Руската следа в готовността на Асад за предсрочни избори

Чака ли го Асад съдбата на Виктор Янукович в Украйна?
26 окт 2015 10:57,
82
Руската следа в готовността на Асад за предсрочни избори
Снимка: архив Reuters

Асад заяви готовност да организира президентски избори в Сирия, в които да участва, съобщи вчера руския депутат Александър Юшченко след среща със сирийския лидер.

Готовността на сирийския президент Башар Асад да организира предсрочни избори в страната "явно има руски произход", пише "Ведомости" и допълва, че предсрочните избори са изпитан похват за преназначаване в Русия.

В случая с Асад обаче що-годе легитимни избори може да има само след сключване на примирие, каквото на свой ред е възможно, ако бъде разгромена групировката "Ислямска държава" или повечето сирийски земи бъдат прочистени от бунтовници. И става "ясно, че победата над ИД дори с подкрепата на руската авиация и иранските сили е въпрос на едно неблизко бъдеще", уточнява изданието.

От друга страна, може би става дума за предсрочни избори като част от сценарий за меко оттегляне на Асад - тогава днешният сирийски лидер ще се откаже в последния момент от надпреварата и ще предложи друг кандидат, приемлив за умерената опозиция. В този случай Москва ще срещне други трудности - тя закъсня да установи контакти с умерената опозиция и едва ли ще може да гарантира сигурността на алауитското малцинство в Сирия.

Предишното протеже на Москва - бившият украински президент Виктор Янукович, в сходна ситуация също заяви, че е съгласен на извънредни президентски и парламентарни избори, подписа споразумение с опозицията, а на другия ден избяга от Киев и бе отстранен от власт с постановление на Върховната рада.

Изявлението на Асад е политически жест и трябва да бъде тълкувано "не като призив за избори, а като изявление, че сирийският ръководител е готов за оставка, като жест, че не се е вкопчил в креслото си", коментира за "Независимая газета" руският политолог Александър Шумилин.

"РБК дейли" се опитва да отговори на въпроса "защо нови избори в Сирия само ще отложат мирния процес". Проблемът според вестника хвърля светлина върху руското мнение за ситуацията в Сирия.

"Кремъл май продължава изобщо да отрича наличието на "умерена опозиция" срещу Асад отвъд фронтовата линия, сиреч сред онези, които се сражават срещу днешния управник в Дамаск."

Руските бомбардировки създадоха нова реалност в Сирия - силите, противни на Дамаск, вече при никакви условия няма да седнат на масата за преговори нито с представители на Асад, нито с представители на Русия, твърди изданието.

Множество въпроси буди и самата идея за предсрочни избори. Например дали ще са легитимни изборите в онези 15-17 процента от територията на страната, които са под контрола на сирийското правителство, ако в тях не участва останалото население, отбелязва "РБК дейли".

"Красивата картинка с неотдавнашните ръкостискания между Асад и Путин в Кремъл, уви, не е призив за мир, а точно обратното - дразнител за хората, които биха желали да останат в руслото на реалността и се опитват да задействат мирен процес", заключава всекидневникът.

Междувременно нуждите от оръжейни доставки за руската операция в Сирия нарастват и персоналът в заводите на корпорацията "Тактически ракетни въоръжения" е минал на трисменна работа, посочва "Комерсант" в друг материал. А за превоз на товари до местната руска база Тартус военноморските сили на Русия спешно са купили от турски собственици осем транспортни кораба.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 29И аз няма да кажа нищо само ще допълня80% от пуснатите в Афганистан ракети Стингър ПО ПРАВИЛАТА ЗА БОЙНО ИЗПОЛЗВАНЕ са поразили целите сиЕдно от правилата е да се стреля с 2-3 ракети при засада като всяка установка да е на 150-250м една от друга На където да завие хеликоптера все една ракета ще го уцелиОсвен това ФИМ-92А е еквивалентна на СТРЕЛА 2 които се отклоняват от първата ловушка. ФИМ-92Б вече е с по-добра глава за самонасочване, но доставките са малко заради терористич
21
1
 
2
 
! Отговори
коко преди 8 години
До Боби.До повелителя на съветските железа-Индия сключи договор с Боинг за вертолети АН-64 Апач и СН-47!!Същата тази компания ще предаде тази година 760!!! пътнически самолета на клиенти!А болшая руская авиоиндустрия колосалните 8 броя(пардон 6).Трябва да ги поздравиш за успеха дорогой!!!
20
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Реанимацията на политическия труп Асад се провали въпреки неистовите усилия на световноизвестният реаниматор на диктатори Путин. Никой освен Русия на конференцията за Сирия не иска и да чуе за мъртвеца. Единственото бъдеще на Асад е изгнанието при Янукович в Москва която Путин бавно и сигурно преввръща в дом за политически трупове.
19
1
 
2
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 29Имам следната статистика свалени 333 хеликоптера в Афганистан (около 150 самолета)от тях Стингър 14 ПЗРК 28(стрела 2. Редай, Китайски клонове)Неопределени причини 75(но определено не е човешка грешка)Катастрофи 87(включително човешки грешки)или 13% от всички са свалени с ПЗРК да вземем още 13% от Неопределените причини или 10 хеликоптера и поличаваместингър 14+3 + ПЗРК 28+7 или общо 52 са свалени с ПЗРКИзточник Милитеро Лордпресс сомПодобни статистики съм попадал и в ру
18
3
 
2
 
! Отговори
коко преди 8 години
Добър ден на другарите!!Асад другари вече е пътник -господарят му го превърна в разменна монета подавана ту към аятоласите ту към противниците му.Но Асад е и единсвеното нещо което легитимира присъствието на руски солдати в пясъците.Щего разиграват като парцалена кукла още съвсеееем малко.
17
3
 
