
5 окт 2015 20:49, Елка Василева
283
Русия трябва да работи със САЩ, не срещу тях в Сирия
Снимка: архив, Reuters

Всички знаем как започна Първата световна война. Натрупването на изолирани случаи на насилие дава ход на необратими военни операции, лишени от цялостна стратегическа насока и от по-голяма яснота на целите. Останалото е история: четиригодишно кръвопролитие, извършено в името на амбициозни цели, формулирани пост фактум от победителите, пише Збигнев Бжежински* във "Файненшъл таймс".

Още не е късно да се предотврати повторно развитие на този сценарий, този път в Близкия изток и по-конкретно в Сирия. Аз подкрепих първоначалното решение на президента Барак Обама да не използва сила в сирийската трагедия. Употребата на сила от страна на САЩ с цел да бъде отстранен от власт Башар Асад - за което толкова ревностно настояват някои от нашите приятели в Близкия изток - е безсмислена при липсата на реален консенсус за това както в Сирия, така и в Америка.

Независимо дали ни харесва, или не, Асад не е склонен да приеме призивите на Вашингтон да се оттегли от поста си, нито пък е изплашен от безразборните опити на САЩ да организират ефективна демократична съпротива срещу неговото управление.

Оттогава бе постигнат пробив в много трудните ядрени преговори с Иран, в които САЩ и Русия си съдействаха с други водещи сили за преодоляване на препятствията. Човек би си казал, че следващата фаза ще бъде ново усилие за уреждане на сирийския проблем, този път с помощта на важни страни като Китай и Русия.

Вместо това Москва избра да се намеси с военни средства, но без политическо и тактическо сътрудничество със САЩ - основната чуждестранна сила, правеща преки, макар и не много успешни, опити да свали от власт Асад.

Според някои информации Русия е предприела въздушни нападения срещу сирийски елементи, които са спонсорирани, обучени и екипирани от американците, нанасяйки материални щети и причинявайки човешки загуби. В най-добрия случай това показва военна некомпетентност от страна на Русия, а в най-лошия е доказателство за опасно желание да се подчертае американското политическо безсилие.

И в двата случая са заложени на карта бъдещето на региона и американският авторитет сред държавите от Близкия изток. В тези бързо изменящи се обстоятелства САЩ имат една единствена реална опция, ако искат да опазят по-големите си залози в региона - да поискат от Москва да спре и да се въздържа от военни действия, които пряко засягат американски активи. Русия е в пълното си право да подкрепя Асад, ако толкова много желае, но всяко повтаряне на току-що случилото се трябва да доведе до ответни американски действия.

Военноморското и военновъздушното присъствие на Русия в Сирия е уязвимо, изолирано географски от родината.

Русия може да бъде "разоръжена", ако продължи да провокира САЩ. Но по-добре ще е, ако Русия бъде убедена да работи със САЩ в търсене на по-широк подход за уреждане на регионален проблем, който да се издига над интересите на една единствена държава.

Ако това стане, дори ограничено американско-руско политическо и военно сътрудничество в Близкия изток може да доведе до положителен напредък в геополитически план: Китай може да поеме конструктивен ангажимент да парира опасността от по-голямо разпалване на Близкия изток. Пекин има значителен икономически интерес в това да предотврати по-широкомащабен конфликт в Близкия изток. Той трябва да бъде заинтересован не само от това да възпрепятства допълнително разпространение на хаоса, но и от това да увеличи собственото си регионално влияние.

Франция и Великобритания вече не могат да играят решаваща роля в Близкия изток. За САЩ е все по-трудно да го правят сами. Самият регион е разделен по религиозни, политически, етнически и териториални линии и се плъзга към все по-голямо насилие.

Това изисква външна помощ, а не нова форма на неоколониално доминиране. Необходима е американска мощ, интелигентно и решително приложена в търсене на нова формула за регионална стабилност.

Китай несъмнено предпочита да остане по-встрани. Вероятно страната си прави сметка, че така ще бъде в по-добра позиция да поправи щетите.

Но регионалният хаос може лесно да се разпространи на североизток и по-нататък да погълне Централна и Североизточна Азия. В такъв случай Русия и Китай може да изпитат неприятни последици. Но американските интереси и приятелите на Америка - да не говорим за регионалната стабилност - също биха пострадали. Така че е време за стратегическа смелост.

