ЕС иска Русия незабавно да спре ударите в Сирия

Външните министри: Москва да се бори с ИД, а не с опозицията!
12 окт 2015 18:52,
377
ЕС иска Русия незабавно да спре ударите в Сирия
Снимка: Архив Reuters

Външните министри на страните от Европейския съюз настояха днес Русия незабавно да спре въздушните удари в Сирия и обвиниха Москва, че подкопава процеса на уреждане на кризата в близкоизточната държава, съобщиха световните агенции.

"Извършваните напоследък руски военни атаки, насочени не само срещу "Даеш" ("Ислямска държава") и други групировки, определени от ООН като терористични, а и срещу умерената опозиция, будят сериозно безпокойство и трябва веднага да бъдат прекратени. Същото се отнася за нарушаването на въздушното пространство на съседни страни от Русия", заявиха министрите в съвместна декларация на заседание на Съвета на ЕС в Люксембург.

"Тази военна ескалация заплашва да продължи конфликта, да подкопае политическия процес, да влоши хуманитарната ситуация и да засили радикализацията", казаха министрите.

Според тях ЕС ще продължи да подкрепя сирийската опозиционна коалиция.

"ЕС ще продължи да поддържа умерената опозиция, в частност сирийската опозиционна коалиция, и отново подчертава, че тя е важен елемент от борбата с екстремизма и играе ключова роля в политическия преходен процес", заявиха министрите.

Те призоваха Москва да окаже натиск върху Дамаск в интерес на уреждането на конфликта.

"ЕС призовава Русия да се съсредоточи върху общите усилия за постигане на политическо уреждане на конфликта. В тази връзка ЕС призовава Русия да окаже натиск върху сирийския режим за намаляване на насилието", беше посочено в декларацията.

Министрите призоваха Москва да съсредоточи военните си действия в Сирия върху "Ислямска държава" и да не атакува умерената опозиция.

По думите на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини атаките в Сирия трябва да се съгласуват между САЩ, ЕС и Русия. "В противен случай има риск това да стане крайно опасно не само от политическа гледна точка, а най-вече от военна гледна точка", каза тя.

Според ЕС сирийският президент Башар Асад не може да бъде част от решението на конфликта - най-много да бъде неизбежен партньор в прехода от войната.

"Не може да има траен мир в Сирия при сегашното ръководство и докато не бъде отговорено на легитимните недоволства и стремежи на всички части на сирийското общество", беше посочено в декларацията, според която Асад носи най-голямата отговорност за жертвите и разселванията, причинени от конфликта.

Според Франция Асад няма място в процеса на политическо уреждане на конфликта в Сирия, но други страни от ЕС смятат, че не може да се мине без него, особено като се има предвид руската подкрепа.

"За да има мир в Сирия, е необходим политически преход. Той трябва да се извърши без Башар Асад", каза френският държавен секретар по европейските въпроси Арлем Дезир.

"Не става дума за това кого харесваме и кого не харесваме . . . Става дума за това кой е фактор. А в момента той определено е фактор", каза словашкият външен министър Мирослав Лайчак, имайки предвид Асад.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер призна, че "позицията и важността на отделни играчи се променя". "Много неща се променят с намесата на Русия", заяви той. По думите му "няма съмнение, че усилията за постигане на политическо решение стават по-трудни и по-сложни".

Могерини определи намесата на Москва в Сирия като тревожен фактор, който променя ситуацията.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


377
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Путин явно добре си върши работата, щом толкова много продажни душици ронят кървави сълзи за умерените и не чак толкова умерени терористи.
77
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Путин постигна вече успех,който и сам едва ли е очаквал-показа на целият свят кой финансира и въоръжава терористи.Даже се появи и нов термин-умерена опозиция.
76
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези министри на страни от еврогейския съюз в качеството си на какви точно поставят условия на Русия и кой ги е упълномощил да говорят и да искат разни неща?
75
2
 
50
 
! Отговори
(-_г) преди 8 години
ЕС е картел от няколко богати държави, които на практика кръвопийстват върху по-бедните членове.. А, самия съюз здраво го държи за топките САЩ. Това обяснява всичко.
74
2
 
