Австрия ще строи ограда по границите си

Брюксел не е уведомен за плановете на Виена
28 окт 2015 21:09,
19
Австрия ще строи ограда по границите си
Снимка: архив, Ройтерс

Австрийският канцлер Вернер Файман и неговият заместник Райнхолд Митерленер обявиха официално днес намерението на правителството за изграждане на заграждения по границите на страната. На пресконференция след заседание на кабинета те подчертаха, че е необходимо да се уточни процедурата с Германия.

Вернер Файман обяви, че няма да се строи ограда по австрийските граници, а "врата със странични крила". Това ще е техническо съоръжение за сигурност, което не загражда Австрия, уточни канцлерът. Той обърна внимание, че съоръжението няма да е ограда както в Унгария, няма да се използва бодлива тел. Загражденията щели да служат единствено за по-добър контрол на прииждащите бежанци.

Вицеканцлерът Митерленер подчерта, че е необходимо държавата да сигнализира способност за действие. Не бивало да се създава впечатлението за безсилно наблюдаване на потока от бежанци, "става дума за авторитета, за суверенитета не една държава", заяви той.

За изготвянето на плановете за загражденията е поставен десетдневен срок. Финансовият министър Ханс Йорг Шелинг все още не може да посочи размера на необходимата инвестиция.

Малко по-късно пък стана ясно, че Австрия не е уведомявала Европейската комисия, че има намерение да строи заграждения на границата си със Словения заради притока на имигранти. Това заяви днес на пресконференция в отговор на журналистически въпрос говорителката на Комисията Наташа Берто, цитирана от ТАСС.

Буерто каза, че председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер ще обсъди днес ситуацията с австрийския канцлер Вернер Файман. Юнкер приветства факта, че Австрия и Файман са изиграли много конструктивна роля на извънредната среща на ЕС за "западния маршрут" на мигрантите, състояла се в неделя.

Австрийската министърка на вътрешните работи Йохана Микъл-Лайтнер каза, че заради наплива от мигранти Австрия обмисля възможността от издигане на заграждения по границата си със Словакия, но добави, че не става дума за пълно затваряне на границата.

Според австрийски медии ще бъдат построени заграждения по протежение на километри около граничния пункт Шпилфелд.
 
(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Вуте преди 8 години
Навремето-оня с мустачките,сега-тая с бръчките.
7
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всяка суверенна държава сама трябва да решава проблемите си. Не ми е ясно какво очакват другите европейски страни? Сляпи ли са, че Брюксел ги унищожава?
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако някой се загледа в картата ще види територията подлежаща на заселване с бежанци. По Дунав- от делтата до сръбско- унгарската граница.
5
0
 
21
 
! Отговори
55 преди 8 години
Какви лицемери . Не виждаш ли какво се плъзва и европа дик ...та//тура. добре че не вс са като ге р м ан ци те да се почесват докато ги и..с ля..м и зи...рат. В шпиегел дори няма поле за коментари под текстовете за нашестве.. ниците, под предлог-нямали време да ги редактиратБратп всички люде стават що с крила повееш тиИ Шилер и Бетовен биха задраскали тази ода на радостта ако знаят в символ на какво се е превърнала
4
1
 
48
 
! Отговори
Лицемери преди 8 години
Тези лицемери допреди две седмици организираха митинги за приема на мигранти.
3
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нормално е. Нашествията на хуните са били актуални преди столетия. Днес отново ги виждаме и се оказва, че ако не си примитивен ти внушават, че си някакъв нетолерантен ***.
2
1
 
57
 
! Отговори
biko bo преди 8 години
Всяка държава, която се управлява от що годе умни хора започва да мисли за варианта. Всеки се спасява поединично. ЕС започва да не спазва собствените процедури с които толкова ни се перчеха. Всичко ще се срине до 2-3 г. и то само защото една бабичка без деца я тресе климакса и щото никой няма смелост да направи каквото трябва. И щото има една държава, която си мисли че трябва да казва на всички как да живеят и кво да правят с природните си ресурси
1
0
 
57
 
! Отговори
кои са тия преди 8 години
"Брюксел не е уведомен за плановете на Виена" и защо ,ако смея да попитам някой трябва да уведомява брюкселските лентяи какво смята да прави на собствената си територия . Тия какви се явяват да не са от строителния надзор или ще им издават виза за строеж.