*Авторът на статията е бил съветник по националната сигурност на бившия американски президент Джими Картър

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
1
 
11
 
! Отговори
До кошмари и стрес преди 8 години
1 самолет видим е свален, а за "невидимия" в Сърбия какво ще кажеш?
63
11
 
4
 
! Отговори
Бранник преди 8 години
*** руски агентурчици ТРР е ФАКТ ОТ ВЧЕРА! Подписан е от САЩ и 11 държави от Тихоокеанския басейн- общо 40% от БВП на планетата! ***!
62
13
 
5
 
! Отговори
КОШМАРА- АТАКА преди 8 години
ИСТИНАТА Е СЛЕДНАТА- ВЛАДИМИР ВЛАДИМИРОВИЧ *** НАИСТИНА ЗАТЪНА ЖЕСТОКО В СИРИЙСКОТО БЛАТО. ОЩЕ НА 3-ИЯ ДЕН ЗАПОЧНАХА ДА СВАЛЯТ АМОРТИЗИРАНИТЕ РУСКИ САМОЛЕТИ/ИМА ВИДЕО В БЛИЦ КАК ПИЛОТА СЕ ОПИТВА ДА СЕ СПАСИ С ПАРАШУТ/. ЩЕ СЕ ПОВТОРИ СЦЕНАРИЯ ОТ АФГАНИСТАН КЪДЕТО МУДЖАХИДИНИТЕ СВАЛЯХА С РАКЕТИ "СТИНГЪР" СЪВЕТСКИТЕ САМОЛЕТИ КАТО КРУШИ. В ДНЕВНИК НАИСТИНА ИМА ИНФОРМАЦИЯ ЧЕ НАД 40 ОПОЗИЦИОННИ СИРИЙСКИ ГРУПИРОВКИ ОБЯВЯВАТ СВЕЩЕНА ВОЙНА НА РУСКО- ИРАНСКАТА ОКУПАЦИЯ. СЪХОПЪТНАТА БИТКА ЩЕ Е СТРАШНА!
61
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе САЩ що не си спретнат една Американска "пролет" , да вземат да си въоръжат опозицията срещу Обама и да си изберат нов президент по демократичен път , вместо да се бъркат в работите на целия свят.
60
13
 
8
 
! Отговори
Бранник преди 8 години
Тази война ще е последната за русия, такава държава НЯМА ДА ИМА ПОВЕЧЕ!!!!!!!!
59
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не знам Русия с кого трябва да работи,но САЩ-само с Роско памперса и Боко Тиквата!Единствено те ясно и точно изказаха готовност да свалят руските самолети още над морето,но проявиха управленческа снисходителност, благородие и ...още нещо! Така,че американския посланик да не се ослушва,ами да ги мобилизира и да заминават за Сирия,че там било пълно с руски самолети!А в добавка да вземат наградения с копчета с инициалите на ЦРУ,бягащият без да го гонят многоапартаментник главен подслушвач - ЦвЦв!
58
2
 
12
 
! Отговори
До става страшно преди 8 години
Как се обявява свещена война като не могат да излязат от дупките си. Оттам ли ще я водят?
57
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В безсилието си да поддържат САЩ и ИДИЛ,нашите медии пак опряха до старото оръжие-Бжежински.Толкова си могат!
56
2
 
6
 
! Отговори
бг преди 8 години
Ако тия нещастници САЩ ли са1 ли майната им ако не се махнат ще ядът дравчетоСВЕТАГО ДУХА
55
10
 
6
 
! Отговори
ПУТЯ Е СВЪРШЕН преди 8 години
До СТAВA СТРAШНОДа и аз гледах в 1 друг новинарски сайт от видеото как сирийски опозиционери с ракета земя- въздух свалят руския самолет и пилота се опитва да се спаси но парашута му дава повреда. Информациите дали е пленен от опозиционерите или е убит са противоречиви. Според ТАСС руски снайперисти са го убили във въздуха за да не попадне в плен на свободната сирийска армия,според други информационни агенции е пленен и дава данни за руските части и къде ще бомбардират занапред!
54
2
 
17
 
! Отговори
Ленин преди 8 години
Вова е новият ред. Капиталистите на колене
53
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не виждам как Русия може да работи в защита на Ислямска държава заедно със САЩ.
52
6
 
4
 
! Отговори
Лека нощ преди 8 години
Now I lay me down to sleepI pray the lord my soul to keepand if I die before I wake,I pray the lord my soul to take.. Има универсални човешки ценности, които биват потъпквани.. Някой ще си плати за това!
51
2
 
4
 
! Отговори
Браво TRАKIEC преди 8 години
ЕВАЛА,пич!
50
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Безочливо и нагло, типично за хамериканец!
49
1
 
15
 
! Отговори
Йосиф Кобзон преди 8 години
Злобейте капиталисти. Идва краят ви!!!
48
2
 
4
 
! Отговори
кубанская столица преди 8 години
Това не докосва България. Как тя беше нища при социализм, така и останеше при капитализм. Там няма що да грабя пък.
47
1
 
9
 
! Отговори
Поддержки Путина преди 8 години
Велик е нашият вожд. Господ здраве да му дава и все така да жъне военни успехи. Като негов поддръжник бих се радвал да изпрати няколко ядрени глави към Сев Америка та да млъкнат вече
46
2
 
11
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
Някой да се е замислял, че ако започне истинска трета световна война то тя ще трае не повече от един ден? Може би е време? 70 години относителен мир е доста.. Дано спите когато се случва...
45
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Otkak cvqt svetuva rusnacite vinagi terorizirat i grabqt sasedite si