Човечеството да престане да обожествява парите!

Човекът да се върне в центъра на ценностите си, призова папата
Обновена: 15 окт 2015 12:43 | 15 окт 2015 12:42, Елка Василева
33
Човечеството да престане да обожествява парите!
Папа Франциск. Снимка: архив, Reuters

Папа Франциск призова човечеството да престане да се кланя на идола на парите, предаде Франс прес.

"Капитализмът и печалбата се превръщат в зло само ако бъдат превърнати в кумир. Иначе те остават само инструмент", каза папата в интервю за френския седмичник "Пари мач".

Ако парите и печалбата на всяка цена станат фетиш, предмет на обожание, ако обществената и икономическата ни система се основава на алчността, обществата ни вървят към разруха, каза папа Франциск.

Хората и светът не бива да живеят в служба на парите: последиците от случващото се са очевидни за всички, отбеляза папата.

Човечеството трябва да престане да обожествява парите и да върне в центъра на ценностите си човешката личност, почтеността, общото благо, бъдещето на поколенията, които ще населяват Земята след нас, подчерта Светият отец.

Говорейки за сегашните конфликти, най-вече в Сирия и Ирак, Франциск призова за спешни действия, при които не се подминават причините за конфликтите.

Нека се запитаме защо има толкова войни и насилие. Не бива да забравяме и лицемерието на онези влиятелни хора, които говорят за мир, а тайно продават оръжия, отбеляза Франциск и призова за изграждане на модели за икономическо развитие, в чийто център е поставен човекът, а не парите.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
6
 
! Отговори
Перо преди 8 години
Ми да закрие банката на Ватикана и да раздаде парити - ще нахрани половин Африка за 5 години!Ама нема а си изкара мандато и он май с тия лафове!
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да попитам аз защо висшите духовници живеят в лукс и какъв морал ще ми проповядват, когато се ползват с блага, дадени им от наивните вярващи? Не съм чул Бог да ги е научил да правят злато от кал. Къде им е смирението и въздържанието? Ше ми обясняват, че да съм беден и гладен е добродетел, и че Бог така иска. Аде бе! Всеки си има совой собствен и удобен Бог, а Истинския ъздадтел е твърде зает, за да се занимава с хорската простотия и суета.
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лицемери.Кой продаваше индулгенции толкова столетия?
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Човечеството да престане да обожествява парите!Човекът да се върне в центъра на ценностите си, призова папата???Папата да не е станал православен???Това е мотото на източното православие!
18
0
 
0
 
! Отговори
И преди парите е преди 8 години
имало общества, ама какви...
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да му се чуди човек на акъла на господ защо превърна света в лудница. Ненормалниците са 90% от хората и естествено те се имат за нормали зашото като се огледат всички наоколо са като тях и няма с кого да се сравнят за да разберат че са побъркани.
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Говорите за комунизъм, демокрация, капитализъм, не разбрахте ли, че който и модел на управление да си харесате, онези които стоят отгоре му са едни и същи, и във всеки един момент вие сте им роби, а те ви лъжат и манипулират както им е удобно, съжалявам, но истината е, че сегашната система и начин на управление и съществуването на човека като цяло ще доведат само до драматичен край, папата е толкова прав, но хората са изгубили смелостта си да са добри, мъдри, да се обичат, повърхностно его са.
15
0
 
2
 
! Отговори
Мен преди 8 години
'Човекът да се върне в центъра на ценностите си, призова папата' Не човекът, а Господ.
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Късно е....В Библията го има вече веднъж този епизок, когато хората започнали да се кланят на Златния телец! Умните хора и всички които са чели тази Книга на книгите, знаят какво е последвало след това. Е, като още не сме дораснали до никъде и все настъпваме мотиката не по два пъти ама и по повече, знаем вече какво ще последва и този път. Амин!
13
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Човека е звяр и няма ценности а потребности и желания. Религиозните хора са психопати а най големите психопати са религиозните водачи (фюрери)
12
6
 
3
 
! Отговори
Моряк преди 8 години
Ха, нали вече пробваха с комунизъм,не става. Кви ги говори попето?
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кои сме ние да защитаваме християните от останалата част на света и да кажем, че няма да приемем мюсюлмани или джамии в нашите държави, заяви германският канцлер Ангела Меркел на среща при закрити врата с представителите на Европейската народна партия преди нейните разговори с френския президент Франсоа Оланд вчера, съобщава БГНЕС.Без да назовава конкретни държави Меркел остро е осъдила поведението на Унгария, Чехия и Словакия, които се противопоставят на приемането на мигранти, като заяви, че
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще ви оправим демографията, като ви сменим народа"
9
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Папчо виж си вътиканата в какъв бизнес си го превърнал, после давай съвети.
8
0
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Хубав призив.....доста закъснял
7
0
 
5
 
! Отговори
Папата та Папата преди 8 години
*** от 25 години "центъра на човешката личност в частност и на света глобално" по всички "обективно-независими-свободни медии" се представя """"""най развитата демокрация в света и нейните комерсиални антлантически и неолиберални ценности"""""".Всичко останало извън тези """""най-развити демократични ценности""""" е диктатура,тирания,безпросветност,неспазване на права,деградация и т.н.
6
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами тогава Голямата печатница отвъд Голямата локва какво ще прави?
5
2
 
5
 
! Отговори
papakochef преди 8 години
Ама Франци,то не дават на всички за д..е,требе и с пари.
4
2
 
16
 
! Отговори
аххаха преди 8 години
Падре , закрий финансовите институции на Ватикана , дай пример :)
3
2
 
7
 
! Отговори
ахаха преди 8 години
Падре, дай пример , закрий банк оф Ватикана