Невъзможно е ИД да бъде победена, както и Ал Кайда!

Руски "доброволчески бригади" в Сирия прогнозира руският печат
6 окт 2015 10:20, Елка Василева
91
Невъзможно е ИД да бъде победена, както и Ал Кайда!
Снимка: архив, Reuters

Сирийската операция на Москва подбуди САЩ и съюзниците им да активизират военната си кампания срещу групировката "Ислямска държава" (ИД); същото се кани да стори и Великобритания - най-близкият военен съюзник на Щатите в Европа, констатира руското издание "Комерсант".

"Трябва да спрем триумфа на тероризма, инак ние самите ще бъдем застрашени", цитира вестникът британския министър на отбраната Майкъл Фалън.

Две алтернативни коалиции начело съответно с Русия и със САЩ ще си оспорват занапред палмата на първенството в борбата с ИД, смята изданието. Според експертите му обаче никоя от страните не ще може да се провъзгласи за победителка, тъй като проблемът изисква не само военно, но и политическо решение.

Още по темата

"Невъзможно е ИД да бъде победена, както и Ал Кайда. Може само сериозно да бъде отслабен нейният потенциал, да се изтласка тя от голямата политическа арена", коментира пред всекидневника политологът Дмитрий Поликанов.

Според него "в сирийската операция за Русия е от значение по-скоро процесът, отколкото резултатът - тя хем се връща реално на арената като глобален играч, хем добива имидж на активен и успешен борец срещу световното зло".

Появата на руски "доброволчески бригади" в Сирия прогнозира "Независимая газета", цитиран от Би Би Си. Вестникът се позовава на адмирал Владимир Комоедов, председател на комисията по отбраната в Държавната дума.

"На фона на победните рапорти от Министерството на отбраната за успехите в борбата на руската авиация" с ИД адмиралът "взе да говори, че за подсилване на сирийските правителствени войски може да бъде създадена и изпратена в региона "доброволческа бригада" от бойци, натрупали боен опит в Донбас", пише изданието. Според Комоедов комисията му е готова "без протакане" да разработи необходимия за целта законопроект.

Участието на руски граждани в конфликт на чужда територия срещу възнаграждение се наказва по член за "наемничество" от наказателния кодекс, припомня "Новие известия".

Нищо чудно обаче това да не заплашва хората от Русия, които се бият в неофициални формирования на страната на Башар Асад. Съдейки по не твърде обширната съдебна практика, осъдените по този член са най-вече противници на силите, подкрепяни от Русия, подчертава всекидневникът.

Намесата на Москва в сирийските работи означава, че играта на Русия срещу Запада добива ново измерение, а властите в Москва получават нови козове, се казва в коментар от "Независимая газета".

"Руското присъствие в Сирия укрепва позициите на сирийския президент Башар Асад. Стремежът на западните страни, включително на САЩ, е да го сменят. Да търсят за целта подкрепа от Русия е нещо доброволно, ако няма руски самолети в сирийското небе. Щом обаче те са там, търсенето на компромис с Русия става необходимо условие. А какво може да стане разменна карта за постигане на такъв компромис? Украйна, Донбас, Крим, санкциите", разсъждава всекидневникът.

В публикациите на западния печат за Русия се очерта нова линия - медии с традиционно негативно отношение към политиката на Москва, критикуващи Кремъл, констатират, че сирийската маневра на Владимир Путин измества почвата изпод краката на западните политици. Дори американското списание "Форин полиси", непроявявало досега симпатии към Русия и лично към нейния президент, пише, че САЩ са опасно нерешителни на фона на добре пресметнатите ходове на Кремъл, отбелязва "Лента".

Продължавайки сирийската тема, "Ведомости" посочва, че разполагането на руски войски в страната е провалило плановете на САЩ и съюзниците им за създаване на зони без полети във въздушното й пространство.

Това според вестника е твърде важно за Русия като цяло и по-специално за президента Владимир Путин. "През последните месеци режимът на Асад губеше територии, което би могло да го принуди да преговаря. Сега обаче всички политически и дипломатически процеси ще протичат според условията на Москва", се казва в статията.

С военните си действия в Сирия Русия преследва няколко политически цели. За президента Путин обаче зоните без полети са от особено значение, защото в Русия често ги смятат за инструмент, с който се свалят управляващи режими, отбелязва британският аналитик Алекс Кокшаров.

"Путин бе дълбоко потресен от свалянето на Кадафи в Либия. И сегашните действия са мотивирани от нещо лично", твърди експертът.

