Руската следа в готовността на Асад за предсрочни избори

Чака ли го Асад съдбата на Виктор Янукович в Украйна?
26 окт 2015 10:57,
82
Руската следа в готовността на Асад за предсрочни избори
Снимка: архив Reuters

Асад заяви готовност да организира президентски избори в Сирия, в които да участва, съобщи вчера руския депутат Александър Юшченко след среща със сирийския лидер.

Готовността на сирийския президент Башар Асад да организира предсрочни избори в страната "явно има руски произход", пише "Ведомости" и допълва, че предсрочните избори са изпитан похват за преназначаване в Русия.

В случая с Асад обаче що-годе легитимни избори може да има само след сключване на примирие, каквото на свой ред е възможно, ако бъде разгромена групировката "Ислямска държава" или повечето сирийски земи бъдат прочистени от бунтовници. И става "ясно, че победата над ИД дори с подкрепата на руската авиация и иранските сили е въпрос на едно неблизко бъдеще", уточнява изданието.

От друга страна, може би става дума за предсрочни избори като част от сценарий за меко оттегляне на Асад - тогава днешният сирийски лидер ще се откаже в последния момент от надпреварата и ще предложи друг кандидат, приемлив за умерената опозиция. В този случай Москва ще срещне други трудности - тя закъсня да установи контакти с умерената опозиция и едва ли ще може да гарантира сигурността на алауитското малцинство в Сирия.

Предишното протеже на Москва - бившият украински президент Виктор Янукович, в сходна ситуация също заяви, че е съгласен на извънредни президентски и парламентарни избори, подписа споразумение с опозицията, а на другия ден избяга от Киев и бе отстранен от власт с постановление на Върховната рада.

Изявлението на Асад е политически жест и трябва да бъде тълкувано "не като призив за избори, а като изявление, че сирийският ръководител е готов за оставка, като жест, че не се е вкопчил в креслото си", коментира за "Независимая газета" руският политолог Александър Шумилин.

"РБК дейли" се опитва да отговори на въпроса "защо нови избори в Сирия само ще отложат мирния процес". Проблемът според вестника хвърля светлина върху руското мнение за ситуацията в Сирия.

"Кремъл май продължава изобщо да отрича наличието на "умерена опозиция" срещу Асад отвъд фронтовата линия, сиреч сред онези, които се сражават срещу днешния управник в Дамаск."

Руските бомбардировки създадоха нова реалност в Сирия - силите, противни на Дамаск, вече при никакви условия няма да седнат на масата за преговори нито с представители на Асад, нито с представители на Русия, твърди изданието.

Множество въпроси буди и самата идея за предсрочни избори. Например дали ще са легитимни изборите в онези 15-17 процента от територията на страната, които са под контрола на сирийското правителство, ако в тях не участва останалото население, отбелязва "РБК дейли".

"Красивата картинка с неотдавнашните ръкостискания между Асад и Путин в Кремъл, уви, не е призив за мир, а точно обратното - дразнител за хората, които биха желали да останат в руслото на реалността и се опитват да задействат мирен процес", заключава всекидневникът.

Междувременно нуждите от оръжейни доставки за руската операция в Сирия нарастват и персоналът в заводите на корпорацията "Тактически ракетни въоръжения" е минал на трисменна работа, посочва "Комерсант" в друг материал. А за превоз на товари до местната руска база Тартус военноморските сили на Русия спешно са купили от турски собственици осем транспортни кораба.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен...5...6...Тези партенки ги има само в украинските сайтове--ти даже неможеш и да лъжеш като тях...ххааххххааахха
1
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не ни баламосвайте с такива "експертни" статийки.....ДАЙТЕ становището на народът ни за "Буферните зони на Балканите"....Направете една анкета за членството ни в Е.С. и НАТО....Или ви е страх....И не ме изтривайте--това няма да реши проблемите на Родината ни....