31
 
! Отговори
123 преди 8 години
Русия не трябва да спира ударите до Парада на победата на Пенсилвания авеню.
73
2
 
27
 
! Отговори
до 179 преди 8 години
Ееее тогава да оставят Руските Военновъздушни сили да Бомбят наред Да ама НеПочна да Мучи Могерини след нея И Европейският съюзПардон Еврейският Съюз
72
21
 
5
 
! Отговори
Ха,ха,ха,хаааааааааа преди 8 години
НОВИЯ "АФГАНСКИ КАПАН" в Сирея ...ЩРАКНА!!!!!ПУТИН И АСАД ---ВЕЧЕ СА ВЪТРЕ....!/..."танковото клане"- за Асад, го доказва чудесно.../БИЗНЕСА НА ЯНКИТЕ ТРЪГНА ЯКООООООООООООООО.....
71
0
 
17
 
! Отговори
Спас преди 8 години
Кой ги пита тия нещастници? Могат ли да са толкова про, пардон, умни?:))))))
70
0
 
7
 
! Отговори
бг преди 8 години
Радикализацията на един метър под земята играе ролята на тор за растенията.
69
0
 
23
 
! Отговори
Той е преди 8 години
"По думите му "няма съмнение, че усилията за постигане на политическо решение стават по-трудни и по-сложни" Като гледам, какви "усилия" са полагали,вече 4 години, се питам - имат ли граници, лицемерието и лъжите на ЕС и САЩ?
68
15
 
3
 
! Отговори
Айде , ушанките... преди 8 години
....я , разкажете нещо за "танковото клане" , което организира Опозицията на войските на Асад!Опозицията ще закупи още ракети !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!И.....Кой сега пълни джобовете на западните ТЪРГОВЦИ НА ОРЪЖИЕ --АКО НЕ Е ПУТИН...??!!!!Кой е умния политик ,сега......А,... ха,ха,хааааааа....??!!!
67
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А пък аз Искам Германия Англия Австралия Канада и Северна Америка да Добият Българският Аспект в Инфраструктури Стандарт на Живот изпълнен с Лишения и Мизерия
66
0
 
31
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
Че кой го пита ЕС какво иска, при условие, че иде реч за една държава, която няма нищо общо с ЕС и една друга, която не желае да се занимава с третополови?
65
0
 
31
 
! Отговори
путин преди 8 години
дойдох! видях! бомбардирах и бомбардирам! КОГОТО СИ ИСКАМ!!!!!! а вие като цяла година бомбардирате освен цивилни жертви май друго не уцелвахте !? за това сега ще ме слушате !!!!
64
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези '''умерените''''дето по циал ден крещат Алах Акабар тези светци ли бе ..абе тепанье и твае ...нема Алах нема Акабар .А Русия иска терористите от НАТО веднага да спар да убиват невинните сириици . Башар е президент избран от народа . От каде на каде Европа ще казва кой може да убива и кой не може
63
0
 
23
 
! Отговори
pet преди 8 години
Нов кръстоносен поход, след теб сме Путин!!!
62
0
 
23
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 8 години
Ама от ЕС изразиха ли безпокойство? Начи много е важен момент изразяването на безпокойство от Еврохалифата на Айша Меркел.
61
0
 
29
 
! Отговори
Лавров преди 8 години
Мисля че Путин няма да вечеря , я утре ще откаже и да закусва в резултат на декларацията на ЕС клоуните .......
60
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да си плямпат безмислици от ЕС-не пречат на руските бомбандировки...Вече никой не взема на сериозно измисления ЕС-добре че има продажни политици и залюхани страни като нашата да им се връзват още на брътвежите...
59
1
 
24
 
! Отговори
циника преди 8 години
каква е тази опозиция? Къде се намира? В отдалечените ъгълчета на някой сън, на някоя фантазия? Тази т. нар. опозиция е най-фантомното явление в историята на 20 век. Всички говорят за нея, но никой никъде не я виждал. За чудовището от Лох Нес и за Йети има повече свидетели, отколкото за наличието на Сирийската опозиция. В шизофрениците, настояващи че са виждали зелени човечета има повече разум, отколкото онези които сънуват сирийска опозиция.