1
 
! Отговори
1234 преди 8 години
Афганистан 2
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хайде, Шопе, изтрийй 32 , че ти пречи!
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонименгледай ТЕЛЕВИЗИЯТА НА ХАЛИФАТА ще колят руснаците днес към 2 часа...А пък, ако е заловена и руска деверсионна група, ако искате я наричайте за спасяване, съвсем ще берат ядове в Мурзилистания!!!Теб радва ли те това ? Очевидно си на страната на средновековието или те блъска примитивна русофобия. По- точно - примитивната ти русофобия те поставя на страната на мрачното антихристиянско средновековие.
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Била е изпратена Американска група военни да спасят - заложници американски воиници , при джихадисти в Ирак . Убит е водача на Американската група . съобщиха американските новини и Euronews !
13
0
 
7
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 24Колега ако не знаеш Афганистанските планини са между 2000 и 3000м При условие че тавана на почти всички хеликоптери с класическа схема е 4000-4500м трябва сам да се досетиш че на такава височина Ми-24 е доста по-тромав и доста по-неманеврен в сравнение със Сирия примерно. Между временно да ти кажа СТИНГЪР има система свой чужд. След пленяване на първите бройки веднага се слага система за предупреждение при старт на ракетата. Следва пръскане на ловушки и стингъра не уцелва.
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
(забравих за патологичния страх от откровени думички - айде да ги напишен със шльокавица)Нашата неуважаема медия, от *** ли се сътои или от иdиoти ?
11
0
 
3
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 23Да в Афганистан Преди станциите за заслепяване на ракети практически беше открито че стингър под 100м не може да уцелва особено в планински условия където има нагорещени скали. Но това позволяваше да се обстрелват с РПГ-7 хеликоптери. Все пак Мил-24 и Мил-8 се страхуват от РПГ изстрели само в кабината на екипажа, опашката и двигателите. Попадение в задната кабина ще доведе до жертви и повреди но не е фатално
10
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чака ли го Асад съдбата на Виктор Янукович в Украйна?Да свалим на земята ктюраварските ни мечтатели:НЕ!Руснаците Янукович го смятаха мекушавец и за предател и го оставиха да се омаже!При Асад не е така.
9
1
 
3
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До АнонименМил-24 става в 4 за търсене и спасяване. Всеки носи по 2 резервоара които увеличават бойния радиус и по двама стрелци в задна кабина с картечници ПТУР и 2 касети с неуправляеми ракети. При скорост от 300 км в час до макс 2 часа ще стигнат в района плюс 4 су-25 с НУРС, Оръдейни контейнери и серия 100кг бомби за площадно бомбене. Ако сваления пилот не е пленен ще го намерят за минути имат Сателитни радиостанции и ГПС устройства.По вероятно групата да е ДРГ - диверсионно разузнавателна
8
0
 
11
 
! Отговори
АлексСпб преди 8 години
До БобиЕми то често се пускат такива "новини", особенно от украински сайтове... имаме си приказка "свален от Твитъра, убит от Фейсбук"
7
2
 
5
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До АлексСпб 14Аз ще пусна новината някъде Путин си подаде оставката или не по-добре Путин има хемороиди и щссссссе гледам как тази "новина" се разпространява и повече и повече. Това се нарича "източник" с малка буква и кавички.
6
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Асад ! Какво щял да предприеме ??А защо гадаете ?То нямаше никаква опозиция , САЩ ги търсеха със свещи да въоръжат някои ! Даже си го даваха по новините !Джихадистите били прогонили 2 млн сирийци в Йордания ?И сега как ги набавят тези опозиционери !Войските на Асад се бият да си възвърнат териториите от И.Д ! Не се играят на опозиция ?
5
1
 
14
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 6Имаше ги подобни "НОВИНИ" и в други постове в този Форум. Специално днес се рових в нета за Свалени в Сирия самолети. Има преди месеци един Су-24 със съответното видео. Има видео преди месец как е поразен вероятно Су-25 но не и свален - тези малки самолети са доста сложни за сваляне.Така че да обобщим в нито един уважаващ себе си сайт не видях подобна новина. Освен това Су-24 може да бъде свален само при излитане и кацане. Обаче зоната се контролира от руските спецназ.
4
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДНЕС БГ ОТКРИТО ИЗПОЛЗВА СТАТИИТЕ ОТ ОПОЗИЦИОННИ ВЕСТНИЦИ И НЕ ЧЕТЕ И НЕ СЛУША МНЕНИЯИ ОТЗИВИ НА СВЕТОВНИ ПОЛИТИЦИ И ПОЛИТОЛОЗИ ПО ВЪПРОСА...КАКТО И ПРИЗНАНИЯ НА АМЕРИКАНСКИ КОНГРЕСМЕН ЗА СЪБИТИЯТА В ИРАК. СЪЩО ТАКА ВСИЧКИ В ЕДИН ГЛАС ПИТАТ КАКВО ЗНАЧИ УМЕРЕНИ ТЕРОРИСТИ -ТЕРОРИСТ СИ Е ТЕРОРИСТ И ТРЯБВА ДА СЕ УНИЩОЖАВАТ.ТОВА ЧЕ САЩ ГИ СНАБДЯВА С ОРЪЖИЕ ЗНАЧИ СА УМЕРЕНИ? ДАННИТЕ НА СТАНФОРТ ПОКАЗВАТ СХЕМАТА КОЯТО СОЧИ КОЙ ГИ ПОДДЪРЖА ФИНАНСОВО ОТКАТАР ДО САЩ И СА НАВЪРЗАНИ ЕДИН ЗА ДРУГ.
3
3
 
8
 
! Отговори
АлексСпб преди 8 години
Что не вярвате бе хора, няколко Су са били улучени от Twitter - страшно нещо е...