Военните действия на Москва срещу противниците на Башар Асад, "дори да са просто символична акция, пренасят неограничения терор" в самата Русия, която също е застрашена от конфликта, предупреждава авторът на друг материал във "Ведомости".

За разлика от войната на руските власти със забранената групировка "Имарат Кавказ", този път събитията може да обхванат цяла Русия. Днес силовите структури предизвикват мюсюлманите с необосновани репресии, но ще изчезнат от улиците, щом стане опасно и парите от бюджета свършат. Тогава гражданите ще трябва да разчитат на самите себе си и на отряди за самоотбрана. Което ще означава погроми и може би гражданска война, заключава публицистът.

Още е рано да се съди как ще се отразят действията на руските военни в Сирия върху нагласите в Русия, казва директорът на аналитичния център "Сова" Александър Верховски, цитиран в друг материал от изданието.

"Ако ставаше дума само за една седмица бомбардировки, нямаше да се случи нищо. Има обаче риск от ответни действия и започнат ли атентати, не се знае срещу кого ще се озлобят хората - срещу сирийците, мюсюлманите или Путин", изтъква руският социолог.
 

/БТА/


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
2
 
! Отговори
ТРЕЗВОМИСЛЕЩ преди 5 години
Невъзможно е ИД да бъде победена, както и Ал Кайда!ДА БЕ ... ГЛУПОСТИ НА ТЪРКАЛЦА ... ТОВА КОЕТО ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ Е ДА СЕ ЗАБРАНИ ТАЗИ РЕЛИГИЯ И ВСИЧКИ ПРОПАГАНДАТОРИ НА ВСИЧКИ ДВИЖЕНИЯ И РАЗКЛОНЕНИЯ ДА БЪДА ОБЕСЕНИ. ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА ДА БЪДАТ ПРОСВЕТЕНИ И ДА ПОЧНАТ ДА ВОДЯТ НОРМАЛЕН ЖИВОТ. НОТОВА МАЙ НЕ СЕ ХАРЕСНА НА ОПРЕДЕЛЕНИ ХОРА ПО СВЕТА.dnes.bg/world/2015/11/03/talibansko-zverstvo-momiche-be-ubito-s-kamyni.281895ЕТО ТОВА Е ТЯХНАТА РЕЛИГИЯ !!!!
44
1
 
5
 
! Отговори
циника преди 5 години
71, ами ти грешно си ме разбрал. Очевидно е, че когато колониите са били очертавани те са били администрирани така че в границите на дадена единица да бъдат събрани няколко етноса, за да се създават предпоставки за напрежение между тях и да се улеснява живота на колониалната администрация. Това не се е получило само с Иран. Във всички останали случаи няма етнос или общност,която да не е развелена поне на две и на свой ред да не е събрана с други такива.
43
0
 
10
 
! Отговори
Чичо Цвък преди 5 години
До Одисей 1Или имаш предвид арабите "Джихади Джон" или "Джихади Джордж" с източно-лондонски и западно-тексаски акценти?
42
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Одисей 1Няма какво да ми тропат - те са тук отдавна! Знае се и къде им е щаб-квартирата - на ул. Козяк в София. Преди два месеца тяхна делегация се самоизтрепа на един наш полигон, докато пробваше гранатомети.
41
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ИД не може да бъде победена, закото НЕ СЪЩЕСТВУВА!!! СЪЩО КАКТО И АЛ КАЙДА - измислени фантоми на ЦРУ! Могъщи, коварни и неуловими - колкото повече ги мориш, повече се разрастват!Затова руснаците млатят наред, а те да си се делят подле на който както му харесва!
40
3
 
2
 
! Отговори
Бузи преди 5 години
До циникаЕйй, най обичам такива експерти като тебе да изнасят геополитически лекции! И къде набра тези знания? В службите, във Външно, работейки на терена или от четене в интернет?
39
0
 
11
 
! Отговори
циника преди 5 години
Социалистическата партия БААС унищожи с огън и меч комунистическата партия на Ирак - една от най-мощните компартии в арабския свят. Пак бъркаш "социализъм" с "комунизъм". През 80-те г. Саддам беше един от стълбовете на американската геостратегия.До момента, в който той най-неочаквано тръгна срещу Кувейт иначе и досега щяха да си го гушкат. А износът на революции беше най-доброто лекарство за обществената модернизация на мюсюлманския свят и отделянето на исляма от държавата.
38
0
 
8
 
! Отговори
циника преди 5 години
хайде сега, нямали били идея западните държави какво разчертават. как я мислите тая работа - че някой гледа в тавана докато си чертае картата. Самите колонии са били окрупнявани, за да могат примерно да бъдат събрани различни етноси,а в други случаи за да бъдет разделени такива. Идеята е ясна - разделяй и владей. Всяка империя го е правила, правили са го и западните империи. Най-малкото вижте Джордж Фридмън - достатъчно подробно ги обяснява нещата.
37
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Под руски доброволци се има предвид чеченците на Кадиров . Та ако ирански и чеченскикашици влязат в Сирия ,ще окосят ливадата барабар с ЦРУ инструкторите и отрочето им ИД.
36
0
 
9
 
! Отговори
циника преди 5 години
Най-порочното, което напарви Западът след колониализма е, че очерта граници на държави, които разделяха определени народи или религ. общности и ги събираха с други. Причината? Ами за да могат да ги противопоставят и да ги разделят.Сега берем плодовете.
35
0
 
10
 
! Отговори
циника преди 5 години
И нещо друго за "проблема" между сунити и шиити. В Ирак например смесените шиитско-сунитски бракове са нещо естествено допреди десетилетие. Тъпата политика на Щатите, които най-напред подтикваха техният човек Саддам Хюсеин през 80-те г. да води кампании срещу шиите, а после обратно - когато американците стъпиха в Ирак започнаха пък да перследват сунитите и лансираха шиитите доведоха до взрив между тях. Същото сега се случва в Сирия.Изобщо Сауд. Арабия и Щатите се хранят от това противопоставяне
34
0
 
11
 
! Отговори
циника преди 5 години
и хайде стига вече с това "кръволока" Асад. Марти Ахтисаари, бившият президент на Финландия в прав текст каза пред Дъ Гардиън, че руснаците още през 2012 г. са предлагали оттегляне на Асад, но Западът отхвърлил, защото "така и така Асад пада до няколко седмици". Е, на кого да се опрат светските сили тогава освен на Асад. Сирийската свободна армия съществува само във фантазиите на някакви хора. "Умерените" са бързат да преварят ИД в налагането на шериата.западът върви след събитията отново
33
0
 
16
 
! Отговори
циника преди 5 години
Какъв е проблемът с джамията в Москва? Защо някои хора смятат, че мюсюлманите в Москва нямат право на джамия? И какво общо има противопоставянето сунити-шиити с терористичният уахабизъм, който разсажда най-голевмият приятел на Америка - Сауд. Арабия посредством десетки терористични организации, включително ИСлямска държава и Ал Кайда? Картите вече паднаха - една седмица бовмбардировки и всички,които са инвестирали милиарди в тероризъм-Турция,Сауд. Арабия и САЩ започнаха да реват.
32
0
 
8
 
! Отговори
Карам с 200 преди 5 години
Защо слагат снимка на МиГ-29, след като такива самолети не са разположени в Сирия? Да пробват със Су-24 или Су-25?
31
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Може ,може !Ако не е ,като лицемерието на САЩ и ЕС . От една страна си съзадваш ,муджахидини ,талибани ,АЛ Кайда ,,ИД ,въоражаваш ги ,включително и с българско оръжие,обучаваш ги и отдруга страна се биеш срещу тях .Така че колкото повече се бориш толкова по -силни стават ,все по-вече се разширяват .И след като САЩ ,обявят че ,,АЛ Кайда била ,,УМЕРЕНА ОПОЗИЦИЯ,,как да стане.Да се бориш на думи ,вятър работа .Така ме може да бъдат разгромени. А и ЕС да не приема терористите ,уж като ,,бежанци .
30
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руски "доброволчески бригади" в Сирия прогнозира руският печат.Знаем ги руските "доброволчески бригади", руска редовна войска (главорези) формално подала рапорт за отпуск.
29
1
 
7
 
! Отговори
Oleee преди 5 години
Само по заглавието разбрах, че автор е ***. ***, приличаш ми на оная женица, заради която Ян Хус е изрекъл следното - "О, свещена простота"!!!
28
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Войната в Афганистан постави СССР на колене, а войната в Сирия ще затрие Русия
27
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прогнозата за времето по (канал россия-24) Днес времето е благоприятно за бомбандировки в Сирия. Какво повече да кажем за дебилността на руснаците?
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
е как да е вазможно докато има хамериканци да създават и спонсорират подобни организацииииииииии